Obavijesti

News

Komentari 30

I dan danas misterij: Zubi koji eksplodiraju uz glasan prasak

I dan danas misterij: Zubi koji eksplodiraju uz glasan prasak
1

Današnji stomatolozi pretpostavljaju da su zubi pacijenata u 19. stoljeću eksplodirali zbog kemikalija koje su se nalazile u tadašnjim plombama. No ne postoji način da to dokažu

VIDEO

Zubar WH Atkinson u 19. stoljeću opisao je boljku iz noćne more - eksplodirajuće zube. Slučaj trojice pacijenata opisao je u časopisu za stomatologe 'Dental Cosmos'. 

Prvi nesretnik koji je patio od ovog fenomena bio je svećenik iz Springfielda koji je 1817. prošao pakao. 

Eksplozija okončala nepodnošljivu bol

Bol u prvom desnom donjem pretkutknjaku dovela ga je do granice ludila. U agoniji je trčao uokolo, trljao glavu u zemlju poput pobiješnjele životinje i išao do izvora gdje je gurao glavu u hladnu vodu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegova muka trajala je do idućeg dana kada mu se zub raspao na komade uz zvuk sličan pucnju. Odmah je osjetio olakšanje. Dobro se naspavao i ponovno počeo ponašati kao čovjek. 

Nekoliko kilometara dalje i 13 godina kasnije istu nevolju prošla je pacijentica Leticia D. čija bol je prošla nakon što joj je zub 'eksplodirao', a isto se dogodilo i Ani P. 1855. 

Nije se ponovilo nakon 1920.

Iako nije neobično da zub pukne, Hugh Devlin sa Stomatološkog fakulteta u Manchesteru kaže da nije nikad čuo da zubi eksplodiraju. Zapravo radi se o fenomenu koji se nije ponovio nakon 1920. 

Urednici lista 'British Dental Journal' nedavno su ukazali na prepisku iz svojih arhiva, prvi put izdanu 1965., u kojoj su opisane priče o 'detonirajućim zubima'.

Oglušila od glasnog praska


Američki stomatolog Hibler opisao je slučaj žene čiji je zub eksplodirao uz glasan prasak i gotovo je oborio, a detonacija je bila toliko glasna da je još nekoliko dana poslije bila gluha. 

Atkinson je 1860. u članku ponudio dva moguća objašnjena što izaziva ovakvu ekstremnu reakciju. Prvo je da se u zubima stvara tvar koju je nazvao 'slobodnom kaloričnom tvari' i koja povećava pritisak u zubnoj srži. Znanost je u međuvremenu dokazala da ovo objašnjenje nema smisla jer takva tvar ne postoji. 

No, druga Atkinsonova ideja djeluje vjerojatnije. Pretpostavljao je i da propadanje zuba uzrokuje nagomilavanje plinova u zubu koji su na kraju izazvali pucanje zuba. 

Ipak, Hugh Devlin ne vjeruje u to. On kaže da je mala vjerojatnost da se u zubu skupi dovoljno plinova da eksplodiraju jer su zubi izuzetno jaki. 

Eksploziju su najvjerojatnije uzrokovale kemikalije u plombi

Zubari u 19. stoljeću nisu znali kako nastaje karijes, vjerovali su da nastaje u samom zubu. Tek u prošlom stoljeću počeli smo shvaćati da karijes uzrokuje ishrana i nagomilavanje bakterija na površini zuba, rekao je on za BBC.

Odgovor vjerojatno leži u kemikalijama koje su se koristile u prvim plombama. 

Prije pojave amalgama 1830-tih godina, za ispunjavanje šupljina u zubima koristili su se različiti metali, uključujući olovo, kositar, srebro i razne legure. 

Usta pretovrena u bateriju

Andrea Sela, stručnjak za neorgansku kemiju na Sveučilištu u Londonu, ističe da bi korištenje dva različita metala stvorilo elektrokemijsku ćeliju, a kao posljedica toga, usta bi bila pretvorena u bateriju niske voltaže.

- Zbog mješavine metala u ustima, moguća je spontana elektroliza. Moje omiljeno objašnjenje je da ako su plombe bile loše napravljene, tako da je dio šupljine ostao neispunjen, to bi značilo stvaranje vodika unutar zuba - objasnila je. 

Već oslabljeni zub mogao je puknuti pod takvim pritiskom, a vodik može eksplodirati ako se zapali, naprimjer kako je pacijent pušio ili ako je željezna plomba izazvala iskru u ustima.

Nažalost, nema dokaza da je bilo koji od spomenutih pacijenata imao plombirane zube. Prema tome, ili je nepoznati proces izazivao eksplozije ili su pacijenti pretjerivali u opisivanju simptoma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21