Obavijesti

News

Komentari 203

Nove mjere u Belgiji: Zatvaraju restorane i barove na 4 tjedna

Nove mjere u Belgiji: Zatvaraju restorane i barove na 4 tjedna

U posljednja 24 sata zabilježen je 1131 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4233

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.40

Nove mjere u Belgiji: Zatvaraju restorane i barove na četiri tjedna 

Barovi i restorani zatvorit će se u ponedjeljak u Belgiji na četiri tjedna kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, rekao je za mrežu RTBF potpredsjednik vlade Georges Gilkinet nakon krizne sjednice kabineta.

Dosad barovi nisu radili samo u briselskoj regiji i ta mjera ostaje na snazi do početka studenog. Proširena je na teritorij čitave zemlje i odnosi se i na restorane.

Ministar je rekao da se odlukom o zatvaranju tih mjesta koje su stručnjaci ocijenili "najvećim širiteljima" virusa, želi "apsolutno" spriječiti nova karantena nakon one proljetos.

No, dodao je, "situacija je teška u zdravstvenom pogledu", "moramo spriječiti preopterećenje našeg zdravstvenog sustava".

"Naše bolnice su pune", istaknuo je ministar za mobilnost.

"Brojevi su visoki kao i u ožujku kada smo donijeli odluku o karanteni, a to želimo spriječiti po svaku cijenu".

Belgijska vlada odlučila je i uvesti policijski sat od ponoći do 5 ujutro, koji će trajati sljedećih mjesec dana.

Belgija koja ima 11,5 milijuna stanovnika, ima ukupno 191.959 zaraženih koronavirusom i 10.327 umrlih, što je svrstava među europske zemlje najpogođenije pandemijom.

Broj hospitalizacija se naglo povećao zadnjih dana, što je posljedica znatnog porasta infekcija od rujna, posebice u Bruxellesu i u frankofonim pokrajinama.

21.39

Crna Gora: 609 novozaraženih, sedam umrlih 

Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su u petak novih 609 oboljelih od koronavirusa, te sedam umrlih.

Za polovicu novozaraženih infekcija je potvrđena u laboratorijima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a za drugu polovicu u Njemačkoj kamo su uzorci poslani na analizu zbog preopterećenosti crnogorskog sustava.

"U Crnoj Gori trenutno su aktivna 4484 slučaja, što je na sto tisuća stanovnika stanovnika 712“, priopćile su zdravstvene vlasti te zemlje.

I dalje je najviše inficiranih na dnevnoj razini u Podgorici, pa je glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje na rubu ulaska u „crvenu zonu“ po broju novozaraženih.

U „crvenoj zoni“, koja predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata, trenutno su četiri grada: Kolašin, Budva, Pljevlja i Ulcinj, a očekuje sa da će odluka o njihovom „zatvaranju“ biti donesena tijekom vikenda.   

Takve mjere dale su rezultate u Nikšiću, Beranama i Andrijevici, gdje je broj novoinficiranih smanjen, pa su i početkom tjedna ublažene mjere u tim gradovima.

Crnogorske zdravstvene vlasti nedavno su označile masovna politička okupljanja uoči i nakon parlamentarnih izbora održanih 30. kolovoza kao razlog naglog širenja zaraze koronavirusa u toj zemlji te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.

Procjena je da se tada u jednom tjednu na skupovima vlasti i oporbe na crnogorskim ulicama našlo više od 100 tisuća ljudi, što je skoro petina populacije te zemlje.

21.07

WHO upozorava: Bolnice u Europi mogle bi doći do limita 

Rastući broj slučajeva koronavirusa u Europi uskoro bi mogao dovesti mnoge bolnice do limita, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošli tjedan broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u ožujku, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ali broj umrlih od covida-19 bio je daleko ispod razina iz ožujka, rekao je on.

Ipak, Tedros je upozorio da "se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko tjedana popuniti kapacitete na intenzivnoj skrbi".

Taj trend brine WHO jer će sezona gripe na sjevernoj polutci također povećati potrebu za bolničkim krevetima.

Tedros je rekao da bi zemlje trebale prihvatiti jedinstveni pristup covidu i gripi, budući da se obje bolesti mogu pobijediti istom strategijom - distancom, čistim rukama, maskama i dobro prozračenim prostorima.

Budući da u nekim zemljama nema dovoljno cjepiva protiv gripe, WHO preporuča da prioritet imaju zdravstveni radnici i starije osobe.

19.41

Vlada pozvala građane da poštuju mjere 

Vlada Republike Hrvatske pozvala je u petak građane na osobnu odgovornost pri poštivanju mjera propisanih u vezi s koronavirusom jer, kažu, ako se od toga odustane - doći će do preopterećenosti zdravstvenog sustava koji ima svoje granice.

- Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel jer je zdravstveni sustav najranjiviji i ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način - možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti - poručila je Vlada putem Facebooka.

Dodaju kako velik broj zaraženih osoba ne znači nužno da sve te osobe imaju iste simptome ili da jednako teško podnose virus, velika većina nema teže simptome ili ih nema uopće, ali svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu.

Vlada je ocijenila kako su mjere koje su na snazi sasvim dovoljne da se izbjegne širenje zaraze ako se poštuju - držanje distance, redovita dezinfekcija ruku i nošenje maski, kada je to potrebno prema preporukama HZJZ-a i Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

- Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenoga sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti - dodaju.

Kažu da u odnosu na druge EU države sa sličnim brojkama Hrvatska ima puno liberalnije mjere i žele da takve ostanu.

- Život ne smije stati i upravo zato razgovaramo s gospodarstvenicima te radimo sve kako bismo nastavili živjeti sa što je moguće manje smetnji do pronalaska lijeka ili cjepiva, ali zato trebamo vašu pomoć - napominju iz Vlade.

- Svatko od nas ima li poznaje nekoga tko ima potrebe za nekakvom zdravstvenom njegom, svatko od nas ima svoje bližnje i radi brige za njih hajdemo pokazati da zajedno možemo izdržati - dodaju.

Na često pitanje zašto se sada preporučuju maske, a ranije to nije bilo tako, kažu da je covid19 novi virus i kako ga upoznajemo - tako se mijenjaju i spoznaje o tome što može pomoći, a što ne u zaustavljanju njegova širenja.

- Maske su se pokazale kao dobar alat i zato apeliramo da ih nosite kada je potrebno - zaključuju uz popis kada su maske obavezne i koji su izuzeci za njihovo nošenje.

U protekla 24 sata zabilježen je 1.131 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 4.233. Među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenata. U protekla 24 sata testirane su 5.693 osobe.

18.55

Italija u jednom danu imala više od 10.000 slučajeva zaraze 

Italija je u petak registrirala 10.010 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata, objavilo je ministarstvo zdravstva, što je najviši broj od početka pandemije.

U četvrtak je ta zemlja također imala rekordni broj od 8804 novooboljelih.

Ministarstvo je objavilo i da je 55 osoba umrlo, što je niži broj nego dan ranije kada ih je bilo 83 a daleko niži od vrhunca pandemije u ožujku i travnju kada je dosegnut rekord od više od 900 smrtnih slučajeva u jednom danu.

Broj ljudi na intenzivnoj njezi se povećava, i u petak ih je 638. Za usporedbu, u drugoj polovici srpnja na intenzivnoj njezi bilo je prosječno oko 40 ljudi.

Talijanska vlada u utorak je nametnula nove mjere vezane uz okupljanja, posjete restoranima i bavljenje sportom, u pokušaju da uspori širenje infekcije.

Neki smatraju da su mjere previše ograničene i dio lokalnih čelnika poziva na agresivnije akcije u njihovim pokrajinama.

Premijer Giuseppe Conte isključio je ponovno uvođenje nacionalnog 'lockdowna', ali ministri u vladi mogli bi se sastati tijekom vikenda kako bi razgovarali o jačanju sadašnjih mjera, rekao je jedan izvor.

Komentari 203