News

Komentari 0

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika osiguralo smještaj za umjetnike iz Ukrajine u Leipzigu

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika osiguralo smještaj za umjetnike iz Ukrajine u Leipzigu

Nadamo se, ističe HDLU, da će ova situacija potaknuti i još neke ljude da ako imaju mogućnosti pruže barem privremeni smještaj za umjetnike iz Ukrajine

Upravni odbor Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u suradnji s vlasnikom ateljea, odlučio je da se prostor u Leipzigu bez naknade troškova smještaja privremeno ustupi umjetnicama iz Ukrajine koji sa svojim obiteljima bježe od ratnih strahota.

Već danas u prostore ateljea useljava mlada umjetnica iz Kijeva Mariia Shostakovska sa svojom obitelji, priopćeno je u petak iz HDLU-a. HDLU od 2019. godine u Leipzigu (Njemačka) provodi rezidencijalni program De/konstrukcija slike na kojemu je do sada sudjelovalo 50-ak hrvatskih umjetnika, članova HDLU i 10-ak studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreb.

Rezidencijalni program u sklopu kojega se naši umjetnici predstavljaju lokalnoj sceni, odvija se u prostoru HafenKombinat koji je Klaus Schaffner izgradio kao kompleks za umjetničke studije i atelje. U priopćenju se naglašava da su se i pojedini članovi HDLU-a uključili u međunarodnu inicijativu prihvata umjetnika iz Ukrajine te su ponudili svoje stambene i radne prostore za smještaja kolega iz Ukrajine. HDLU se, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba te Akademijom likovnih umjetnika iz Zagreba, uključio u međunarodnu platformu „Artists at Risk (AR)“ te je pokrenuo inicijativu prema Ministarstvu kulture i medija za formalnim načinom izraza solidarnosti prema ukrajinski umjetnicima, za vrijeme i, nadamo se uskoro, nakon završetka rata.

Nadamo se, ističe HDLU, da će ova situacija potaknuti i još neke ljude da ako imaju mogućnosti pruže barem privremeni smještaj za umjetnike iz Ukrajine. HDLU najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, podupire ukrajinski teritorijalni integritet i izražava potporu članicama i članovima Ukrajinskog društva umjetnika te svim kulturnim radnicama i radnicima Ukrajine, navode iz udruge. Ta je udruga odlučila pomoći na način koji u ovom trenutku smatra najpotrebnijim, a to je ustupanjem prostora za život i rad za umjetnike koji dolaze iz Ukrajine, dodaje se.

Najčitaniji članci