News

Komentari 0

Indija: Ciklon Yaas uništio tisuće domova, zatvorena zračna luka

Indija: Ciklon Yaas uništio tisuće domova, zatvorena zračna luka

Snažni ciklon Yaas u srijedu, nekoliko dana nakon naleta ciklona Tauktae, uništio je tisuće domova na istoku Indije i zbog olujnih udara prisilio vlasti na zatvaranje zračne luke Kolkata.

Naleti ciklona Yaas iznosili su do 140 kilometara na sat, priopćile su vlasti, nekoliko dana nakon što je ciklon Tauktae razorio zapadnu obalu Indije i uzrokovao masovne evakuacije dok istovremeno traje borba sa smrtonosnim drugim valom koronavirusa. 

A general view shows flooding as Cyclone Yaas approaches Bhadrak

Vlasti su navele da je više od milijun ljudi evakuirano, a televizijske snimke prikazale su nemirno more, udare vjetra i kišu koja se spustila u saveznoj državi Odisha te trgovine i domove prekrivene daskama. 

Očekuje se da će ciklon do podneva prijeći Odishu i njezinu susjednu saveznu državu, Zapadni Bengal, napomenuli su meteorolozi. 

A man wades through a water-logged road after rains ahead of Cyclone Yaas at Digha

Premijer Zapadnog Bengala, Mamata Banerjee, rekao je novinarima da je u državi oštećeno oko 20.000 kuća i privremenih skloništa.

"Nisam nikada prije vidio nešto slično", kazao je državni ministar Bankim Hazra, nakon što je more oštetilo nasipe oko otoka Sagara u Bengalskom zaljevu i preplavilo turistički grad Digha. 

A horse crosses a water-logged road after rains ahead of Cyclone Yaas at Digha

"Uzastopne plime i oseke pogodile su obalu", dodao je. "Posvuda je poplava i sela su odsječena."

Zračna luka Kolkata zatvorena je do srijede navečer.

Cikloni u Bengalskom zaljevu su uobičajeni za ovo doba godine. Često pogađaju obalu i uzrokuju smrti i razaranje obalnih područja Indije i susjednog Bangladeša. 

A Hindu priest carries an idol of Lord Jagannath from a seafront temple to a safer place ahead of Cyclone Yaas in Balasore district

Policija je objavila da je spasila 10 osoba nakon što se njihov brod u utorak prevrnuo blizu obale grada Jagatsinghpura. Mornarička baza Chilka nadzire brodove na tom području i spremna je pružiti pomoć, priopćila je indijska mornarica.

Razorni val koronavirusa otežao je preventivne pripreme za oluju. Dužnosnici Odishe rekli su da su na trima područjima pogođenima olujom, obustavili testiranje, cijepljenje i pregledavanje pacijenata 

Najčitaniji članci