Obavijesti

News

Komentari 233

Imamo potvrdu: Na popovnjači s nadbiskupima se besplatno vozio i ministar Ivan Malenica

Imamo potvrdu: Na popovnjači s nadbiskupima se besplatno vozio i ministar Ivan Malenica
3

Ministar Mario Banožić besplatno je ustupio skupocjeni ratni za prijevoz biskupa i nadbiskupa nakon zaređenja. S njima je bio i ministar pravosuđa

VIDEO

Svećenstvo nije jedino iskoristilo besplatni prijevoz skupocjenim ratnim brodom s Hvara. Službeno nam je potvrđeno da je među putnicima na plovilu oboružanom topom i strojnicama bio i HDZ-ov ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Podsjetimo, 24sata su objavila kako je ministar obrane Mario Banožić besplatno ustupio brod Hrvatske ratne mornarice za prijevoz pripadnika klera iz Hvara u Split. Imali smo uvid u dokument kojeg je osobno potpisao ministar obrane, a koji nedvojbeno dokazuje da je Banožić bez ikakve naknade dao ratni brod za prijevoz nadbiskupa i biskupa iz Hvara u Split, i to nakon završetka biskupskog ređenja. 

Afera Popovnjača: Banožić dao besplatno skupi ratni brod kako bi prevezao nadbiskupa s Hvara
Afera Popovnjača: Banožić dao besplatno skupi ratni brod kako bi prevezao nadbiskupa s Hvara

Dokument se sastoji od pružanja potpore Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nakon završetka ređenja novog hvarskog biskupa Ranka Vidovića 22. svibnja ove godine. Otkrili smo kako se radi o Obalnom ophodnom brodu Omiš (OOB-31) kojeg su mediji ranije opisali kao najbolji brod naše mornarice, čiji trošak korištenja u komercijalne svrhe iznosi čak 14 tisuća kuna po satu. Čekanje plovila na vezu zaračunava se 50 posto od navedenog troška, odnosno sedam tisuća kuna, također po satu.

Split: Ministar obrane posjetio vojarnu "Admiral flote Sveto Letica Barba"

Deseci tisuća kuna troška

Brod je duljine preko 43 metra, opremljen je, između ostalog, automatskim topom od 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice. Posjeduje i četiri ručna prijenosna raketna sustava. Posjeduje i daljinsko upravljanje, built-in sustav elektro-optičkih senzora za autonomno djelovanje, djelovanje danju i noću, stabilizirana kupola, automatsko praćenje cilja, a može ispaliti 200 komada streljiva u minuti. Štoviše, opremljen je i zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja. 

S obzirom na to da je vožnja trajala tri do četiri sata, kratkom računicom, ne računajući trošak čekanja putnika, možemo zaključiti da je plovidba koštala najmanje 45 tisuća kuna. Govorimo o novcu poreznih obveznika.

Banožić im je to odobrio: Tog dana bilo je 14 linija za Hvar, ali biskupi su odabrali vojni brod
Banožić im je to odobrio: Tog dana bilo je 14 linija za Hvar, ali biskupi su odabrali  vojni brod

U prvom članku smo na fotografijama s ređenja, osim klera, vidjeli i istaknute predstavnike svjetovne vlasti, među njima i HDZ-ovog ministra pravosuđa Ivana Malenicu, HDZ-ovog saborskog zastupnika Antu Sanadera te HDZ-ovog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. Ranije smo dobili potvrdu da se Boban vratio redovnom brodskom linijom, a Ante Sanader nas je u kratkom telefonskom razgovoru izvijestio da se u Split vratio katamaranom.

Međutim, ministar pravosuđa i uprave plovio je ratnim brodom. 

Plovidba s topom i strojnicama

Informaciju su nam službeno potvrdili iz nadležnog ministarstva. 

- Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u službenom svojstvu sudjelovao je na biskupskom ređenju mons. Ranka Vidovića 22. svibnja 2021. godine u Hvaru. Ministar je na biskupsko ređenje išao katamaranom, međutim zbog obveza, u povratku se vratio navedenim plovilom - odgovorili su nam iz Maleničinog resora. 

Nisu nam, doduše, odgovorili na pitanja je li s njim putovao ijedan drugi saborski zastupnik ili član HDZ-a, kao ni jesu li u to vrijeme bile raspoložive trajektne i katamaranske linije, te ako jesu, zbog čega je ministar putovao ratnim brodom čije komercijalno korištenje se plaća 14 tisuća kuna po satu. 

Za Papu je sasvim dobar bio i katamaran. A našim biskupima trebao je hrvatski ratni brod...
Za Papu je sasvim dobar bio i katamaran. A našim biskupima trebao je hrvatski ratni brod...

"Nikakva komocija, nego potreba"

Podsjetimo, nakon objave našeg prvog članka, oglasili su se iz Vojnog ordinarijata, ističući da su u ime Hrvatske biskupske konferencije uputili dopis Ministarstvu obrane oko prijevoza nadbiskupa i biskupa te visokog osoblja. Kao razlog angažiranja jednog od naših najboljih ratnih brodova za prijevoz svećenstva s crkvene manifestacije naveli su pandemijske uvjete i "krizme na koje su biskupi trebali stići na vrijeme". Poručili su da se radilo o terminu kada nije bilo redovitog, tj. ljetnog voznog reda, dodajući da "nije bilo nikakve druge mogućnosti osim tog prijevoza".

- Nikakva komocija ili zloporaba, nego potreba - rekao je tom prilikom don Marko Medo, generalni vikar Vojnog ordinarijata.

Postavlja se pitanje na kakve obveze je žurio ministar Malenica. Naime, 22. svibnja bila je subota, a očito je i da su u opticaju bile i redovne trajektne i katamaranske linije kojima su se vozili Blaženko Boban i Ante Sanader. Poslali smo naknadno novi upit Ministarstvu pravosuđa i uprave, u kojem smo zatražili opis navedenih obveza. Objavit ćemo ih kad dobijemo odgovor.

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, u ovome ne vidi problem. I on je u subotu potvrdio da je Malenica taj dan s biskupima također bio na brodu. Poručio je da zbog prijevoza svećenika i ministra "nije propala mornarica".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima