Obavijesti

News

Komentari 13

'Imamo 2,5 milijarde kuna za pomoć poduzetnicima u 2021.'

'Imamo 2,5 milijarde kuna za pomoć poduzetnicima u 2021.'

U ovoj godini, kada nas je pogodila korona kriza, u planu svih mjera su bila i neka rasterećanja u kontekstu neporeznih davanja. Do sada smo to rasteretili za milijardu i 100 milijuna kuna, rekao je

VIDEO

Ministar Josip aladrović u nedjelju je za dnevnik NoveTV objasnio zašto se ne ukine veći broj parafiskalnih nameta kako bi poduzetnici osjetili konkretna rasterećenja, ministar kaže kako je Vlada u ovoj godini bila vrlo konkretna.

Đikić: 'Mjere neće djelovati, ulazimo u konfuzni lockdown'
Đikić: 'Mjere neće djelovati, ulazimo u konfuzni lockdown'

- U ovoj godini, kada nas je pogodila korona kriza, u planu svih mjera su bila i neka rasterećanja u kontekstu neporeznih davanja. Do sada smo to rasteretili za milijardu i 100 milijuna kuna. Ukupna brojka je oko 4, 4 i pol milijarde kuna. No moramo biti svjesni da neporezna davanja imaju svoju namjenu i da imaju svoja namjenska sredstva, financiraju određene aktivnosti koje su i gospodarskog karaktera i naravno da ne postoji mogućnost apsolutnog ukidanja svih neporeznih davanja. Mi ih kontinuirano smanjujemo, neka ukidamo - kaže Aladrović i objašnjava zašto se ne mogu sva ukinuti.

Puljiz: U Infektivnoj klinici imamo i dijete od sedam godina
Puljiz: U Infektivnoj klinici imamo i dijete od sedam godina

- To je postupak i proces koji treba kontinuirano smanjivati, mjeriti efekte i ne postoji ukidanja neporeznih davanja i naravno činiti ekonomsku ravnotežu kroz to. Dakle, ne postoji mogućnost ukidanja sada i odmah svih neporeznih davanja nego to mora biti kontinuirani proces kojim ćemo dugoročno rasterećivati poduzetnike -  kaže.

"Prvi kvartal 2021. bit će teži nego što su pokazivale projekcije"

- Trenutno mjere su o 31. 12. što se tiče ograničenja radnog vremena s jedne strane, što se tiče očuvanja radnih mjesta s druge strane. Kada govorimo u kontekstu očuvanja radnih mjesta, svjesni smo da epidemiološka situacija nije najpovoljnija i isplanirali smo određena sredstva za sljedeću godinu. Očekujemo da ćemo kroz sljedećih mjesec dana definirati mjere kako će izgledati barem u prvom kvartalu. Trenutno je ono s čime raspolažemo oko 2 i pol milijarde kuna i očekujemo da će nam to za početak godine, za prvi kvartal ili prva četiri mjeseca koja očekujemo da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama i pomoći ćemo na taj način našim poduzetnicima - kaže Aladrović.

Od kud novac?

- Nema potrebe za novim rebalansom jer smo to projicirali u proračunu za iduću godinu. Moramo biti svjesni da imamo na raspolaganju i React EU, dio EU sredstava, imamo državni proračun, a očekujemo da ćemo i srednjoročne i dugoročne mjere moći financirati i kroz program otpornosti - kaže.

Pomoć ugostiteljima

Upitan o pomoći varaždinskim ugostiteljima koji su zatvorili svoje objekte primorani mjerama i hoće li im se dodatno pomoći ministar kaže kako je ta situacija predviđena.

- Što se tiče svih onih koji su zatvoreni bez svoje volje, kako vi to kažete, ili kojima je ograničen rad, mi smo te situacije predvidjeli u sadašnjim mjerama. Dakle, svi oni kojima je ograničen rad, kojima je zabranjen rad mjerama Stožera ili odlukom epidemiologa, oni imaju pravo na mjere koje isplaćuje Hrvatski zavod za zapošljavanje i već smo predvidjeli takve situacije, ne konkretno na području Varaždina nego bilo gdje gdje se dogode bez obzira na djelatnost iz koje dolaze. Za to smo već osigurali sredstva i očekujemo da tu ne bi trebalo biti većih dizbalansa -  umiruje Aladrović.

Strahuje li da ćemo u novu godinu ući s brojnim ljudima na burzi rada, Aladrović kaže kako su se očekivale veće turbulencije.

- Naši podaci pokazuju da se to nije dogodilo. Ja sam realističan, optimističan po prirodi. U svoj optimizam ili realizam volim se uvjeriti brojkama. Imamo oko 5000 zaposlenih više, broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na onaj peak koji se dogodio na početku korona krize. Brojni analitičari su prognozirali kolaps na tržištu rada, ali on se nije dogodio- kaže.

- Mi smo hrabra Vlada -  napominje.

'Moramo sad produljiti mjere kako bismo imali lijepi Božić'
'Moramo sad produljiti mjere kako bismo imali lijepi Božić'

O Zakonu o radu se razgovara

Govorio je i o izmjenama Zakona o radu.

- Apsolutno nije ništa oko toga stalo. Imamo kontinuirane sastanke sa socijalnim partnerima, s poslodavcima i sindikatima, želimo uskladiti što više onih kritičnih točaka i nakon toga pustiti zakon u zakonodavnu proceduru. Za sada smo na dobrom putu i ja očekujem da ćemo relativno brzo sve one kritične točke oko kojih postoje sporovi definirati - kaže ministar.

Komentirao je i traženje poslodavaca da se olakša otpuštanje radnika na neodređeno.

Talijanski pekar svaki dan poklanjao kruh potrebitima: Preminuo je od korona virusa
Talijanski pekar svaki dan poklanjao kruh potrebitima: Preminuo je od korona virusa

- Što se tiče otpuštanja, odnosno raskida ugovora o radu, mi imamo situaciju u kojoj u Hrvatskoj ekonomiji imamo izrazito velik broj ugovora na određeno. Jedan karakter tih ugovora je sezionalnosti, a drugi karakter je ona nepreciznost definiranja kod poslodavaca i zbog toga odlučivanje za sklapanje ugovora na određeno, odnosno neodređeno, odnosno teža mogućnost raskida ugovora o radu. Zbog toga mi to gledamo kao sistem spojenih posuda, želimo blago omogućiti lakši raskid ugovora o radu, ali s druge strane povećati broj ugovora na neodređeno vrijeme - objasnio je ministar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag