News

Komentari 8

'Imali smo gužvu, nismo znali da ne smijemo narediti klanje 17 milijuna nerčeva na farmama'

'Imali smo gužvu, nismo znali da ne smijemo narediti klanje 17 milijuna nerčeva na farmama'

Ispred zgrade suda su se okupili prosvjednici koji su nosili transparente. Na njima je između ostalog pisalo: "zašto Mette laže" i "tko kontrolira Mette". Policija je uhitila dvoje ljudi

Danska premijerka Mette Frederiksen u četvrtak se branila pred povjerenstvom na sudu budući da je u studenom 2020. njezina vlada donijela odluku o klanju više od 17 milijuna uzgojenih nerčeva. Tu su odluku donijeli, kako tvrde, da bi se izbjegla opasnost mutacije virusa odgovornog za covid-19. Uzgajivačima je nanesena velika šteta, a kasnije je utvrđeno da ta odluka nije imala pravni temelj. Nakon toga je ministar poljoprivrede dao ostavku. Frederiksen se ispričala uzgajivačima.

Povjerenstvo sada istražuje je li premijerka tada znala da ta odluka nije bila zakonski utemeljena. 

Mette Frederiksen je u četvrtak posvjedočila kako se sve dogodilo doslovno preko noći jer su "imali veliku gužvu". 

- Nažalost bili smo prisiljeni donijeti takvu odluku. To je bila ispravna odluka i idem ju sada braniti - rekla je premijerka novinarima prije saslušanja.

Ispred zgrade suda su se okupili prosvjednici koji su nosili transparente. Na njima je između ostalog pisalo: "zašto Mette laže" i "tko kontrolira Mette". Policija je uhitila dvoje ljudi. Iako su Danici podržavali politiku vlade u borbi protiv koronavirusa, naljutila ih je odluka o klanju zdravih nerčeva budući da ta odluka nije imala pravne temelje. Frederiksen je svjedočila pet sati pred sucem i pravnim stručnjacima te je tvrdila kako nisu bili svjesni da odluka nema zakonsku osnovu. Komisija bi istragu trebala završiti u travnju, piše Reuters. 

Najčitaniji članci