Obavijesti

News

Komentari 129

Imotska veza: Supruga je Timu izabrala pomoćnika Puljiza?

Imotska veza: Supruga je Timu izabrala pomoćnika Puljiza?

Obitelj Jakše Puljiza navodno je u dobrim odnosima s obitelji premijerove supruge Sanje Dujmović Orešković. Navodno je i to utjecalo na premijerov odabir...

VIDEO

Perspektivni Imoćanin Jakša Puljiz (38) oduševio je premijera Tima Oreškovića u tranzicijskom razdoblju preuzimanja vlasti kad je kontaktirao s mnogo stručnjaka u svim područjima u zemlji.

Jedan krug blizak premijeru kaže da je obitelj Jakše Puljiza navodno u dobrim odnosima s obitelji premijerove supruge Sanje Dujmović Orešković. Navodno je i ta činjenica utjecala da mladi Imoćanin postane čovjek od najvećeg povjerenja Tihomira Oreškovića.

Naime, Puljizovi dolaze iz sela Runovići u Imotskoj krajini, a Dujmovići (djevojačko prezime premijerove supruge) iz sela Ričice, koje se također nalazi u Imotskoj krajini.

Za Puljiza samo riječi hvale

S obzirom na to da je premijeru Oreškoviću primarni cilj gospodarski rast i smanjenje deficita, a Puljiz je na glasu kao stručnjak za EU fondove, on će mu biti najvažnija osoba za strateške projekte.

Puljiz je 2011. godine došao na mjesto zamjenika bivšeg ministra regionalnog razvoja Branka Grčića, upravo na ministrov poziv. Cijeli mandat bio mu je desna ruka. Upravo je ta činjenica najviše zasmetala HDZ-ovcima iako Puljiz nije član ni jedne stranke, pa tako ni SDP-a. Grčić je prepoznao Puljizov potencijal još na doktorskom studiju koji je Puljiz pohađao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Bivši ministar regionalnog razvoja bio mu je i mentor na doktoratu. Puljizovi suradnici za njega imaju samo riječi hvale. Vrlo sposoban, stručan i marljiv, blag i simpatičan, samo su neki od epiteti koje mu pripisuju. Ne čudi ih što je Orešković baš njega izabrao za koordinatora svih ministarstava.

Idući tjedan trebao bi biti imenovan za savjetnika premijera koji će biti zadužen za koordinaciju poslova oko povlačenja novca iz EU fondova. Odabir Jakše Puljiza unio je i nove trzavice u ionako ne baš idilične odnose u Vladi, pogotovo na relaciji Orešković - Karamarko - Petrov. Iako u HDZ-u kažu da im ne smeta što je Puljiz bio desna ruka SDP-ova ministra, ipak ih njegovo imenovanje u najmanju ruku “žulja”. Njihovo nezadovoljstvo proizlazi iz čijenice da premijer nije pitao Tomislava Karamarka ima li koga preporučiti iz stranke na tu poziciju te da je time pokazao kako je odlučio neke stvari raditi samostalno.

Dio HDZ-ovaca nezadovoljan

- Oreškoviću zamjeraju to što ispada da ih ne šljivi ni pet posto - požalio nam se jedan dužnosnik HDZ-a koji kaže kako to može potkrijepiti time što Milijana Brkića nije imao vremena primiti dva tjedna, a s odlukom oko smjene šefa SOA-e odugovlači već mjesec dana. S druge strane, ističe naš sugovornik, našao je vremena da imenuje koordinatora svih ministarstava, odnosno svojeg novog savjetnika.

Za Jakšu Puljiza, osim stručnosti i marljivosti, njemu bliski ljudi kažu da je obiteljski tip. Njegova supruga Marina članica je uprave u Partner banci, a prije toga karijeru je gradila u Croatia banci, PBZ-u i Splitskoj banci.

Prema imovinskoj kartici iz 2012., kao zamjenik ministra mjesečno je primao 15.300 kuna, ali kolika su primanja supruge u kartici nije naveo jer su ona regulirana menadžerskim ugovorom i predstavljaju poslovnu tajnu. Iz imovinske kartice vidljivo je da Puljiz ima dva stana u Zagrebu ukupno vrijedna 1,8 milijuna kuna. Vlasnik je dionica šest velikih i važnih tvrtki koje su vrijedne 48.700 kuna. Supruga mu ima dionice vrijedne 6300 kuna. Bračni par Puljiz može se pohvaliti i štednjom od 212.000 kuna, ali opterećeni su i s dva kredita ukupne vrijednosti 210.000 eura.

Orešković: Zna svoj posao

Premijer Tihomir Orešković poručio je da ne vidi “nikakvih problema” u činjenici što je imenovao Jakšu Puljiza za koordinatora rada svih ministarstava, ističući da je riječ o stručnjaku.

- Prije dva tjedna sam javno rekao da imam CIO (Chief Integration Officer) i tu ne vidim nikakav problem. Čovjek je stručnjak, zna svoj posao te je važno da možemo koordinirati ministarstva i da krenemo raditi. Ne vidim nikakvih problema sa svoje strane - poručio je premijer iz Bruxellesa.

Naveo je da je prošli tjedan, “čak i subotu radio s Puljizom i ministrom financija na dokumentu koji je poslan Europskoj komisiji”.

I Puljizov bivši šef Branko Grčić (SDP) za njega ima samo riječi hvale, a smatra da je premijer Tihomir Orešković dobro izabrao. Navodi da je riječ o čovjeku koji, osim stručnosti, ima i četiri godine iskustva na vrlo teškim poslovima koje je zajedno s njim obavljao na pripremi europskih fondova, izradi programskih dokumenata i praćenju cijelog procesa.

- Puljiz je profesionalac, nestranački čovjek i sigurno da u ovom trenutku najviše može pridonijeti Hrvatskoj. Posao koji smo odrađivali, prema mojem sudu, bio je kvalitetan - rekao je.

Grčić je podsjetio da je njegovo ministarstvo bilo oslonac za cjelokupni europski semestar i koordinaciju koju je vodio u vladi, a tu je, kaže, Jakša Puljiz zajedno s njim odradio golemi posao. U HSLS-u smatraju da očito postoji razlog zašto je premijer za ovu funkciju odabrao upravo Puljiza.

- Osobno vjerujem premijeru, on ima pravo na svoje savjetnike, a ranije smo dogovorili da će u Vladi biti stručni kadrovi - izjavio je saborski zastupnik Dario Hrebak (HSLS).

U HSS-u i HSP AS-u vjeruju u premijerov odabir.

- Očito da Puljiz nije bio kadar SDP-a, jer da je bio, vjerojatno ga premijer ne bi ostavio - izjavio je Branko Hrg (HSS).
Pravo premijeru da bira svoje suradnike ne odriče ni Ivan Tepeš (HSP AS).

- Imam povjerenja u premijera da je dobro postupio. Meni je bitno da pod Oreškovićevim predsjedanjem Vladom ostvarimo ono što smo obećali, a to je da Hrvatsku gospodarski dignemo, smanjimo nezaposlenost i povećamo zaposlenost te spriječimo odlazak mladih iz zemlje - rekao je Tepeš.

No uz dio HDZ-ovaca, imenovanju Puljiza za premijerova savjetnika nisu skloni ni pojedini partneri unutar Domoljubne koalicije.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika kritizirao je premijera Oreškovića. Kaže, nikad ne bi dopustio izbor Jakše Puljiza za suradnika jer je radio za bivšu vlast.

- Možda možemo u vlast involvirati neke pojedince, ali ne na tako visoke pozicije o kojima će sutra ovisiti budućnost Hrvatske - rekao je Špika.

Neće kontrolirati ministre

Jakša Puljiz nije nam odgovarao na telefonske pozive. Ranije je objasnio kako je došlo do suradnje između njega i premijera Oreškovića, koji ga je osobno izabrao.

- S premijerom Oreškovićem sam puno razgovarao o problematici EU fondova i Europskog semestra, odnosno pripremama, planiranju i provedbi reformi u Hrvatskoj te je kroz te kontakte došlo i do ove suradnje - rekao je Puljiz.

Objasnio je čime će se točno baviti u novoj Vladi navodeći kako je riječ o tehničkom, odnosno vrlo operativnom poslu.

- Posao u uredu premijera prvenstveno ima za cilj poboljšati koordinaciju rada među resorima, bolje povezivanje zajedničkih tema, ali i što je najvažnije, da se napravi što kvalitetniji posao u pripremi reformi koje smo obećali Europskoj komisiji - izjavio je.

Kao dodatni zadatak naveo je koordinaciju i praćenje najvažnijih strateških projekata u Hrvatskoj kako bi premijer imao apsolutnu kontrolu i informacije oko samog tijeka i priprema projekata. U javnosti se postavilo i pitanje hoće li Puljiz koordinirati Tomislava Karamarka i Božu Petrova s obzirom na brojne trzavice između članova vladajućih stranaka, no on je tu mogućnost odbacio. Puljiz navodi da njegov zadatak nije ni kontrolirati ministre ispunjavaju li svoj posao. Ističe da je njegova funkcija koordinacija te da osigura da se planovi provedu učinkovito i na vrijeme. Puljiz vjeruje u kvalitetan rad i dobru suradnju. Siguran je da će biti itekako dobre suradnje da se ostvare teški ciljevi koje si je Vlada postavila.

Prije Jakše Puljiza premijer Tihomir Orešković za savjetnika za vanjsku politiku imenovao je Stjepu Bartulicu, savjetnika bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Dijelu HDZ-ovaca neuobičajno je da se poseže za kadrovima bivše vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca