News

Komentari 85

'Hrvatskoj u roku od dva tjedna možemo poslati Sputnjik V. Nema ograničenja u količini'

'Hrvatskoj u roku od dva tjedna možemo poslati Sputnjik V. Nema ograničenja u količini'

Cjepivo Sputnjik V bila je jedna od tema nedavnog sastanka premijera Andreja Plenkovića i ruskog veleposlanika. Rusi ne otkrivaju detalje sastanka ali su spremni Sputnjik isporučiti Hrvatskoj

Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske federacije u Hrvatskoj Matvey Sidorov bio je gost na N1. Govorio je o ruskom cjepivu Sputnik V, kao i o eventualnoj isporuci tog cjepiva Hrvatskoj.

Sidorov nije htio pričati o detaljima sastanka premijera Plenkovića i ruskog veleposlanika prije nego što ih Vlada priopći.

- Sputnik V je bio na stolu i ruski veleposlanik je prenio dobre namjere. Pričali smo o mogućnostima i detaljima - kaže.

Navodi i primjer države članice Europske unije koja već koristi cjepivo Sputnjik V.

- Mi imamo takav primjer, to je Mađarska. Takav sporazum bio je sklopljen 22.1. i 1.2. cjepivo je stiglo u Mađarsku -  rekao je Sidorov.

Što se tiče količina, one, dodaje, ovise o planu hrvatskih vlasti.

- Kako ćemo dogovoriti, tako će i biti. Ne vidim nikakva ograničenja po broju doza, niti prepreka prema velikoj količini doza. Količina ovisi o Hrvatskoj - dodaje je Sidorov.

ODGOVORITE NA ANKETNO PITANJE

Tvrdi i da Rusija ne postavlja nikakve uvjete oko toga i da ne misli slanje Sputnjika V koristiti za svoj geopolitički utjecaj.

- Nećemo to koristiti kao nekakvu geopolitičku korist. Želja nam je cijepiti cijeli svijet čim prije. Smatramo mogućim i sporazum o proizvodnji ruskog cjepiva i u drugim zemljama - istaknuo je Sidorov.

Najčitaniji članci