Obavijesti

News

Komentari 20

'Ignoriraju BiH!': Dogovor RS i Hrvatske razljutio je Zvizdića

'Ignoriraju BiH!': Dogovor RS i Hrvatske razljutio je Zvizdića
1

Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, potpisati protokol s ustavno nenadležnim institucijama RS-a, koji predstavlja samo jedan entitet u državi BiH, kazao je predsjedatelj vijeća ministara BiH

VIDEO

Dogovor između Hrvatske i Republike Srpske (RS) o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu "neugodno je iznenađenje" kojim se zaobilazi država BiH, izjavio je u srijedu predsjedatelj vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Protokol o plinofikaciji rafinerije potpisali su u utorak Tomislav Ćorić, hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a kako bi se riješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

"Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, ne uvažavajući ustavnu nadležnost državnih institucija u području vanjske politike i međunarodnih ugovora i akata, potpisati protokol s ustavno nenadležnim institucijama RS-a, koji predstavlja samo jedan entitet u državi BiH", priopćio je Zvizdić.

"Posebice začuđuje činjenica da je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama zauzela jedna od članica EU-a koja bi morala poštovati međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i BiH koja je uz to i njen prvi susjed", dodao je.

Protokol je Zvizdiću  sporan jer ustav BiH isključive ovlasti za vođenje vanjske politike daje predsjedništvu BiH, dok entiteti mogu sklapati sporazume samo i isključivo uz suglasnost parlamenta BiH čega u ovom slučaju nema.

"Teško je povjerovati da Republika Hrvatska ne zna da je to isključiva ovlast države BiH i da je pitanje plina svugdje u svijetu strateško pitanje koje nikada ne uključuje interese samo jedne strane", ističe Zvizdić.

Najavio je kako će tražiti ustavno-pravno tumačenje "o ovakvom obliku narušavanja međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH" i nakon toga odlučiti o daljim koracima.

"Na kraju, želim naglasiti potpunu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, bazirane na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja normi i pravila međunarodnog prava", navodi se u izjavi Denisa Zvizdića.

Dosadašnja mjerenja kvalitete zraka pokazala su da je za visoku razinu sumporovodika u Slavonskom Brodu najodgovornija upravo rafinerija nafte iz Bosanskog Broda i da je njezin utjecaj značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.

Protokol između Hrvatske i RS-a omogućuje da se rafinerija nafte priključi na hrvatski plinski sustav kao izravni korisnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava