Obavijesti

News

Komentari 5

Humanost: Skupljaju kosu i rade perike za bolesnu djecu

Kosa ljubavi ideja je kojom su Marijana Čergar (28) i Biljana Bjelajac Poznić (31) željele pomoći onkološkim pacijentima koji su zbog liječenja izgubili kosu

VIDEO

Kosa ljubavi ideja je kojom su Marijana Čergar (28) i Biljana Bjelajac Poznić (31), dvije majke i supruge iz Zagreba, željele pomoći onkološkim pacijentima koji su zbog liječenja izgubili kosu.

Njihova želja je bila osigurati takvim pacijentima najkvalitetniju periku, od prirodnih vlasi, rađenu po mjeri. Zagrepčanke su pokrenule akciju koja je odmah prešla granice Hrvatske.

- Još prije godinu dana htjela sam se ošišati, no nešto mi nije dalo mira - govori nam Čergar.

Na internetu je naišla na tekst: “Žene se šišaju za izradu vlasulja za djecu”. Željela je donirati kosu nekome komu je ona potrebnija. Ali to nitko nije radio u Hrvatskoj.

- Trećeg dana kaže meni Biljana: ‘Znaš što? Nemoj slati kosu nigdje, ja ću to pokrenuti u Hrvatskoj’. U šali sam joj rekla da mi je ukrala ideju, no ona mi je rekla da će biti posla i za mene, na što sam se nasmijala jer sam mislila da se zeza - kaže Marijana. Otvorile su grupu na Facebooku i dale joj ime “Kosa ljubavi”. Pozvali su sve da svoju kosu, ako je ošišaju, ne bacaju te da ih šalju njima kako bi izradili vlasulje. Kad su shvatile da je mnogo ljudi koji žele pomoći, odlučile su osnovati udrugu. Papire su čekale dva mjeseca, od svibnja do srpnja, i počele potragu za vlasuljarkama.

- Taj dan kad sam je našla, sreći nije bilo kraja. Dogovorile smo sastanak. Bila je malo skeptična, ali je na kraju pristala na suradnju - kaže Marijana.

Kako im je savjetovala vlasuljarka, počele su skupljati kosu koja je minimalne dužine 20 centimetara - zdravu, opranu, suhu, a smije biti i obojena. Izrada vlasulje stoji 5000 kuna za Kosu ljubavi, inače je 6500 kuna, što znači da su i vlasuljarke donirale Udrugu besplatnim radnim satima. Izrada jedne vlasulje traje 80 - 110 sati.

- Na donacijama novca se zbilja svima zahvaljujemo, na svakoj kuni koja nam puno znači. Bez kuna ne bi bilo ni vlasulja. Do sada smo ih isporučili tri i dali našim curkama jedan osmijeh više - oduševljena je Marijana. Akcija još traje. Tisuće repova kose stižu na adresu Udruge. Biljana i Marijana kažu da im je pomogla cijela Hrvatska.

Svatko se može uključiti u akciju

Adresa na koju i vi možete poslati svoju kosu za buduće vlasulje malih onkoloških pacijenata je:

Ljudevita Posavskog 25e, 10360 Sesvete. Svu kosu koja dolazi na adresu udruge volonteri zatim razvrstavaju i pakiraju u plastičnu vrećicu, a svaki donator dobiva svoj broj.

>>>Reportažu o Marijani i Biljani pogledajte u četvrtak u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” i na www.ponoshrvatske.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.