Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
378 komentara

'Imam se pravo braniti. Uskoro će đaci nositi nožiće u školu'

Cijeli incident prijavljen je policiji, a Dragičević tvrdi da su policiju pozvali učenici. Ravnatelj škole Dražen Blažeka ranije nam je izjavio da je incident prenapuhan. Ministarstvo obrazovanja osudilo je incident

franjo dragičević
Foto: Željko Hladika/24sata
378 komentara

Sram me toga što sam napravio, ali bih opet to napravio. Bio sam izazvan. Njima se daju opomene, negativne ocjene, ali to nema nekog efekta sve dok ne dođe do ukora pred isključenje. Molio sam, prijetio, držao predavanja kao da sam svećenik, ali ništa nije pomoglo. Ispričao nam je to Franjo Dragičević (64), profesor strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jedan učenik ga je u utorak gađao kredom, a drugi je pljunuo na klupu. On im se suprotstavio. Kaže da se samo branio od napada učenika koji traju od rujna.

ANKETA: ŠTO MISLITE Profesor je nasrnuo na učenike: Je li to opravdana reakcija?

- Nemam problema s komunikacijom s učenicima i nikad nisam imao. Mnogi će za mene reći da sam strog, ali pravedan. Ti učenici ne zlostavljaju samo mene, već i sve druge nastavnike koji rade u tom razrednom vijeću. Zlostavljanje traje od početka školske godine, oni su sad drugi razred. Kad uđe nastavnik u razred i krene s radom čuju se neartikulirani krikovi. Kad prolazite razredom, netko od učenika će fućkati, drugi će kričati, a nakon što se okrenem prema školskoj ploči, započne gađanje komadićima krede. Dio završava u ploči, dio na meni. To traje obično tri sata tjedno - ispričao nam je prof. Dragičević. Dodaje da se dva puta obratio pedagoškoj službi tražeći da zaštite njegov profesionalni i osobni integritet jer želi raditi u normalnoj atmosferi.

franjo dragičević | Autor: Željko Hladika/24sata; Privatni album Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Dosad se u takvoj situaciji znao okrenuti i kazati: "Sine, nije ti fora. Ako si pravi, javi se." No, svaki put dočekala bi ga šutnja.

Boji se da učeničko nasilje ne eskalira

- U utorak me opet gađao. Doletio je komad krede, ne komadić. Cijelo desno krilo izbacio sam van s nastave. Učenika koji me gađao, cipelom sam lagano gurnuo nogom pazeći da ne padne, nisam ga udario. Prije izlaska iz učionice drugi učenik se nagnuo i pljunuo na klupu. Poslije je to pokušao obrisati rukavom. Njemu sam učinio isto. Nisam ih udario niti ozlijedio, nisu imali fizičkih ozljeda ni hematoma. Bojao sam se da se naknadno sami ne ozlijede i prijave da sam to ja učinio. Zato sam im ponudio ih da odvezemo u bolnicu. Oni su to odbili - kaže profesor. 

Za godinu dana ide u mirovinu i boji se da učeničko nasilje ne eskalira.

'SUSTAV NE ŠTITI UČITELJE' Profesor ‘puknuo' pa je gurao učenike: 'Opet bih to napravio'

'Uskoro mogu očekivati i nožiće u razredu'

- Poručio sam kolegama da uskoro mogu očekivati i nožiće u razredu ako se to bude toleriralo. Potpuno podržavam da se djeca koja imaju poteškoća u učenju integriraju u redovni proces, ali to ne znači da se učenicima koji imaju ozbiljne poteškoće u ponašanju dopušta da rade što god žele i maltretiraju ostale nastavnike ili učenike. Kolegicu gađaju novčićima, kad dobije novčić, sagne se i kaže: "Hvala, baš toliko mi je nedostajalo za kavu”. Nekoliko problematičnih učenika treba izbaciti van iz škole i riješit će se problem - objašnjava profesor Dragičević.

Prema njegovim riječima većina učenika u školi je dobra i ne rade nikakve probleme.

Franjo Dragičević | Autor: Željko Hladika/24sata; Privatni album Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

- Nažalost i oni se sve više povlače pred nasilnicima. Nadam se da će iz svega ovoga izaći nešto dobro za nastavnike, učenike i roditelje - zaključio je Dragičević.

Cijeli incident prijavljen je policiji, a Dragičević tvrdi da su policiju pozvali učenici. Ravnatelj škole Dražen Blažeka ranije nam je izjavio da je incident prenapuhan. Ministarstvo obrazovanja osudilo je incident.

Duško Jaramaz/PIXSELL POLICIJA ISTRAŽUJE Profesor napao dvojicu učenika u međimurskoj srednjoj školi?

Neslužbeno smo doznali da su u školi poslali inspekciju. Prof. Dragičević kaže kako inspektorica nije njega zvala na razgovor. Otkrio je i da mu od utorka pristižu poruke podrške bivših učenika, roditelja i kolega nastavnika. 

- Poštovani profesore, izražavam Vam punu podršku, zajedno s mnogim Vašim bivšim učenicima. Hvala vam na prenesenom znanju, što tehničkom što životnom. Proveo sam godinu dana u vašoj učionici i sto posto sam siguran da niste učinili ovo bez da ste bili debelo isprovocirani. Držite se i ostanite takvi kakvi jeste, jer upravo Vas se najradije sjetimo iz srednjoškolskih dana - napisao je profesoru jedan od bivših učenika.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message