News

Komentari 2

Inflacija u Njemačkoj skočila na novu najvišu razinu u 13 godina

Inflacija u Njemačkoj skočila na novu najvišu razinu u 13 godina

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među zemljama Europske unije, pokazao je u kolovozu rast potrošačkih cijena od 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje

Godišnja inflacija u Njemačkoj u kolovozu je dosegnula novu najvišu razinu u 13 godina, pokazale su u ponedjeljak procjene statističkog ureda, odražavajući privremeno sniženje stope PDV-a i pad cijena energenata u prošloj godini.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među zemljama Europske unije, pokazao je u kolovozu rast potrošačkih cijena od 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazale su preliminarne procjene Destatisa.

Usporedbe radi, u srpnju su potrošačke cijene bile za 3,1 posto više u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije.

Godišnja inflacija u kolovozu tako je dosegnula najvišu razinu od srpnja 2008. godine kada je, iskazana HICP-om, iznosila također 3,4 posto.

Iskazane indeksom potrošačkih cijena koji se koristi na razini Njemačke, cijene su u kolovozu porasle je čak 3,9 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, najsnažnije od prosinca 1993. godine, kada je njemačko gospodarstvo procvjetalo nakon ujedinjenja.

Visoka stopa inflacije u srpnju i kolovozu odražava privremeno sniženje stope PDV-a i pojeftinjenje energenata u 2020., koji će utjecati na podatke o inflaciji do kraja ove godine, tumače u Destatisu,

Tome valja dodati i uvođenje naknade na emisiju ugljičnog dioksida i poskupljenja povezana s problemima u nabavnim lancima. ističu.

Guverner Bundesbanka Weidmann prošlog je mjeseca rekao da njegovi savjetnici očekuju da će se inflacija u Njemačkoj do kraja godine približiti razini od pet posto, podsjeća Reuters.

Najčitaniji članci