News

Komentari 233

Imamo potvrdu: Na popovnjači s nadbiskupima se besplatno vozio i ministar Ivan Malenica

Imamo potvrdu: Na popovnjači s nadbiskupima se besplatno vozio i ministar Ivan Malenica

Ministar Mario Banožić besplatno je ustupio skupocjeni ratni za prijevoz biskupa i nadbiskupa nakon zaređenja. S njima je bio i ministar pravosuđa

Svećenstvo nije jedino iskoristilo besplatni prijevoz skupocjenim ratnim brodom s Hvara. Službeno nam je potvrđeno da je među putnicima na plovilu oboružanom topom i strojnicama bio i HDZ-ov ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Podsjetimo, 24sata su objavila kako je ministar obrane Mario Banožić besplatno ustupio brod Hrvatske ratne mornarice za prijevoz pripadnika klera iz Hvara u Split. Imali smo uvid u dokument kojeg je osobno potpisao ministar obrane, a koji nedvojbeno dokazuje da je Banožić bez ikakve naknade dao ratni brod za prijevoz nadbiskupa i biskupa iz Hvara u Split, i to nakon završetka biskupskog ređenja. 

Dokument se sastoji od pružanja potpore Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nakon završetka ređenja novog hvarskog biskupa Ranka Vidovića 22. svibnja ove godine. Otkrili smo kako se radi o Obalnom ophodnom brodu Omiš (OOB-31) kojeg su mediji ranije opisali kao najbolji brod naše mornarice, čiji trošak korištenja u komercijalne svrhe iznosi čak 14 tisuća kuna po satu. Čekanje plovila na vezu zaračunava se 50 posto od navedenog troška, odnosno sedam tisuća kuna, također po satu.

Split: Ministar obrane posjetio vojarnu "Admiral flote Sveto Letica Barba"

Deseci tisuća kuna troška

Brod je duljine preko 43 metra, opremljen je, između ostalog, automatskim topom od 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice. Posjeduje i četiri ručna prijenosna raketna sustava. Posjeduje i daljinsko upravljanje, built-in sustav elektro-optičkih senzora za autonomno djelovanje, djelovanje danju i noću, stabilizirana kupola, automatsko praćenje cilja, a može ispaliti 200 komada streljiva u minuti. Štoviše, opremljen je i zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja. 

S obzirom na to da je vožnja trajala tri do četiri sata, kratkom računicom, ne računajući trošak čekanja putnika, možemo zaključiti da je plovidba koštala najmanje 45 tisuća kuna. Govorimo o novcu poreznih obveznika.

U prvom članku smo na fotografijama s ređenja, osim klera, vidjeli i istaknute predstavnike svjetovne vlasti, među njima i HDZ-ovog ministra pravosuđa Ivana Malenicu, HDZ-ovog saborskog zastupnika Antu Sanadera te HDZ-ovog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. Ranije smo dobili potvrdu da se Boban vratio redovnom brodskom linijom, a Ante Sanader nas je u kratkom telefonskom razgovoru izvijestio da se u Split vratio katamaranom.

Međutim, ministar pravosuđa i uprave plovio je ratnim brodom. 

Plovidba s topom i strojnicama

Informaciju su nam službeno potvrdili iz nadležnog ministarstva. 

- Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u službenom svojstvu sudjelovao je na biskupskom ređenju mons. Ranka Vidovića 22. svibnja 2021. godine u Hvaru. Ministar je na biskupsko ređenje išao katamaranom, međutim zbog obveza, u povratku se vratio navedenim plovilom - odgovorili su nam iz Maleničinog resora. 

Nisu nam, doduše, odgovorili na pitanja je li s njim putovao ijedan drugi saborski zastupnik ili član HDZ-a, kao ni jesu li u to vrijeme bile raspoložive trajektne i katamaranske linije, te ako jesu, zbog čega je ministar putovao ratnim brodom čije komercijalno korištenje se plaća 14 tisuća kuna po satu. 

"Nikakva komocija, nego potreba"

Podsjetimo, nakon objave našeg prvog članka, oglasili su se iz Vojnog ordinarijata, ističući da su u ime Hrvatske biskupske konferencije uputili dopis Ministarstvu obrane oko prijevoza nadbiskupa i biskupa te visokog osoblja. Kao razlog angažiranja jednog od naših najboljih ratnih brodova za prijevoz svećenstva s crkvene manifestacije naveli su pandemijske uvjete i "krizme na koje su biskupi trebali stići na vrijeme". Poručili su da se radilo o terminu kada nije bilo redovitog, tj. ljetnog voznog reda, dodajući da "nije bilo nikakve druge mogućnosti osim tog prijevoza".

- Nikakva komocija ili zloporaba, nego potreba - rekao je tom prilikom don Marko Medo, generalni vikar Vojnog ordinarijata.

Postavlja se pitanje na kakve obveze je žurio ministar Malenica. Naime, 22. svibnja bila je subota, a očito je i da su u opticaju bile i redovne trajektne i katamaranske linije kojima su se vozili Blaženko Boban i Ante Sanader. Poslali smo naknadno novi upit Ministarstvu pravosuđa i uprave, u kojem smo zatražili opis navedenih obveza. Objavit ćemo ih kad dobijemo odgovor.

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, u ovome ne vidi problem. I on je u subotu potvrdio da je Malenica taj dan s biskupima također bio na brodu. Poručio je da zbog prijevoza svećenika i ministra "nije propala mornarica".

Najčitaniji članci