News

Komentari 0

Ilegalne migracije u Sloveniji za skoro 40 posto manje nego lani

Ilegalne migracije u Sloveniji za skoro 40 posto manje nego lani

U Sloveniji je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno 8.144 ilegalnih prelazaka granice, što je 39 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo unutarnjih poslova

Među zatečenim ilegalnim migrantima bilo je najviše državljana Afganistana, Pakistana i Bangladeša, koji čine više od polovice ukupnog broja, znatno je manje bilo državljana Sirije, a zabilježen je i nagli pad broja državljana Pakistana i posebno Maroka.

Broj ilegalnih migranata koji prilikom policijskog privođenja izraze namjeru za traženje međunarodne zaštite u Sloveniji povećao se u posljednjih mjesec dana, posebno među državljanima Afganistana, dok državljani Pakistana i ako izraze takvu namjeru obično nastavljaju put i odlaze iz Slovenije prema željenim destinacijama u srednjoj i sjevernoj Europi, ističu u slovenskoj policiji.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs prošlog se tjedna u Sarajevu, na regionalnoj ministarskoj konferenciji, zauzeo za jačanje regionalne suradnje i partnerstva na području upravljanja migracijama.

Iako zapadni Balkan još nije uključen u EU, postoje područja poput sigurnosti i migracija, po kojima ovu regiju već možemo smatrati dijelom našeg zajedničkog djelovanja, kazao je tom prilikom Hojs.

Hojs je član Slovenske demokratske stranke (SDS) , premijera Janeza Janše, poznate po čvrstim stajalištima da EU ne smije svojim postupcima prema migrantima dopustiti da se ponovi situacija masovnih migracija iz 2015./2016. godine, kad je kroz Sloveniju dalje prema središtu EU-a prešlo više od pola milijuna izbjeglica i migranata.

Najčitaniji članci