Obavijesti

News

Komentari 21

'Informatika je za petaše i šestaše korisna i zanimljiva'

'Informatika je za petaše i šestaše korisna i zanimljiva'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je u Dnevniku Nove TV prokomentirala što misli o informatici kao obveznom predmetu i uvođenju zdravstvenog i građanskog odgoja

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirala najavljene izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju, uvođenje informatike kao obveznog predmeta kao i moguće prijepore oko uvođenja zdravstvenog i građanskog odgoja.

Uvodno pitanje odnosilo se na informatiku kao obvezan predmet samo u 5. i 6. razredu. Zašto ne već od prvog razreda, s obzirom na to da su današnja djeca od malih nogu dobro upoznata s pametnim telefonima i računalima, Divjak je odgovorila:
 
- Prvi razlog je to što je predviđeno, i već sad su razvijeni dokumenti da se od prvog razreda mijenja kurikulum, ali da je informatika izvan obaveznog programa. Naravno da neke županije i škole to već imaju u programu. Drugi je razlog što je zasada satnica u prva četiri razreda takva da nije baš lako uklopiti informatiku u raspored, obzirom na uzrast djece. Što se tiče petog i šestog razreda, procjena je da je to primjerena dob i da se tom predmetu može pristupiti na ozbiljniji način, a da opet bude zanimljivo.

Objasnila je i kako.

- Djeca će sigurno programirati. Ono što je bitno jest da sada imamo problemski pristup. Tako se više neće učiti što je algoritam, već će se postaviti problem i potom koraci za njegovo rješavanje. Nakon toga prelazimo na kodiranje i programiranje – to je vrlo primjereno za djecu te dobi.
  
  Danas djeca koja izaberu informatiku u drugom razredu osnovne prvo ispunjavaju zadatke u radnoj bilježnici, a onda na računalu. Divjak smatra kako to nije prirodno.
 
- Nije prirodno jer djeca uče na drugačiji način. Već s dvije ili tri godine, djeca su u stanju upotrebljavati tehnologiju pa to treba iskoristiti. To je razlog zašto smo išli na opremanje škole i da sve škole imaju jednake mogućnosti i prijenosna računala koja djeca mogu koristiti. Onda ćemo radnu bilježnicu iz informatike izbaciti iz upotrebe.
 
Najavljeni zdravstveni i građanski odgoj također kreću od iduće godine. Ministrica se ovako osvrnula na taj dio tematike:

- Treba reći da su zdravstveni i građanski odgoj dio međupredmetnih tema. Tu su i financijska pismenost, poduzetništvo, primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija. To su vrlo uređeni kurikulumi. Oni su dostupni i pozivam sve da ih pogledaju. Mislim da tu nema nekih posebnih prijepora. 

Bude li ipak nekih otpora, mogu li roditelji reći - ne?
 
Ne očekujem neki otpor, izmjene i dopune zakona sada su u javnoj raspravi. Sadržaja koji su ideološki obojeni praktički nema, ali ako bi ih bilo, Agencija za odgoj i obrazovanje bi ih mogla tako okarakterizirati pa bi roditelji mogli takvu opciju.
 
Djeca i dalje nose teške torbe. Kada se i kako taj problem misli riješiti?
 
- Već se sada se to može riješiti i djeci reći što treba donijeti u školu i da neke knjige mogu ostaviti kod kuće. Ravnatelji, učitelji i nastavnici imaju autonomiju da to sami organiziraju na najbolji način. Tijekom eksperimentalnog provođenja cjelovite kurikularne reforme ćemo smanjiti tiskane materijale i udžbenike u određenom postotku pa će dosta toga biti digitalno. To naravno ne znači da ćemo knjige izbaciti iz škole, knjige su vrlo vrijedne i ostat će u programu.
  
Smatra da djeca ne ispaštaju zbog nakladničkog lobija.
 
- Kad ne bismo ništa mijenjali, onda bi ispaštala. Razgovarali smo s nakladnicima i oni su spremni digitalizirati se. Vjerujem da će nakon ove eksperimentalne provedbe i na tom području kroz godinu dana biti ostvareni bolji rezultati.

O lošem stanju u mnogim školama rekla je:

- Mi smo sada učinili mnoge stvari da se taj problem riješi. Prije svega, zakonskom osnovom omogućili smo da središnja država intervenira ako je u nekoj školi situacija takva da ugrožava sigurnost djece.

Hoćete li to konkretno napraviti za školu Nikole Andrića u Vukovaru, na čiji problem Nova TV upozorava već godinama?
 
- Hoćemo. Osigurana su sredstva, mislim da je riječ o 15 milijuna kuna u prijedlogu proračuna za iduću godinu. Izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju sadrže i proširenje odredbe kada središnja država može intervenirati. Procjena je da će taj iznos biti dovoljan za cijelu školu. Mi pozivamo i osnivače da više brige vode u smislu nadzora u školama i osiguravanju sredstava za održavanje škola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.