Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Hrvatski sabor slavi svoj dan: Osnovali su ga prije 28 godina

Prije 28 godina, na konstituirajućoj sjednici novoga, tada još Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljana, za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20 komentara

Svečanim prijemom Hrvatski sabor u srijedu će obilježiti svoj Dan, 30. svibnja, bit će to prigoda za podsjećanje na 30. svibnja 1990. godine i konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu koju je Hrvatski sabor imao u očuvanju hrvatske državnosti tijekom stoljeća.

Prije 28 godina, na konstituirajućoj sjednici novoga, tada još Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljana, za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do 2001. godine, 30. svibnja slavio se kao Dan državnosti i bio je državni blagdan, no te je godine, tada vladajuća lijeva koalicija stranaka, odlučila 'presložiti' kalendar službenih blagdana, pa je 30. svibnja prestao biti Dan državnosti i postao Dan Hrvatskog sabora, više nije bio državni blagdan, nego spomendan.

Prije svečanog prijema, Hrvatski sabor će raspraviti izmjene Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture koje mu je predložila Vlada.

Svečanom će prijemu nazočiti visoki državni dužnosnici, među kojima predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavnici političkoga, društvenoga, kulturnoga i akademskoga života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Okupljenima će se na početku prijama obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Zbog blagdana Tijelova koji je u četvrtak, 31, svibnja, zastupnici u srijedu završavaju ovotjedni plenarni radni tjedan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message