Obavijesti

News

Komentari 29

Indijka pobila cijelu obitelj dok je bila trudna. Sada bi ju sin mogao spasiti od smrtne kazne

Indijka pobila cijelu obitelj dok je bila trudna. Sada bi ju sin mogao spasiti od smrtne kazne

NEW DELHI: Shabnam je zajedno s njezinim ljubavnikom Saleemom 2008. godine nemilosrdno ubila sedam članova svoje obitelji. Uspavala ih je sedativima i, uz pomoć Saleema, sjekirom prerezala grlo

VIDEO

U sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh u mjestu Bawan Kheri, 15. travnja 2008. godine, Indijka Shabnam počinila je ubojstvo nad sedam članova njezine obitelji. 

Kako prenosi CNN, Lateef Ullah Khan, jedna od prvih koja je stigla u obiteljsku dvokatnicu i pronašla seljanku Shabnam kako onesviještena leži u blizini svog oca Shaukata Alija, kojem je bio prerezan vrat. Uz njega, na podu su nepomično ležala tijela Shabnamine braće, njene majke, šogorice i 14-godišnjeg nećaka. Njezin mali nećak, za kojeg će se kasnije ustanoviti da je zadavljen, izgledao je kao da spava između tijela svojih roditelja.

U vrijeme ubojstva bila je trudna

Ova stravična priča odmah je potresla javnost i završila na naslovnicama. Ono što je najviše šokiralo javnost jest činjenica da je Shabnam u to vrijeme bila osam tjedana trudna. Među žrtvama bilo je i desetomjesečno dijete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Shabnam i njezin ljubavnik Saleem proglašeni su krivima za ubojstva i osuđeni na vješanje. Bude li pogubljena, Shabnam, koja se, poput Saleema, u sudskim dokumentima spominje samo imenom, bit će prva žena kojoj je u Indiji izrečena smrtna kazna nakon 1955. godine.

Sin kao mogući spas od vješala

Dok Shabnam i njezin ljubavnik Saleem čekaju izvršenje kazne, njihovi se odvjetnici bore kako bi u cijelom slučaju počinitelje prikazali žrtvama. Naime, Shabnamina odvjetnica Shreya Rastogi kaže da je njena klijentica, koja nikad nije priznala zločin, žrtva patrijarhalnog društva koje kaste stavlja iznad svega.

Osim osoba koje su umrle te noći, zločin ovog ljubavnog para stvorio je još jednu žrtvu - njihovog sina Bittua, kojeg je Shabnam odgojila u zatvoru prije nego što ga se morala odreći. Danas 12-godišnji Bittu apelira na indijskog predsjednika Rama Nath Kovindu da njegovoj majci ukaže milost.

Bittu, sin Shabnam i Saleema, rođen je u zatvoru u prosincu 2008. godine, osam mjeseci nakon ubojstava. Shabnam je Bittua odgojila u ženskom zatvoru, gdje je dijelila prostorije s drugim zatvorenicama. Druga su djeca dolazila i odlazila jer su njihove majke bile oslobođene. Ali Bittu je ostao, čekajući dan kad će napuniti šest godina, pa će ga, u skladu s indijskim propisima, poslati da živi s nekim izvan zatvora.

Usman Saifi, nekadašnji Shabnamin kolega s fakulteta i novinar, ponudio je da će se brinuti za Bittua kad napuni šest godina.  Kad je 2015. Bittu napunio šest godina, Saifi je zajedno sa svojoj suprugom preuzeo su skrbništvo nad njim i odgaja ga kao svoje dijete.

Pobila cijelu obitelj jer nisu odobravali njezinu vezu?

Indijske obitelji često vrše pritisak na djecu da sklapaju brakove u vlastitim zajednicama. Ako to ne učine, može doći do nasilja i u ekstremnim slučajevima do ubojstava zbog zaštite časti, kad se najbliži rođaci ubijaju zbog sramoćenja obitelji.

Shabnam i Saleem bili su mladi ljubavnici koji su živjeli u istom selu, ali njihove obitelji nisu odobravale njihovu vezu. Shabnam, koja je u vrijeme ubojstava imala 22 godine, bila je obrazovana učiteljica iz kastinske zajednice Saifi. Saleem, tada 24-godišnjak, bio je nezaposleni pripadnik zajednice Pathan.

Shabnamin kolega iz škole u kojoj je radila Nischay Tyagi posvjedočio je da mu je Shabnam rekla kako se želi udati za Saleema, ali njezina se obitelj tome usprotivila. Sukkhan Ali, Shabnamin rođak, rekao je na sudu da je Saleem često dolazio u njenu kuću. Ocu se to nije svidjelo i tukao ju je, rekao je Ali. No, obitelj nije znala da je Shabnam već trudna sa Saleemom.

Tužitelji tvrdili da je ubila obitelj da bi ostala jedina nasljednica

Tužitelji na ovom slučaju pokušali su dokazati da je glavni motiv Shabnaminog ubojstva bilo nasljedstvo obiteljske imovine i nastavak života sa Saleemom i njihovim novorođenčetom.

Njezina odvjetnica Rastogi kaže da tužiteljstvo nije dokazalo tu teoriju te njena obrana tvrdi da je Shabnam za trudnoću saznala tek tijekom rutinskog liječničkog pregleda nakon što je uhićena.

Kako je došlo do pokolja

Pokolj je započeo šalicom čaja. Shabnam je 14. travnja 2008. godine u piće članova svoje obitelji ubacila sedativ, koji je Saleem kupio uz pomoć prodavača voća, utvrdio je sud. Dok je obitelj spavala, Shabnam je pozvala Saleema, koji je stigao sa sjekirom.

'Shabnam je podigla glavu svakog člana obitelji, a ja sam im prerezao grlo i ubio ih', priznao je Saleem dan nakon ubojstva Bilalu Ahmadu, prodavaču čaja koji je imao veze sa šefom okružne policije.

Ahmad je tada prenio policiji Saleemovo priznanje i na sudu ispričao što mu je Saleem rekao: 'Pogriješio sam, zaljubljen sam u Shabnam, djevojku iz mog sela, a i ona voli mene. Zavjetovali smo se da ćemo živjeti i umrijeti zajedno. Ne možemo živjeti jedno bez drugoga. Zbog toga ju je obitelj pretukla i rekla da joj neće dopustiti da se uda za mene.'

Saleem je zločin također priznao seoskom upravnom službeniku Mahenderu Singhu, dan nakon masakra, tražeći od njega da ga svojim političkim vezama spasi od zatvora.

Nakon što ga je policija uhitila, Saleem je iz ribnjaka izvadio krvavu sjekiru koja je odgovarala oružju korištenom u ubojstvima. Sudeći po sudskim dokumentima, Shabnam je kod sebe imala prazne pakete tableta koje su korištene za uspavljivanje obitelji. Shabnam je u početku tvrdila da su neki razbojnici ušli u njihov dom i počinili zločin, ali policija je odbacila tu teoriju, smatrajući da se u kuću nije moglo ući na takav način.

Željezna kućna vrata bila su zaključana iznutra i nije bilo otisaka prstiju ili drugih dokaza nazočnosti neidentificiranih napadača, potvrdio je forenzičar Manveer Singh. Kad je susjeda Khan ušla u kuću, pronašla je Shabnam bez svijesti. Međutim, Vrhovni sud u svojoj presudi iz 2015. godine navodi da je Shabnam 'glumila nesvjesticu i legla uz bok unakaženog tijela svoga oca kako bi bezosjećajno insinuirala da je zločin počinio netko izvan kućanstva'.

Ljubavnici se na suđenju međusobno okrivili

Iako su Shabnam i Saleem navodno počinili ubojstva kako bi mogli biti zajedno, na suđenju su se okrenuli jedno protiv drugog. Shabnam je rekla kako je Saleem sam ubio sve žrtve. Saleem je rekao da je Shabnam pila vino i nazvala ga tek nakon što je poubijala svoju obitelj, tražeći od njega da se riješi dokaza.

Okružni sud proglasio je par krivim za ubojstvo sedam osoba i osudio ga na smrt vješanjem. Žalili su se Visokom sudu Uttar Pradesha, kao i Vrhovnom sudu Indije, najvišem sudu u zemlji, ali oba puta njihove su tvrdnje o nevinosti odbačene.

Je li Shabnam nepravedno osuđena?

Shabnamina odvjetnica Rastogi i dalje vjeruje kako je Shabnam nepravedno osuđena i da bi njezinu kaznu trebali ublažiti. Njeno stajalište potkrijepljeno je istraživanjem Pravnog fakulteta Cornell o smrtnoj kazni širom svijeta, koje je utvrdilo kako je veća šansa da će smrtnu kaznu dobiti žene koje krše uvriježene norme rodnog ponašanja. Prema Cornellovom izvještaju, ženama se sudi zbog onoga što društvo smatra njihovim "moralnim propustima", izvan samog zločina.

Mladi su se ljubavnici pokušali žaliti na smrtnu kaznu, no Vrhovni sud smatra da je kazna bila dobro odmjerena. Nalozi za izvršenje kazne izdani su u svibnju 2015. godine. Međutim, kasnije su opozvani nakon pravnih akcija Projekta 39A, kolektiva koji se protivi smrtnoj kazni u Indiji. Sud je utvrdio da su nalozi izdani u žurbi jer su zatvorenici još uvijek imali pravne lijekove koji nisu iscrpljeni.

Približava se datum pogubljenja

U veljači ove godine odvjetnici Shabnam i Saleema podnijeli su molbu za pomilovanje guverneru države Uttar Pradesh, kao predstavniku predsjednika, te samom predsjedniku Indije.

Smrtna kazna za Shabnam ponovno se našla na naslovnicama u veljači, nakon što je jedan od posljednjih preostalih izvršitelja kazne vješanja u Indiji posjetio zatvor Mathura, jedini u zemlji koji ima vješala za žene. To je potaknulo nagađanja da se približava datum pogubljenja Shabnam.

Aktivisti protiv smrtne kazne

Aktivisti kampanje za ukidanje smrtne kazne smatraju da bi prvo pogubljenje žene nakon 66 godina bio korak u pogrešnom smjeru.

- Shabnam danas čeka smrtnu kaznu, a ako se ona zaista izvrši, to bi potvrdilo da smrtna kazna nesrazmjerno pogađa najviše marginalizirane osobe - rekla je odvjetnica i aktivistica Vrinda Grover.

Iako je 2020. zabilježen pad broja smrtnih kazni izrečenih u Indiji, to se može pripisati pandemiji koronavirusa koja je poremetila sudske kalendare. Do 31. ožujka u Indiji je 15 žena čekalo izvršenje smrtne kazne, priopćio je Project 39A.

Saifi, koji sada odgaja Shabnaminog sina, nada se da će Shabnamin život biti pošteđen. 

- Kad sam mu rekao za kaznu na koju je njegova majka osuđena, sam je pripremio poruku i putem medija apelirao na predsjednika da je pomiluje. Ne samo da ćemo izgubiti Shabnam već će i ovo dijete biti izgubljeno. A ako ono bude izgubljeno, i mi ćemo biti izgubljeni. Nemamo druge djece. On je nama sve - zaključio je je Saifi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.