Obavijesti

News

Komentari 4

INA već pola stoljeća na polju Šandrovcu proizvodi naftu...

INA već pola stoljeća na polju Šandrovcu proizvodi naftu...
1

U proteklih pola stoljeća proizvedeno je 8,7 milijuna prostornih metara nafte, što su količine dostatne za trogodišnju potrebu Hrvatske za naftom, podatci su Ine

VIDEO

Na naftno-plinskom polju Šandrovcu, nedaleko od Bjelovara, u proteklih pola stoljeća proizvedeno je 8,7 milijuna prostornih metara nafte, što su količine dostatne za trogodišnju potrebu Hrvatske za naftom, podatci su Ine, koja je u ponedjeljak obilježila 50. obljetnicu proizvodnje na tom polju. 

Na svečanosti kojom je Ina proslavila tu obljetnicu u Upravnoj zgradi proizvodnog područja Šandrovca bili su i bivši zaposlenici te kompanije koji su bili zaduženi za proizvodnju na polju Šandrovcu. 

Na naftno-plinskom polju Šandrovcu, danas četvrtom po veličini u Hrvatskoj, Ina je započela proizvodnju ugljikovodika 7. srpnja 1967., a ta je proizvodnja prekinuta samo u studenome 1991. na deset dana zbog ratne opasnosti.

Iznimno je to postignuće generacija Ininih stručnjaka, osobito kad se uzme u obzir da se u pola stoljeća nije dogodio nijedan incident koji bi ozbiljno ugrozio sigurnost i zdravlje ljudi ili okoliš, ističu iz Ine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ina namjerava i u idućem razdoblju nastaviti s proizvodnjom na polju Šandrovcu. Strategija je kompanije, uz nova otkrića, povećanje iscrpka preostalih ugljikovodika na postojećim poljima primjenom novih proizvodnih metoda. Ovo polje pokazalo se kao ozbiljan kandidat za primjenu tercijarne metode proizvodnje ugljikovodika utiskivanjem CO₂ (ugljičnog dioksida) u ležište tako da je u planu i širenje uspješnog Inina EOR projekta na polje Šandrovac", istaknuo je na svečanosti operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina Tvrtko Perković.

To bi, kako ističu iz Ine, na Šandrovcu trebalo osigurati još nekoliko desetljeća proizvodnje na zadovoljstvo kompanije i lokalne zajednice koje odlično surađuju.

Istaknuo je to i načelnik Općine Šandrovca Josip Dekalić, koji je na svečanosti rekao kako im je drago čuti da Ina namjerava nastaviti svoje poslovne aktivnosti na tom području. "Kompanija je postala poželjan partner i aktivno se uključuje u naš kulturni, sportski i društveni život, a svojim poslovanjem znatno pridonosi i našim razvojnim projektima", rekao je Dekalić, stoji u priopćenju. 

Na polju Šandrovcu trenutačno se proizvodi 98 prostornih metara nafte na dan, 66.000 prostornih metara naftnog plina te 220.000 prostornih metara komprimiranog plina. Na tom polju te na okolnim poljima Letičanima i Bilogori, ističu iz Ine, trenutačno se "provodi razradno snimanje podzemlja (3D seizmiku) radi povećanja proizvodnje". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a