Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
257 komentara

Imate psa? Prijete vam velike novčane kazne ako nemate ovo

Ponovni dolazak komunalnog redara s policijom povlači velike sankcije za vlasnika psa, a dovoljno je reći da mikročipiranje stoji 90 kuna, a kazna za nemikročipiranje i do 6.000 kuna!

Foto: Dreamstime

Do 30. lipnja 2018. godine lokalne zajednice odnosno njihovi komunalni redari imaju obavezu provjeriti jesu li svi psi na njihovu području mikročipirani, stoji u novom Zakonu o zaštiti životinja koji je stupio na snagu krajem listopada, prenosi Novi list. Mikročip otkriva podatke o skrbniku životinje, kao i podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju životinje i slično.

Iako vlasnici pasa imaju obavezu mikročipiranja još od 2004. godine, procjenjuje se da je oko 30 posto pasa zbog neodgovornosti vlasnika bez čipa. 

– Nužno je stati na kraj onima koji ne čipiraju pse ne samo radi zaštite životinja i ljudi nego i radi značajnog smanjivanja sredstava koje lokalne zajednice moraju izdvajati za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje pasa zbog onih koji su napustili pse - upozoravaju Prijatelji životinja.

Građani su dužni komunalnom redaru dokazati da su ispoštovali svoje zakonske obveze i mikročipirali psa, a komunalni redar može provjeriti očitanjem mikročipa vjerodostojnost navedenog u dokumentima. Veće sredine već su krenule u kontrole koje su najavile uz pomoć lokalnih medija i letaka upozorenja. 

Prema dosadašnjem iskustvu, kažu Prijatelji životinja, vrlo mali broj građana, oko tri posto, radi probleme komunalnim redarima jer su svjesni da ponovni dolazak s policijom povlači i za njih znatno veće sankcije te je u većini slučajeva dovoljno napomenuti da mikročipiranje stoji 90 kuna, a kazna za nemikročipiranje i do 6.000 kuna, piše Novi list.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message