Obavijesti

News

Komentari 15

Hrvatski oftamolozi izveli su 5 operacija u sat i pol vremena

Hrvatski oftamolozi izveli su 5 operacija u sat i pol vremena
1

Iznimno zahtjevne operacije izveli su oftalmolozi Klinike Svjetlost u Zagrebu s nastojanjem da obrane prošlogodišnju titulu najboljih i nagradu "oftalmološki Oscar".

VIDEO

Liječnici Klinike Svjetlost uživo su se natjecali s kolegama iz Europe. Ugradili su leće, presadili rožnicu i operirali žutu pjegu. 

Iznimno zahtjevne operacije izveli su jučer oftalmolozi Klinike Svjetlost u Zagrebu s nastojanjem da obrane prošlogodišnju titulu najboljih i nagradu “oftalmološki Oscar”.

Pokretanje videa...

00:13

Operacije su se obavljale kao dio najvećeg svjetskog videokirurškog kongresa oftalmologa, a natjecanje u kojem su zagrebački liječnici sudjelovali zove se “Best Live Surgery Award”. Stručnjacima iz Svjetlosti konkurencija su bili oftalmolozi iz tri europska grada – Atene, Milana i Munchena. Sve četiri klinike imale su sat i pol da obave svoje operativne zahvate, od 15 do 16.30 sati. Pet zahvata koji su se obavljali u Zagrebu bili su: ugradnja ICL leće (najbolje rješenje za ljude koji nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije), ugradnja Symphony leće (ugrađuje se kod skidanja mrene), ugradnja multifokalne leće (još se zove višežarišna leća, a nakon operacije mrene smanjuje ovisnost o naočalama), transplantacija rožnice te operacija pozadine oka, odnosno, žute pjege. Svi zahvati prenosili su se uživo zahvaljujući video vezi, a što se događalo u Zagrebu, Ateni, Milanu i Munchenu mogli su pratiti sudionici kongresa u zagrebačkom hotelu Sheraton.

- Ove godine je konkurencija iznimno jaka, pa smo u naš program uključili i još neke dodatne operativne zahvate kako bismo pokazali koliko složene operacije možemo izvesti uživo. Nikad ne razmišljamo o pobjedi kao o imperativu, već o natjecanju te kako se što bolje prezentirati kolegama i auditoriju. Cilj nam je i da naše pacijente učinimo sretnijima, ali i da budemo bolji nego prošle godine – rekao je prije početka natjecanja doc.dr. Ratko Lazić iz Klinike Svjetlost dodajući da pripreme za ovakvo natjecanje krenu i nekoliko mjeseci prije jer se radi o vrlo složenom projektu koji zahtijeva vrhunsku koordinaciju.

S obzirom da se sve odvija uživo, doc.dr. Lazić ističe da pacijenti moraju biti dobro pripremljeni za zahvate i anestezirani, kirurški instrumenti i operativna oprema moraju posve spremni, a medicinsko osoblje mora pokazivati iznimnu pribranost i iskustvo. Nikakva pogreška, pa čak niti mali drhtaj ruke, ne mogu proći neprimijećeni u prijenosu uživo. Upravo zato, kaže doc.dr. Lazić, u takozvanim “live surgery” događajima mogu sudjelovati samo vrhunske klinike i vrhunski stručnjaci.

- Stalna želja za napretkom i rastom u struci naš je konstantni motivator, tako da je natjecanje za Oscara u struci samo formalno obilježavanje natjecanja koje je u našoj klinici svakodnevno. To je natjecanje sa samima sobom i da sa svakim danom budemo bolji liječnici i bolji operateri nego prethodnog dana - zaključuje doc.dr. Lazić.

U “live surgery” natjecanjima mogu sudjelovati samo najbolje klinike i vrhunski stručnjaci

Pripreme moraju biti odrađene do savršenstva, a nije dopuštena ni najmanja pogreška. Slojevitu transplantaciju rožnice prvi su u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi izveli stručnjaci Svjetlosti, a jučer su uživo pokazali kako se zahvat obavlja. Zahtjevne operacije se nisu uživo gledale samo u gradovima gdje su se obavljale, nego su ih pratili oftalmolozi u raznim krajevima svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke