Obavijesti

News

Komentari 13

Hypo: Linić će morati srezati troškove za 2 milijarde kuna

Hypo: Linić će morati srezati troškove za 2 milijarde kuna
1

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji, na kojoj iznose makroekonomske prognoze, iz Hypa su istaknuli da tek 2015. možemo očekivatii porast BDP-a od 0,8 posto

VIDEO

Slabljenje recesije dobra je vijest, iako su prije svega za to zaslužni jednokratni utjecaji fiskalizacije, potom potrošački optimizam i investicije oko lokalnih izbora. Pridonijela je i snažna proizvodnja električne energije koju je potaknula snažna hidrologija ove godine. Zato smo poboljšali prognozu BDP-a za ovu godinu na -1,25 posto u odnosu na prvotnu koja je bila -1,5 posto, rekao je u srijedu Hrvoje Stojić, direktor Odjela Ekonomskih istraživanja. 

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji, na kojoj iznose makroekonomske prognoze, iz Hypa su istaknuli da tek 2015. možemo očekivati blagi porast BDP-a od 0,8 posto.

Nastavili su da su dobar učinak na nas imali mali znaci oporavka u Europi što je bilo dobro za naš turizam, no da bi nas nove nevolje mogle zadesiti već u drugoj polovici ove godine. Podbačaj će biti prije svega jer smo ulaskom u EU izgubili Ceftu, tržište koje je bilo bitno za naš izvoz. Zbog istog ulaska u Uniju sve je jači pritisak na domaću proizvodnju jer jača uvozna konkurencija. Isto tako vlada jedna opća ekonomska neizvjesnost, sve skuplje se financiramo, dok se bankarski sektor stišće jer je sve manje kredita koje daju - kako građanima, tako i tvrtkama. 

Iz Hypa pojašnjavaju da je i podbačaj prihoda u državnom proračunu i zato što je Vlada pred turističku sezonu smanjila PDV za ugostitelje, ali oni pritom nisu pojeftinili svoje usluge, nego su dodatni prihod preusmjerili na razduživanje. Slabiji su prihodi proračuna i zbog novog pravila da se PDV više ne plaća pri uvozu robe, nego kada se ona zaista proda. S obzirom na to da je sasvim izvjesno da ćemo pasti pod prismotru EK nad našim financijama, iz Hypa smatraju da će ministar financija morati srezati troškove u proračunu za najmanje dvije milijarde kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...