Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
69 komentara

Idejni tvorac doner kebaba umro u 80. godini u Berlinu

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je počeo prodavati pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji. Ubrzo je osvojio Europu

DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
69 komentara

Turski imigrant kojega se smatra tvorcem doner kebaba, umro je u Berlinu u 80. godini, piše BBC.

Kadir Nurman je 1972. godine u zapadnom Berlinu otvorio kiosk u kojem je prodavao pečeno meso i salatu u kruhu sličnom lepinji. Primijetio je brzi tempo života u tome gradu te je mislio da će se užurbanim Berlinčanima svidjeti jelo koje mogu nositi u ruci i jesti.

Sočno meso, rezano s ražnja koji se okreće, s raznim dodacima i umacima, ubrzo je postalo jedno od najpopularnijih jela brze hrane u Njemačkoj, ali i u ostalim državama. Udruga turskih proizvođača donera je 2011. godine potvrdila Nurmana kao "tvorca" kebab donera. Samo u Njemačkoj je otvoreno oko 16 tisuća malih restorana u kojima se može kupiti doner, a više od tisuću ih ima samo u Berlinu.

Njemačke tvrtke koje proizvode meso i aparaturu za pečenje "drže" čak 80 posto europskog tržišta. Nurman, koji je emigrirao u Njemačku 1960. godine, nije patentirao svoj "izum" te nije zarađivao od patenta. No, sudeći prema intervju iz 2011. godine zbog toga mu nije bilo žao nego je bio sretan što je tako veliki broj Turaka mogao živjeti od donera i da ga jedu milijuni ljudi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message