News

Komentari 9

Inflacija u Britaniji najviša u 40 godina, vlada pod pritiskom

Inflacija u Britaniji najviša u 40 godina, vlada pod pritiskom

Inflacija u Britaniji dosegnula je u travnju najvišu razinu od 1982. godine zbog čega se ministar financija našao pod snažnim pritiskom da ponudi veću pomoć kućanstvima

A britanska središnja banka (BoE) je pod pritiskom da nastavi podizati kamate, unatoč riziku od recesije.

Rast potrošačkih cijena u travnju iznosio je devet posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Ured za nacionalnu statistiku (ONS), nadmašivši vrhunce recesije s početka 1990.-ih godina, koje mnogi Britanci pamte po izuzetno visokim kamatnim stopama.

Velika Britanija ima najvišu inflaciju među velikim europskim gospodarstvima, a neadvo je Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio da će se Britanija u 2023. suočiti sa sporijim gospodarskim rastom i trajnijom inflacijom od bilo kojeg drugog velikog gospodarstva.

Rastući računi za energiju bili su najveći pokretač inflacije, odražavajući travanjsko povećanje reguliranih tarifa za energiju. Posljedice ruske invazije na Ukrajinu znače da će ti računi vjerojatno dodatno porasti.

"Ne možemo u potpunosti zaštititi ljude od ovih globalnih izazova, ali pružamo značajnu podršku gdje možemo i spremni smo poduzeti daljnje akcije", rekao je ministar financija Rishi Sunak.

Britanske proračunske prognoze ukazuju da će se kućanstva suočiti s najsnažnijim povećanjem troškova života od 1950.-ih godina, od kada se prate ti podaci.

U međuvremenu je i povjerenje potrošača palo na najnižu razinu svih vremena.

Vlada ističe svoj dosadašnji paket potpore kućanstvima vrijedan 22 milijarde funti, no veliki dio toga poništen je nedavnim povećanjem poreza.

BoE je u svibnju prognozirala da će inflacija dostići 10 posto tijekom ove godine, a ulagači očekuju da će središnja banka po četvrti put podići kamatne stope koje je započela dizati od prosinca.

Time će banka svoju kamatnu stopu povećati na jedan posto, najvišu razinu od 2009. godine.

Britanski premijer Boris Johnson suočen je s novim zahtjevima za smanjenjem poreza i predstavljanjem ljetnog paketa potpore za pomoć najugroženijim kućanstvima.

Pozvan je da promijeni smjer i odgovori na povećanje troškova života.

Bivši ministar konzervativne vlade Chris Grayling tijekom poručio je da podržava mnogo toga što je vlada učinila, ali je proučio vladi da ne može „postići rast prekomjernim oporezivanjem gospodarstva”.

Konzervativac Sir Bernard Jenkin rekao je da je potreban ljetni paket pomoći u vrijednosti od 13,5 milijardi funti.

„Potreban je ljetni paket za spašavanje najugroženijih kućanstava kako bi se izbjegle stvarne financijske nevolje i osobne muke te podržala ekonomska potražnja najranjivijih kućanstava. Ili izazivamo potencijalno goru recesiju nego što se trenutno očekuje”, kazao je Jenkin.

Najčitaniji članci