Obavijesti

News

Komentari 3

I ove godine radim u školi koju će zbog manjka đaka zatvoriti

I ove godine radim u školi koju će zbog manjka đaka zatvoriti
1

PRAZNI RAZREDI Učiteljica Blanka Hribar Čmelar (61) lani je u školi u Sovskom Dolu imala samo dva učenika, a sada ih u školi u Ruševu ima četiri

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Volim raditi s malo djece jer vjerujem da brže mogu napredovati kroz individualni pristup kakav je moguć u razredima s dvoje ili četvero učenika.

Ispričala nam je to učiteljica Blanka Hribar Čmelar (61), koja i ove godine radi u školi koja će se zbog manjka učenika morati zatvoriti. U školi u Sovskom Dolu, nedaleko od Požege, koja je zatvorena nakon završetka prošle školske godine učiteljica Blanka radila je 19 godina. Učenici Matej Poljaković (11) i Marko Vukić (10), koje je poučavala, obrazovanje su nastavili u matičnoj školi u Čagalinu, a Blanku su premjestili u područnu školu u šest kilometara udaljenom selu Ruševu. Ondje ju je na nastavi dočekalo samo četvero učenika.

Među njima su brat i sestra Marko (7) i Tea (9) Njerš te bratić i sestrična Luka (8) i Ana (9) Oljatovski. Njih četvero nastavu slušaju zajedno u jednoj učionici škole. Marko i Luka idu u drugi dok su Tea i Ana u trećem razredu. Svima su omiljeni predmeti hrvatski jezik i matematika. Djeca ističu kako su oduševljena metodama rada njihove učiteljice.

Mihael Hnatyšyn/24sata

– Ovo je mala zajednica u kojoj se svi poznajemo. Njihovi roditelji bili su moji učenici - kaže učiteljica Čmelar, kojoj do pune mirovine trebaju još četiri godine. Na područje Čaglina doselila se iz Požege i nada se da će mirovinu dočekati upravo u Ruševu iako u selu gotovo više nema male djece. Osim sadašnjih četvero učenika, u selu sa 148 stanovnika još je, kaže nam, troje ili četvero djece koja tek trebaju krenuti u školu. Nakon što oni završe s četvrtim razredom školu će nastaviti u matičnoj školi u Čaglinu, a školu u Ruševu vjerojatno će dočekati ista sudbina kao i onu u Sovskom Dolu.

– Bojim se da će se tad i ova škola zatvoriti jer djece u ovim krajevima ima sve manje. Nekad je ovdje bilo i 20 učenika. U prošlosti je ovdje bila organizirana nastava do osmog razreda i škola je bila veća od matične škole u Čaglinu. Sad se sve promijenilo – opisuje nam učiteljica koja cijeli radni vijek predaje u područnim školama Požeško-slavonske županije. Osim Blanke ovim učenicima dolazi još vjeroučitelj koji putuje iz 30 kilometara udaljenog Jakšića te učiteljica engleskog koja dolazi s đakovačkog područja. – Učiteljica je stroga, ali pravedna. Ne da nam da prepisujemo i sve nam uvijek objasni dok ne shvatimo gradivo. Htjeli bismo da nam ona uvijek može predavati – zaključilo je četvero učenika Blanke Hribar Čmelar.

Matičnu školu u Čaglinu pohađa oko 160 učenika od prvog do osmog, a imaju i tri područne škole u koje ide od dva do šest učenika. Donedavno je najmanja područna škola bila u Sovskom Dolu, u koju su do ove školske godine išla samo dva dječaka, ali su nakon završetka četvrtog razreda prešla u matičnu školu u Čaglinu, otkrila nam je Slađana Švajda (32), ravnateljica osnovne škole Stjepan Radić iz Čaglina. U ovoj školskoj godini slična se situacija događa i sa školama na području Brodsko-posavske županije, u Lici, Gorskom kotaru i Istri.

Tako je od ove školske godine u područnoj školi u istarskim Livadama, u koju ide šest učenika nižih razreda, ukida se nastava od petog do osmog razreda. Potvrdio nam je to v.d.ravnatelj OŠ “Vazmoslav Gržalja” iz Buzeta, Dario Kukuljan.

- Zbog nedostatka učenika, ali i izmjene upisnog područja, ove godine škola gubi status osmogodišnje te postaje četverogodišnja škola. Za nekoliko godina mogla bi se i zatvoriti - rekao je ravnatelj. Ta škola je u prošloj godini slovila za najmanju osmogodišnju školu u Istri. Ove godine u školu je krenulo šest učenika, po troje u treći i četvrti razred. Kako je objasnio ravnatelj, škola gubi status osmogodišnje jer je u viši razred trebala ići samo jedna učenica. Nastava ne može izvoditi za jednog učenika.

- Učenica je do sada sama išla na nastavu od prvog do šestog razreda, a od ove školske godine krenut će u školu u oprtaljsku školu - kazao je. Prošle godine u Hrvatskoj su bile 324 škole s manje od deset učenika i 70-ak škola s manje od pet učenika. Svima u budućnosti prijeti zatvaranje.

Nova pravila upisa đaka

Upisujemo sve manje djece u prve razrede. Bojim se da će biti još gore nakon što iz sustava obrazovanja izađu učenici koji ove godine idu u osmi razred. Tvrdi to Anica Vujkašinović, v.d. pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Brodsko-posavske županije. Prema njezinim riječima, na području te županije svake se godine upiše oko 300 učenika manje.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa