Obavijesti

News

Komentari 19

HTZ: Prvi srpanjski vikend 1,7 milijuna turističkih noćenja

HTZ: Prvi srpanjski vikend 1,7 milijuna turističkih noćenja
1

Uprvom srpanjskom vikendu top 5 stranih tržišta prema noćenjima bila su Slovenija, Njemačka, Češka, Poljska i Austrija, dok su najposjećenije destinacije bile Rovinj, Poreč, Dubrovnik

VIDEO

U Hrvatsku je tijekom prvog srpanjskog vikenda, od 1. do 3. srpnja, došlo 371,6 tisuća turista koji su ostvarili nešto više od 1,7 milijuna noćenja, od kojih najviše ili 36 posto u obiteljskom smještaju, neki su od podataka iz sustava eVisitor o kojima su u ponedjeljak izvijestili iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Prema prvim podacima sustava eVisitor, kojeg HTZ za prijavu i odjavu turista primjenjuje od početka ove godine, u prvom srpanjskom vikendu top pet stranih tržišta prema noćenjima bila su Slovenija, Njemačka, Češka, Poljska i Austrija, dok su najposjećenije destinacije bile Rovinj, Poreč, Dubrovnik, Medulin i Umag.

Obiteljski (privatni smještaj) po udjelu u ostvarenim noćenjima protekloga vikenda slijede hoteli s gotovo 23 posto od ukupnih noćenja te kampovi s udjelom od 21 posto. 

Kako je eVisitor kompleksan sustav s velikim obuhvatom različitih podataka o kretanju i boravku turista u Hrvatskoj, novi podaci pokazuju i da je od tri dana prvog srpanjskog vikenda najviše noćenja ili gotovo 600 tisuća ostvareno u subotu 2. srpnja, a na taj su dan hoteli u prosjeku imali popunjenost od 79,5 posto, kampovi oko 50 posto, dok je obiteljski smještaj bio na 39,3 posto popunjenosti.

"Ostvareni rezultati tijekom proteklog, prvog vikenda srpnja pokazuju da smo ušli u glavni dio turističke sezone tijekom koje će u hrvatskim destinacijama boraviti najveći broj turista i kada ostvarujemo najbolje rezultate, odnosno najveće volumene turističkog prometa", poručio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

On je zadovoljan i turističkim rezultatima u prvom polugodištu ove godine jer pokazuju, kako kaže, da "Hrvatska postiže sve bolju afirmaciju kao destinacija koju vrijedi posjetiti i van vrhunca sezone".

U prvih šest mjeseci 4,6 milijuna turista i 18,3 milijuna noćenja

Na upit Hine iz Glavnog ureda HTZ-a iznose podatke iz eVisitora i za prvih šest mjeseci ove godine tijekom kojih je u Hrvatsku došlo nešto malo više od 4,6 milijuna turista koji su ostvarili 18,3 milijuna noćenja. Među stranim tržištima najveći je turistički promet ostvaren iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Ujedinjene Kraljevine i Češke.

Samo u ovogodišnjem lipnju, također po podacima iz eVisitora, u Hrvatskoj je bilo nešto malo više od 1,9 milijuna turista i 9,4 milijuna noćenja, a top strana tržišta bila su Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka i Poljska.

Iz Glavnog ureda HTZ-a napominju da u to nisu uvršteni podaci nautike, kao i da ovogodišnje podatke iz eVistora nije uputno uspoređivati s brojkama iz prošle godine zbog drugačije ovogodišnje metodologije prijave i odjave turista.

Najavljuju i da će tijekom ljeta češće davati podatke o fizičkom turističkom prometu iz eVisitora, za vikende ili neke frekventnije dane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.