Obavijesti

News

Komentari 28

Inicijativa #Spasime prikupila 400.000 kuna: 'Nećemo stati!'

Inicijativa #Spasime prikupila 400.000 kuna: 'Nećemo stati!'

Završetak kampanje pokrenute u ožujku nakon vala obiteljskog nasilja ne znači da ćemo stati, poručili su iz inicijative #Spasime koju vodi Jelena Veljača...

VIDEO

U prosjeku, svaki se građanin u ovoj akciji odrekao jedne kave u kafiću kako bi pomogao žrtvama. Završetak kampanje ne znači da ćemo stati. Od Vlade ćemo i dalje zahtijevati da počne s rješavanjem problema. Ni jedan fond ne može napraviti posao kakav može napraviti država.

Svaki put kad Fond nekome pomogne, znači da je država zakazala, poručio je jučer s konferencije za novinare Fonda #SPASIME Ivan Blažević, operativni tajnik Fonda i Zaklade Solidarna. Fond je objavio rezultate dvomjesečne kampanje za žrtve nasilja, u kojoj je od lipnja prikupljeno 396.088 kuna. Donirali su 36.963 građana i deset tvrtki. Incijativa #SPASI Me je pod vodstvom Jelene Veljače pokrenuta u ožujku nakon vala obiteljskog i drugih vrsta nasilja. Novac se prikupljao preko telefonske linije, koja je jučer ugašena, no donacije na račun su moguće i dalje. Sva sredstva su korištena za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama.

Konferencija za medije fonda Spasi me, za hitnu pomoÄ? i zaÅ¡titu žrtava obiteljskog nasilja

- Dosad se pomoglo trima žrtvama nasilja, ali je stiglo još jako puno drugih zahtjeva za pomoć. Pomoglo se maloljetnoj djevojci - žrtvi pedofila u obitelji, koja je zlostavljana godinama i nosit će trajne posljedice - rekla je Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne Uprave Zaklade Solidarna. Djevojci su osigurani psihoterapija i pravna pomoć. Drugoj je žrtvi Fond pokrio trošak pologa i prve najamnine stana, a trećoj pak pomogao u pronalasku posla. U roku od 24 sata Fond isplaćuje pomoć u dva slučaja - ako žrtvi treba hitno preseljenje u sigurnu kuću ili ako mjesta u sigurnoj kući nema pa plaća trošak hotela do sedam dana. 

Svi ostali troškovi - odvjetnički, troškovi psihoterapije, zdravstveni troškovi, pomoć u kući i slično plaćaju se u roku 15 dana. Novac se uplaćuje direktno onima koji pružaju pomoć, a svako nasilje mora biti prijavljeno. Uplate su i dalje moguće na račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640 na SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV, br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME.

Osim na žiro-račun, moguće su uplate i na SWIFT račun: HPBZHR2X, također otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci. Iako su očekivali da će biti prikupljeno milijun kuna, u Fondu su zadovoljni uplatama jer je u pitanju prva akcija dosad u kojoj su građani i tvrtke, rekla je Sarnavka, donirali za rješavanje nekog problema, a ne za konkretnu osobu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...