Inflacija u Njemačkoj skočila na novu najvišu razinu u 13 godina | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Inflacija u Njemačkoj skočila na novu najvišu razinu u 13 godina

Inflacija u Njemačkoj skočila na novu najvišu razinu u 13 godina

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među zemljama Europske unije, pokazao je u kolovozu rast potrošačkih cijena od 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje

VIDEO

Godišnja inflacija u Njemačkoj u kolovozu je dosegnula novu najvišu razinu u 13 godina, pokazale su u ponedjeljak procjene statističkog ureda, odražavajući privremeno sniženje stope PDV-a i pad cijena energenata u prošloj godini.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među zemljama Europske unije, pokazao je u kolovozu rast potrošačkih cijena od 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazale su preliminarne procjene Destatisa.

Usporedbe radi, u srpnju su potrošačke cijene bile za 3,1 posto više u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije.

Godišnja inflacija u kolovozu tako je dosegnula najvišu razinu od srpnja 2008. godine kada je, iskazana HICP-om, iznosila također 3,4 posto.

Iskazane indeksom potrošačkih cijena koji se koristi na razini Njemačke, cijene su u kolovozu porasle je čak 3,9 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, najsnažnije od prosinca 1993. godine, kada je njemačko gospodarstvo procvjetalo nakon ujedinjenja.

Visoka stopa inflacije u srpnju i kolovozu odražava privremeno sniženje stope PDV-a i pojeftinjenje energenata u 2020., koji će utjecati na podatke o inflaciji do kraja ove godine, tumače u Destatisu,

Tome valja dodati i uvođenje naknade na emisiju ugljičnog dioksida i poskupljenja povezana s problemima u nabavnim lancima. ističu.

Guverner Bundesbanka Weidmann prošlog je mjeseca rekao da njegovi savjetnici očekuju da će se inflacija u Njemačkoj do kraja godine približiti razini od pet posto, podsjeća Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Hakeri upravo napali HZZO: 'Upozoravamo građane da obavezno izbrišu ove mailove'
KIBERNETIČKI NAPAD U TIJEKU

Hakeri upravo napali HZZO: 'Upozoravamo građane da obavezno izbrišu ove mailove'

Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke, objavio je HZZO.
FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe
PRIVELI IH NA SUD

FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija, kao i pretrage pokretnih stvari te su kod 72-godišnjeg osumnjičenika pronašli eksplozivna sredstva