Obavijesti

News

Komentari 193

Rusi imaju dva dana da ugase Instagram, Amerikanci kažu da Bjelorusi (još) nisu u Ukrajini

Rusi imaju dva dana da ugase Instagram, Amerikanci kažu da Bjelorusi (još) nisu u Ukrajini

Ohrabren sam jer Ukrajina i Ruska Federacija žele raditi s nama i pristale su raditi s nama, rekao je Grossi na konferenciji za novinare nakon što je odvojeno razgovarao sa šefovima diplomacija dviju zemalja

Najbitniji događaji: 

  • Rusi bombardirali i gradove Lutsk i Ivano-Frankivsk na zapadu Ukrajine
  • stanovnici Mariupolja u teškim uvjetima bez struje, poginulo ih više od 1500
  • Ukrajinci se boje kako bi se Bjelorusija mogla uključiti u rat
  • nove ekonomske sankcije skupine G7, Biden brani i uvoz votke i dijamanata
  • Rusija blokira Instagram, YouTube blokirao ruske državne kanale

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.55

SAD: Nemamo dokaza o prisutnosti bjeloruskih snaga u Ukrajini

Sjedinjene Države rekle su u petak da nemaju nikakve dokaze o prisutnosti bilo kakvih snaga iz Bjelorusije, saveznice Rusije, na teritoriju Ukrajine, prenosi BBC.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je: "Nemamo nikakve indicije da su bjeloruski vojnici ili snage ušle u Ukrajinu". 

"Ne uočavamo nikakvu neposrednu umiješanost bjeloruskih snaga. To ne znači da se to nije moglo dogoditi ili da se neće dogoditi", dodao je.

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije upozorio je ranije u petak da ne može isključiti da će Bjelorusija u petak pokrenuti invaziju na Ukrajinu, nakon sastanka u Moskvi između ruskog i bjeloruskog predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

"Po preliminarnim podacima, bjeloruske snage mogle bi pokrenuti invaziju 11. ožujka u 21,00 sat", objavio je Centar, što je 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinske zračne snage objavile su da su ruski avioni gađali bjelorusko naselje u blizini granice s Ukrajinom iz ukrajinskog zračnog prostora kako bi provocirali i pokušali uvući Bjelorusiju u rat.  

Po agenciji Belta, Putin i Lukašenko dogovorili su se u petak na sastanku u Moskvi da će Rusija svojem manjem susjedu i savezniku u skoroj budućnosti isporučiti najmoderniju vojnu opremu.

Oni su se, dodaje Belta, složili o zajedničkim koracima međusobne potpore nakon što je Zapad uveo sankcije objema državama.

Ti koraci ticat će se i cijena energenata, dodaje agencija, ali ne navodi nikakve pojedinosti.

Rusija je u Ukrajinu pokrećući ofenzivu 24. veljače ušla sa svog teritorija, s Krima ali i iz Bjelorusije.

Zbog toga što je Lukašenko ustupio svoj teritorij za rusku invaziju na Ukrajinu Zapad je i bjeloruskim dužnosnicima zaoštrio sankcije.

Iako Bjelorusija služi kao pozadinska baza za rusku vojsku, nijedan bjeloruski vojnik ne nalazi se u Rusiji, tvrdi Minks.

Rusija od ponedjeljka ograničava pristup Instagramu zbog prijetnji Rusima

Rusija je u petak objavila da će ograničiti pristup Instagramu optužujući tu društvenu mrežu da širi pozive na nasilje nad Rusima koji su povezani sa sukobom u Ukrajini. 

Tužitelji su ranije zatražili od ruskog suda da označi matičnu tvrtku Instagrama i Facebooka, Meta Platforms, kao "ekstremističku organizaciju", prenio je u petak Interfax, dan pošto je kompanija najavila da će dopustiti pozive na nasilje protiv ruskog vodstva i vojske.

Ruski telekom regulator Roskomnadzor objavio je da će pristup Instagramu biti ograničen od ponedjeljka kako bi se omogućilo korisnicima da u međuvremenu prebace podatke na druge društvene mreže.

Meta je u četvrtak objavila da će dopustiti iznimke od svojih pravila o poticanju na nasilje i mržnju i da neće uklanjati neprijateljske poruke protiv ruske vojske i vodstva.

"I dalje ne dopuštamo vjerodostojne pozive na nasilje protiv ruskih civila", naglasio je glasnogovornik Mete Andy Stone.

Rusija je već prošli tjedan blokirala Facebook na svojem teritoriju zbog odluke kalifornijske grupe da zabrani medije bliske vlasti kao što su RT i Sputnik u Europi. 

22.27

Nema više mjesta za izbjeglice u dva velika poljska grada

Ukrajinska granična služba priopćila je da Varšava i Krakov više ne mogu primati izbjeglice. Zadnja dva tjedna u ta je dva dana stiglo 200.000 odnosno 100.000 izbjeglica.

22.11

Ukrajina tvrdi da su Rusi oteli gradonačelnika Melitopolja

Ukrajina je u petak objavila da su ruske snage otele gradonačelnika Melitopolja, grada na jugoistoku koji je pao pod rusku kontrolu nakon što je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu.

Rusija nije komentirala što se dogodilo s gradonačelnikom Ivanom Fedorovim. Ukrajina kaže da su ga Rusi oteli u petak popodne nakon što su ga lažno optužili za terorizam.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

22.02

Erdogan: Šutjeli ste 2014., sad govorite

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je u Antalyi rat u Ukrajini. Podsjetimo, Turska je zabranila ruskim ratnim brodovima prolazak kroz Bospor i Dardaneli i svrstala se na stranu napadnute države.

- Da je cijeli Zapad i cijeli svijet reagirao na invaziju Krima 2014., bismo li gledali ovu sliku danas? Ali oni koji su šutjeli na okupaciju Krima sad govore. Vrijedi li pravda na jednom dijelu svijeta, a na drugom ne, kakav je ovo svijet? Nažalost, međunarodna zajednica nije pokazala dovoljno suosjećanja i pružila dovoljnu podršku na tu nepravdu - rekao je turski predsjednik.

Komentari 193