Obavijesti

News

Komentari 0

Inflacija u EU i eurozoni na novim rekordnim razinama

Inflacija u EU i eurozoni na novim rekordnim razinama

Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni u veljači je dosegnula nove rekordne razine, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata, a u Hrvatskoj je blago premašila prosjek Unije

VIDEO

Pokazalo je to izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u veljači je dosegnula rekordnih 6,2 posto, porastavši za 0,6 postotnih bodova u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni uvećana je za 0,8 postotnih bodova, na 5,9 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci. Eurostat je time podigao prvu procjenu, objavljenu početkom mjeseca, za 0,1 postotni bod.

ECB podigao procjene inflacije
ECB podigao procjene inflacije

U veljači prošle godine u EU su potrošačke cijene na godišnjoj razini uvećane 1,3 posto, a u eurozoni 0,9 posto.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za 32 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 25 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila samo u Nizozemskoj i Poljskoj, pokazalo je izvješće.

Hrvatska u društvu Grčke i Italije

U drugom ovogodišnjem mjesecu dvoznamenkaste godišnje stope inflacije ponovno su bilježile Litva i Estonija, gdje su cijene poskočile 14 odnosno 11,6 posto.

Skupini se pridružila i Češka, s rastom potrošačkih cijena od 10 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, rast cijena u veljači je ubrzao, na 5,5 posto, s 5,1 posto u siječnju, iako je izostao efekt niske poredbene osnovice u drugoj polovini 2020., povezan sa sniženom stopom PDV-a.

Wall Street je pao, inflacija u SAD-u najviša u 40 godina
Wall Street je pao, inflacija u SAD-u najviša u 40 godina

Istu godišnju stopu inflacije bilježila je u veljači i Austrija, a blizu je i Irska, s inflacijom od 5,7 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u veljači bile više za 6,3 posto nego u istom razdoblju godine ranije, što je, prema Eurostatovim podacima, najviša stopa njihova rasta od kolovoza 2008. godine kada je iznosila 7,1 posto.

U siječnju je inflacija iznosila 5,5 posto, a u veljači prošle godine 0,7 posto.

Istu je stopu inflacije kao i Hrvatska u veljači ove godine bilježila i Grčka.

Vrlo blizu je i Italija, također važan hrvatski trgovinski partner, s inflacijom od 6,2 posto.

Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u veljači imala godišnju inflaciju od sedam posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu ponovno bilježilo drugo najveće gospodarstvo EU-a, ono Francuske, od 4,2 posto. Istu stopu inflacije imala je i Malta.

U skupinu s najblažom inflacijom svrstali su se i Portugal, Finska i Švedska, gdje su potrošačke cijene u usporedbi s istim mjesecom lani porasle za po 4,4 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

I Finska pomaže poljoprivrednicima

Finska vlada priprema 300 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima koji se suočavaju s „akutnom krizom likvidnosti” zbog visoke inflacije i rasta cijena energije potaknutih ratom u Ukrajini, izjavila je u četvrtak ministrica financija Annika Saarikko.

„Poljoprivrednicima je ponestalo novca u vrijeme kada svakodnevno moraju kupovati gnojivo, sjeme i stočnu hranu”, rekla je Saarikko, aludirajući na približavanje proljetne sezone sjetve.

„Smatram da se država kratkoročno mora pozabaviti akutnom krizom likvidnosti čije korijene valja tražiti u rastu cijena energije kako bismo se izvukli iz krize i sačuvali profitabilna poljoprivrednih gospodarstava”, naglasila je ministrica.

Očekuje da će EU do sljedećeg tjedna odlučiti hoće li ublažiti propise kako bi se omogućila isplata većih subvencija poljoprivrednicima prema važećim programima potpora.

Ako propisi ne budu ublaženi, Finska će uspostaviti novi državni mehanizam potpore u krizi, poručila je Saarikko.

„Država je spremna pomoći s ukupno 300 milijuna eura koji će biti isplaćeni uglavnom u obliku izravne potpore poljoprivrednim gospodarstvima”, rekla je ministrica.

Dodala je i da vlada planira povećati potrošnju na obranu i da istražuje mogućnosti potpore sektoru prometa, koji je također pod snažnim pritiskom zbog rasta troškova energije, ne navodeći konkretne brojke.

I Francuska je najavila potporu poljoprivrednom i sektoru transporta, ribarstvu i tvrtkama koje troše puno energije, poručivši da će na mjere potrošiti 25 milijardi eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...