Obavijesti

News

Komentari 17

''Ideju za maskotu hrčka Hrkija dobili smo spontano na kavi''

''Ideju za maskotu hrčka Hrkija dobili smo spontano na kavi''
2

Dizajneri maskote za Europske sveučilišne igre 2016. otkrili su kako su došli na ideju hrčka i očekuju li da će njihov Hrki steći slavu kakvu je imao Zagi 1987.

VIDEO

Zašto hrčak, otkud inspiracija za maskotu Europskih sveučilišnih igara?

Vedran: Ideja za hrčka došla je iz koncepta "važno je sudjelovati". Matija je odmah izvadio svoju tekicu i olovku koji stalno nosi i počeo skicirati. Lik koji se počeo kristalizirati je vrijedni i razigrani mali hrčak kojem je sport zabava i veselje. Neka dominantna ili superiorna životinja npr. lav ne bi uvjerljivo predstavljala taj koncept. Hrčak je malen, nije atletske građe, ali to ga ne sprječava da uživa u sportu. Najpoznatiji je po svome glavnom načinu zabave - trčanju.

Razlog zbog kojeg su odlučili da bi mogli napraviti maskotu...

Vedran: Odluka je došla spontano, na kavi. Netko je spomenuo natječaj za maskotu i krenuli smo bacati ideja što bi to moglo biti. Kada smo shvatili da imamo dobru ideju za razradu, nastavili smo u smjeru koji smo zamislili i prijavili se na natječaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Može li hrčak ponoviti Zagijev uspjeh?

Vedran: Zagi je simbol našeg djetinjstva i velika inspiracija. Ipak, željeli smo napraviti novu maskotu za nove igre i novo vrijeme. Pitali smo se što koje osobine su učinile Zagija omiljenim i dugo nakon Univerzijade 1987. Neki zaključak je da je tu veliku ulogu odigralo veselje, sportski entuzijazam i pristipačnost i to smo odlučili uvrstiti u našu maskotu. Bili bismo sretni kada bi i naš hrčak bio jednako uspješan ambasador ovih igara i jednako omiljen lik kao i Zagi.

Kako se radi maskota u paru - tko je zadužen za koji dio posla...

Matija: Svatko od nas je napravio više skica i kada smo počeli realizaciju neprestano smo izmjenjivali i dorađivali rad onog drugog. Nekom sinergijom i dotjerivanjem detalja došli smo do finalnog rješenja. Po meni, najveća prednost rada u timu je zabava i druženje, kako u osmišljavanju ideja tako i u kreativnom nadopunjavanju rada tokom realizacije.

Imate li vi prijedlog za ime maskote?

Matija: Naše ime je Hrki, tako smo ga od milja prozvali u početku i ime se zadržalo. Hrki kao hrčak ili Hrki kao Hrvatska. Ima dvojako značenje, kratko je i lako se pamti. Kako god završilo glasanje on će za nas uvijek biti Hrki :)

Pokretanje videa...

24sata TV 04:10

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke