Obavijesti

News

Komentari 2

Igralište gradili i mali volonteri: Dječji smijeh se vraća u Petrinju

Igralište gradili i mali volonteri: Dječji smijeh se vraća u Petrinju
5

Djeca iz Petrinje su dobila novo igralište u sklopu kontejnerskog naselja na Sajmištu. Ljuljačke, tobogan, klupe, klackalica, pješčanik, ležaljke, kućice i trampolin trebali bi im bar malo vratiti normalnost u život

VIDEO

Život u Petrinji polako poprima oblike normalnosti, koliko je to moguće u razrušenom gradu. Stotinjak petrinjske djece koja od potresa žive u kontejnerskom naselju na Sajmištu, od četvrtka imat će i svoje dječje igralište. 

 - Izgradnja dječjeg igrališta je trajala pet dana, a gradili su ga volonteri iz njemačke udruge KuKuk Kultur i Chaos Kids. To su udruge koje grade dječja igrališta. Ovdje je bilo 22 volontera, od čega su deset volontera djeca od deset do sedamnaest godina - priča nam Ladislav Rakuljić, inicijator projekta.

On se i inače bavi izgradnjom dječjih parkova, a kaže da su njihovi parkovi jako posebni.

- Ovi parkovi se grade na licu mjesta. Elementi nisu tvornički rađeni, odnosno prefabricirani. Doveze se materijal na lokaciju i tu krećemo. Gradimo elemente od drva bagrema koje je najotpornije drvo na vanjske utjecaje, iznimno je čvrst i neće propasti praktički nikad. Sve planiramo unaprijed, a par je građen s puno ljubavi. Stavljamo naglasak na socijalni i pedagoški aspekt igrališta, a djeca koja s nama rade kroz cijeli projekt uče davati zajednici i da rad nije sramota - govori.

Osnova parka je kontejner kojeg zovu KuKuk box. U njemu su ležaljke u kojima se može visiti, kućice za igru i antistres podloga. Uz to, tu je još i tobogan po kojem se istovremeno može spuštati troje djece, zaštićen nadstrešnicom da se ne zagrijava i da se djeca mogu spuštati u bilo koje doba dana. Na jednoj štangi s KuKuk boxa visi i ljuljačka koja se ljulja u svim smjerovima. Uz to, izgradili su i duplu standardnu ljuljačku, klackalicu, pješčanik, klupe za sjedenje i odmaranje. Tvrtka Vedri pogled je donirala trampolin, a ispod svih sprava je kao podloga postavljen sitni riječni šljunak.

- On dobro funkcionira kao zaštita od pada, a toliko je sitan da imate osjećaj da ste na plaži - dodaje Rakuljić.

On je po majci Petrinjac i već neko vrijeme se želi vratiti u Petrinju.

- Čim se dogodio potres, kontaktirao sam udrugu i vrlo brzo su se posložili unutar grupacije i sve je krenulo. Javio sam se i Udruzi Glas poduzetnika koje sam član i koja je i jedan od pokretača kontejnerskog naselja 'Centra novog života'. Složili smo se da dječji park bude ovdje jer je u blizini vrtić, usred je Petrinje, a i ovdje će biti poslovni centar pa će roditelji moći dovoditi svoju djecu - objašnjava nam.

Ovim igralištem, kojeg su s ljubavlju gradili njihovi vršnjaci, petrinjska djeca će dobiti natrag bar malo normalnog djetinjstva.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.