Obavijesti

News

Komentari 11

"Imam zakon o braniteljima koji HDZ i SDP nisu htjeli"

"Imam zakon o braniteljima koji HDZ i SDP nisu htjeli"
6

Pero Kovačević odlučio se vratiti u politiku. Pravnik predlaže sporazum sa Srbijom oko branitelja, novi zakon o braniteljima, ali radi i zakon o gospodarskoj lustraciji

VIDEO

Pero Kovačević, nekada najaktivniji saborski zastupnik i član HSP-a, odlučio se nakon godina izbivanja vratiti u politiku. Ovaj put kao nezavisni kandidat na listi Domovinske koalicije. Kovačević kaže da sve stranke dosada daju obećanja, ali nemaju zakone. Zato je on predstavio jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Jedinstveni zakon su tražili i prosvjednici u mandatu Zorana Milanovića, obećao ga je aktualni ministar Tomo Medved(HDZ), ali on nije još donesen.
To je specijalni zakon iz kojeg se prava ne mogu kao dosad umanjivati drugim zakonima. Upravo to su skriveno kroz godine na štetu branitelja radili i SDP i HDZ – kaže Kovačević.

Zakonom se napokon regulira status dragovoljaca koji bi imali posebnu naknadu i koji su dosad marginalizirani. Kovačević kaže da se poboljšava i pravo zapošljavanja, a osnovica za invalidninu raste za oko 2000 kuna, na razinu prosječne plaće. Također bi i sva povjerenstva koje se bave pravima branitelja bila vraćena u njihovo ministarstvo. Ne bi se ni razdvajale braniteljske mirovine po osnovi staža, a olakšalo bi se stambeno zbrinjavanje. 

Oni koji daju obećanja bez zakonskih tekstova pričaju Andersenove bajke. Vratio sam se da pokažem da se može drugačije raditi, da vratimo intelektualni štih desnici i da napokon reformiramo pravosuđe  - kaže Kovačević.

Predložio je i konkretno rješenje za spor sa Srbijom oko njihove nadležnosti za proganjanje branitelja s područja Hrvatske. Prozvao je opet i Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića i njihove stranke da se sada pozivaju na veliko domoljublje i zaštitu branitelja, a niti jedna njihova vlada nije učinila ništa. Napominje da je upravo sporazumom od prije 10 godina, hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić sporazumom koji je bio i u Saboru dao pravo Srbiji proganjanje i hrvatskih branitelja.
Kovačević predlaže bilateralni sporazum sa Srbijom po kojem bi svaka zemlja preuzela slučajeve svojih državljana. Prvo bi svaku optužnicu razmotrilo povjerenstvo i vidjelo ima li osnove za progon. Kako bi se osigurala nezavisnost, sve bi bilo pod moderiranjem Njemačke.

Primjerice, Vladimir Šeks ili Branimir Glavaš se ne terete za ratne zločine, nego pobunu i terorizam, po starom jugoslavenskom zakonu. Takvi slučajevi bi otpali, kao i svi oni gdje su priznanja iznuđena mučenjem. Ostatak, za one koji su radili zločine, bili bi procesuirani. Želim osigurati da 400 do 500 branitelja mogu slobodno putovati – kaže Kovačević.
Kovačević priprema i zakon o lustraciji, ali gospodarskoj. Umjesto da se bavi bivšim komunističkim dužnosnicima, taj zakon bi se bavio pretvorbom i privatizacijom.

Budućoj vladi možete ostavljati poruke - OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora