Obavijesti

News

Komentari 148

Indonežani pogubili osmoricu, Filipinku pomilovali zadnji čas

Indonežani pogubili osmoricu, Filipinku pomilovali zadnji čas
18

Streljački vod smaknuo je u srijedu iza ponoći dva Australca, Brazilca, četiri Nigerijca i radnika iz Indonezije. Smaknuće Francuza je još ranije odgođeno

VIDEO

Streljački vod smaknuo je u srijedu pola sata iza ponoći po lokalnom vremenu dva Australca, Brazilca, četiri Nigerijca i radnika iz Indonezije zbog kaznenih djela povezanih s drogom, piše Daily Mail. Zadnji čas je pomilovana žena s Filipina dok je deseti osuđenik Francuz Serge Atlaioui još u subotu uspio dobiti odgodu izvršenja kazne.

Streljani su Australci Andrew Chan (31) i Myuran Sukumaran (33), Nigerijci Sylvester Obiekwe Nwolise (39), Raheem Agbaje Salami (45), Okwudili Oyatanze (40) i Martin Anderson, Brazilac Rodrigo Gularte (42) i Indonežanin Zainal Abidin (49). U narednim satima njihova će mrtva tijela dopremiti u luku Cilacap gdje će ih identificirati. 

Članovi obitelji i prijatelji osuđenih nadali su se do kraja da će pravnim sredstvima uspjeti spriječiti egzekucije. Tvrde da su osuđenici kažnjeni smrtnom kaznom jer je pravosuđe u Indoneziji korumpirano. Ovo je bila jedna od masovnijih egzekucija u Indoneziji u proteklih nekoliko desetljeća. Osuđenici su mogli izabrati hoće li za vrijeme pogubljenja stajati, klečati ili sjediti, hoće li na glavi nositi povez, kapuljaču ili ništa. Pucali su im u srca s udaljenosti od 5 do 10 metara. 

Pogubljeni su na otoku Nusa Kambangan gdje se nalazi "indonezijski Alcatraz". Prije smaknuća su se posljednji put pozdravili s prijateljima i članovima obitelji, a onda su ih odveli na čistinu između plantaža limuna i banana koja je oko tri kilometra udaljena od zatvora. Tamo ih je čekao streljački vod. U svakog osuđenika je pucalo 12 vojnika. Samo trojica su imali pravu municiju, koji, to nisu znali niti oni sami. 

Podsjetimo, među ubijenima su i Australci Andrew Chan (31) i Myuran Sukumaran (33) koji su bili najprisutniji u medijima. Oni su osuđeni da su organizirali grupu sunarodnjaka koja je trebala s Balija u Australiju prokrijumčariti heroin vrijedan 2,7 milijuna eura. 

Poštedjeli je jer se javila žena koja ju je "unovačila" kao kurira

Trebala je biti pogubljena i Filipinka Mary Jane Veloso (30) majka dječaka starih 6 i 12 godina. Ona je u travnju 2010. uhvaćena s 2,6 kilograma heroina. Njezini sinovi su ju više puta posjetili u zatvoru. 

Ona je pomilovana zadnji čas. Jakarta Post piše da su Mary Jane pomilovali nakon što se policiji predala Maria Kristina Sergio koja je Filipinku navodno regrutirala kao, kako tvrdi "nesvjesnog kurira za drogu". Njezini su roditelji dobili obavijest da joj je život pošteđen no iz ministarstva vanjskih poslova Filipina su rekli kako je "izvršenje smrtne kazne samo odgođeno, ne i otkazano". Indonezijski mediji javljaju da je Veloso život pošteđen kako bi mogla svjedočiti protiv Sergio.

Njezina obitelj kaže da im to daje nadu. 

Predsjednik: Smaknuća su nužna

Indonezija ima vrlo stroge zakone protiv krijumčarenja droge. I u siječnju su zbog toga smaknuli šestero ljudi od kojih su petero bili stranci. Usprkos apelima iz UN-a te ostalih svjetskih političara, predsjednik Indonezije Joko Widodo smatra da su ovakvi zakoni nužni da bi se spriječilo krijumčarenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...