Obavijesti

News

Komentari 207

Mađari opet uvode izvanredno stanje zbog širenja Covida-19

Mađari opet uvode izvanredno stanje zbog širenja Covida-19

Španjolska i Francuska potvrdile su u ponedjeljak više od 50.000 novih zaraza, najviše od početka pandemije. Njemačka kancelarka Angela Merkel moli građane da se pridržavaju mjera

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:25

HUUGO protiv odluke o imenovanju KB Dubrava Covid bolnicom

Hrvatska udruga ugovorenih ordinacija (HUUGO) zatražila je u utorak od ministra zdravstva Vilija Beroša da promijeni odluku o imenovanju KB Dubrava Covid bolnicom, navodeći kako nije racionalno da se jednoj bolnici stavlja na teret skrb o oboljelima u akutnoj pandemiji.

Iz te udruge su poručili kako potpuno razumiju ogorčenost zaposlenika KB Dubrava nakon što je ta bolnica proglašena Covid bolnicom kojoj se stavlja na teret skrb o oboljelima, umjesto ravnomjerne opterećenosti svih zdravstvenih ustanova i zaposlenika ustanova.

"Ne vidimo ni jedan racionalni argument za takvo postupanje", priopćio je HUUGO iz kojeg su "u situaciji kroničnog nedostatka zdravstenih djelatnika i njihove enormne opterećenosti" zatražili od zdravstvene administracije i ministra za ravnomjernu raspodjelu skrbi o teško oboljelim osobama.

HDPZZ: Beroš ne čuje vapaje doktora, medicinkih sestara i pomoćnog osoblja

Nakon proglašenja KB Dubrava Covid bolnicom reagiralo je otvorenim pismom i Hrvatsko društvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora koje je prozvalo ministra zdravstva da ne čuje vapaje doktora i medicinskih sestara koji rade u skafanderima i maskama zbog čega bi se, smatraju cijeli zdravstveni sustav mogao urušiti.

To je društvo uputilo otvoreno pismo ministru potaknuto kako su naveli "prozivkama primarne zdravstvene zaštite i gotovo nevjerojatnom bešćutnosti sustava na požrtvovnost i rizik za život zdravstvenog i pomoćnog osoblja Covid bolnice Dubrava".

Beroša su prozvali da od njega dobivaju odgovore što je poduzeo po pitanjima koja su istaknuli kao ključne probleme iako su neki rješivi čak i u kratkoročnom razdoblju.

"Ako nastavimo ovakvim trendom, pored naše pojačane skrbi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkom segmentu, cijeli zdravstveni sustav će pucati pod pritiskom i još jače se urušavati jer ne čujete glasne vapaje doktora, medicinkih sestara i pomoćnog osoblja koji u zaštitnim skafanderima i maskama provode veći dio radnog vremena, i tako iscrpljeni poradi loše organizacije veliki su rizik zaraze", poručili su iz Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu.

22:10

Mađarska opet uvodi izvanredno stanje zbog širenja covida-19

Mađarska u utorak u ponoć uvodi izvanredno zdravstveno stanje i policijski sat zbog porasta broja slučajeva covida-19, što prijeti preopterećenjem bolnica, rekao je premijer Viktor Orban.

"Vrijeme je za donošenje novih mjera kako bismo mogli očuvati funkcionalnost naših bolnica i zaštititi živote starijih", rekao je Orban u videosnimci na Facebooku.

Izvanredno stanje koje će vladi omogućiti da upravlja putem izvršnih uredaba stupa na snagu u ponoć, dodao je premijer.

"Moramo ostaviti po strani političke rasprave, treba nam brzo djelovanje i pravodobne mjere", rekao je, dodajući da bi u suprotnom slučaju bolnice mogle biti preopterećene sredinom prosinca.

Orban je rekao da će zatražiti od parlamenta da potvrdi uvođenje izvanrednog stanja na 90 dana i uvede policijski sat koji će trajati od ponoći do 5 sati.

U Mađarskoj su u utorak 84 osobe umrle od covida-19, a ukupno je 1973 umrlih od početka epidemije.

Podaci Europskog instituta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je Mađarska u utorak bila na trećem mjestu u Europi po broju umrlih na milijun stanovnika, poslije Češke i Belgije.

 

 

21:57

Iz Dubrave pustili nepokretnu i covid-pozitivnu ženu (83)? 'Mi ćemo ispitati o čemu se tu radi'

Nakon što je RTL javio da je KB Dubrava noćas otpustila covid-pozitivnu nepokretnu ženu u dobi od 83 godine, novi predsjednik upravnog vijeća KB Dubrava Silvio Bašić rekao je za 24sata da će ispitati o čemu se radi.

- O slučaju sam pročitao u medijima, i sutra ću u bolnici postaviti pitanje o čemu se radi. Odgovor moraju dati svi koji su bili uključeni u taj postupak - poručio je Bašić.

- Iako ovo zvuči dramatično, činjenica je da, ako bolnički pacijent više ne zahtijeva bolničko liječenje, otpušta se kući ili na rehabilitaciju, kako bi oslobodio bolničke kapacitete za bolesnike kojima su oni nužni. Ali ispitat ću o čemu se radi - dodaje.

20:40

Iz KB Dubrave otpustili covid-pozitivnu nepokretnu ženu (83)

Klinička bolnica Dubrava noćas je otpustila covid-pozitivnu nepokretnu ženu u dobi od 83 godine. Pacijentica je kao posljedicu koronavirusa dobila moždani udar te je potpuno dezorijentirana.

Uz pratnju policije doveli su je na liječenje kod kćeri koja također ima teške simptome koronavirusa. Obitelj se pita prazne li se kreveti za mlađe dok se starije pušta kući da umru, pišu Vijesti.hr.

Iz ministarstva su poručili da su upoznati sa slučajem te da je zatraženo žurno očitovanje KB-a Dubrava.

"To bi bio veliki stručni propust… Nitko se ne otpušta prije nego to kliničko stanje ne dozvoljava", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

20:15

Nastava u srednjim školama u Zagrebu mogla bi počinjati u 9

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs otkrio je danas da se razmišlja o drukčijem radnom vremenu srednjih škola u Zagrebu kako bi se rasteretio javni gradski prijevoz. Ministar i gradski pročelnik ozbiljno razmatraju ovu ideju.

Umjesto u 8 sati neke bi srednje škole s nastavom kretale kasnije, primjerice u 9. Od jučer se radi na razradi te ideje, potvrdio je za N1.

Komentari 207