Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Inicijativa #Spasime prikupila 400.000 kuna: 'Nećemo stati!'

Završetak kampanje pokrenute u ožujku nakon vala obiteljskog nasilja ne znači da ćemo stati, poručili su iz inicijative #Spasime koju vodi Jelena Veljača...

28 komentara

U prosjeku, svaki se građanin u ovoj akciji odrekao jedne kave u kafiću kako bi pomogao žrtvama. Završetak kampanje ne znači da ćemo stati. Od Vlade ćemo i dalje zahtijevati da počne s rješavanjem problema. Ni jedan fond ne može napraviti posao kakav može napraviti država.

Svaki put kad Fond nekome pomogne, znači da je država zakazala, poručio je jučer s konferencije za novinare Fonda #SPASIME Ivan Blažević, operativni tajnik Fonda i Zaklade Solidarna. Fond je objavio rezultate dvomjesečne kampanje za žrtve nasilja, u kojoj je od lipnja prikupljeno 396.088 kuna. Donirali su 36.963 građana i deset tvrtki. Incijativa #SPASI Me je pod vodstvom Jelene Veljače pokrenuta u ožujku nakon vala obiteljskog i drugih vrsta nasilja. Novac se prikupljao preko telefonske linije, koja je jučer ugašena, no donacije na račun su moguće i dalje. Sva sredstva su korištena za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama.

Konferencija za medije fonda Spasi me, za hitnu pomoÄ? i zaÅ¡titu žrtava obiteljskog nasilja | Autor: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Dosad se pomoglo trima žrtvama nasilja, ali je stiglo još jako puno drugih zahtjeva za pomoć. Pomoglo se maloljetnoj djevojci - žrtvi pedofila u obitelji, koja je zlostavljana godinama i nosit će trajne posljedice - rekla je Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne Uprave Zaklade Solidarna. Djevojci su osigurani psihoterapija i pravna pomoć. Drugoj je žrtvi Fond pokrio trošak pologa i prve najamnine stana, a trećoj pak pomogao u pronalasku posla. U roku od 24 sata Fond isplaćuje pomoć u dva slučaja - ako žrtvi treba hitno preseljenje u sigurnu kuću ili ako mjesta u sigurnoj kući nema pa plaća trošak hotela do sedam dana. 

Svi ostali troškovi - odvjetnički, troškovi psihoterapije, zdravstveni troškovi, pomoć u kući i slično plaćaju se u roku 15 dana. Novac se uplaćuje direktno onima koji pružaju pomoć, a svako nasilje mora biti prijavljeno. Uplate su i dalje moguće na račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640 na SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV, br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME.

Osim na žiro-račun, moguće su uplate i na SWIFT račun: HPBZHR2X, također otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci. Iako su očekivali da će biti prikupljeno milijun kuna, u Fondu su zadovoljni uplatama jer je u pitanju prva akcija dosad u kojoj su građani i tvrtke, rekla je Sarnavka, donirali za rješavanje nekog problema, a ne za konkretnu osobu.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message