Obavijesti

News

Komentari 112

'Imam devetnaest godina i ne mogu se pomiriti s korupcijom i nepravdom u našem društvu'

'Imam devetnaest godina i ne mogu se pomiriti s korupcijom i nepravdom u našem društvu'
8

Golobradi mladić iz Šibenika svrstao se u redove koalicije Možemo, zajedno s Milom Kekinom, Tomislavom Tomašević, Radom Borić i ostalima. Maturant je i zastupao devetu izbornu jedinicu...

VIDEO

Mladost-ludost. Čuli ste već taj uzdah, zar ne? Redovito protisnut iz starijih, grintavih usta, razočaranih smjerom kojim im se život odvio. Nekima su se karte loše posložile, nekima noževi u leđa zabili, a nekima je ponestalo opravdanja za neostvarenu biografiju. Ipak, ima i onih mladih koji su dovoljni ludi da pokušaju. Ako ništa drugo, bar će kasnije imati koliku-toliku utjehu. Bar su pokušali. Ivan Slavica nema ni dvadeset godina i bio je najmlađi kandidat na ovim izborima.

Golobradi mladić iz Šibenika svrstao se u redove koalicije Možemo, zajedno s Milom Kekinom, Tomislavom Tomašević, Radom Borić i ostalima. Maturant je i zastupao devetu izbornu jedinicu. Popričali smo s ovim momkom i zapitali ga što nekome toliko mladome treba da se baci u politiku.

- Želim se obračunati s korupcijom u Hrvatskoj. Stisla je društvo kao hobotnica i ne da mu disati. Nezadovoljan sam ja, nezadovoljni su moji vršnjaci. Nezadovoljni smo. Zato i želim upisati pravo, i to kazneno pravo, zbog ovakve situacije u pravosuđu. Vidjeli ste slučajeve poput Tome Horvatinčića. Takvi su me slučajevi motivirali. On je osuđen, a ispija kavu u Zagrebu - ljuti se Ivan.

Maturantu Gimnazije Antuna Vrančića interes za politiku izrastao je iz povijesti, kaže nam.

- Politiku aktivno pratim od svoje jedanaeste godine. Od 2015. svake godine posjećujem Festival alternative i ljevice u Šibeniku na kojem sam upoznao ljude iz Nove ljevice, prvo Dragana Markovinu, a zatim Radu Borić. Odlučio sam prihvatiti ponudu Rade Borić da budem jedan od kandidata u devetoj izbornoj jedinici na listi platforme Možemo jer vjerujem tim ljudima i dugi niz godina pratim njihov rad. Više sam puta ponovio da mi je čast biti na listi s ljudima koji nisu ušli u politiku da se obogate, nego da promijene hrvatsko društvo nabolje. Sramotno je da u 21. stoljeću raspravljamo o pravu žene na abortus, a ne o prelasku na zeleno gospodarstvo.Taj primjer dobro ilustrira koliko je duboko potonulo naše društvo - objašnjava Slavica.

A kako mu u rodnom gradu gledaju na njegov angažman, pitamo ga. Tanka je i okrutna granica u Dalmaciji između Don Quijotea i redikula, barem u percepciji okolnog, nezainteresiranog stanovništva. - Ma podržavaju me. Trenutno nisam ni na jednom polu i sve ide nekako ok. Nije bilo takvih refleksija javnosti o meni. Osim toga, Šibenik je dosta liberalniji od Splita i Zadra - smije se mladić. Obitelj i prijatelji su mu pokazali velikom podrškom, kaže.

- Volim trčati s ocem i putujemo često na utrke zajedno. Bili smo u Sarajevu, Banjoj Luci. Kad malo zahladi, volim lutati po brdima iznad Šibenika - kazuje nam ovaj skromni momak. Dodaje da mu je život, osim politike, uobičajen kao i kod ostalih vršnjaka. Ne brine oko akademske budućnosti niti oko upisa faksa u Zagrebu. Dan mu izgleda sasvim obično, kaže nam.

- Dobro sam uskladio obaveze oko mature s političkim angažmanom. Nakon što se probudim i pojedem doručak, odradim sve zadatke vezane za školu, a nakon toga ostatak dana imam za svoje hobije. Jedina stvar koja je različita u odnosu na prije je ta da je "profesionalno" bavljenje politikom postalo jedan od hobija - priča Šibenčanin.

Mlad je, jasno je to iz njegovih odgovora. Netko bi rekao da je i naivan. Ali, ostavlja dojam iskrenog čovjeka. - Imam devetnaest godina i ne znam kuda će me život sve nositi, ali gdje god bio ne mogu se pomiriti s nepravdom. Upravo su korupcija i nepravda u našem društvu, uz loš odnos ministrice Divjak prema nama maturantima, bili glavni okidači da se ovako mlad upustim u političku arenu - rekao nam je Ivan Slavica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina