Obavijesti

News

Komentari 13

Integracija: U Njemačkoj će stranci lakše promijeniti ime

Želja za uzimanjem njemačkog imena je očiti dokaz da se jedna osoba osjeća Nijemcem i da želi da ga se kao takvog doživljava i to je vrlo poželjno u smislu integracije, smatra Polenz

VIDEO

U svrhu bolje integracije njemački demokršćanski političar Ruprecht Polenz zauzeo se za olakšanu mogućnost promjene imena za strance, javlja Focus Online.

"Želja za uzimanjem njemačkog imena je očiti dokaz da se jedna osoba osjeća Nijemcem i da želi da ga se kao takvog doživljava i to je vrlo poželjno u smislu integracije te osobe", rekao je Polenz u razgovoru za Focus Online.

On je njemačka pravila o promjeni imena nazvao "krutim" i "ignoratnim" i povukao usporedbu s ostalim useljeničkim zemljama.

"Pogledajte samo SAD. Tamo sve vrvi od angliciranih njemačkih prezimena poput Smith, Steinway ili Schwartz. Jednostavno nema smisla i dalje zabranjivati strancima, koji se zbog svog imena osjećaju diskriminiranima, promjenu imena", rekao je Polenz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povod reakciji je nekoliko odluka sudova u Njemačkoj koji su odbacili zahtjeve obitelji stranog porijekla za promjenom imena. Prema zakonu za promjenu imena mora postojati "jak razlog", a puka želja za time da se podnositelj zahtjeva "osjeća Nijemcem" nije dostatna.

Sudovi su odbacili i nekoliko zahtjeva koji su bili argumentirani diskriminacijom u svakodnevici zbog prezimena i imena koja zvuče strano.

I bivši sudac Ustavnog suda savezne pokrajine Sjeverna-Rajna Vestfalija, Michael Bertrams se zauzeo za to da sudovi omoguće promjenu imena njemačkim državljanima stranog porijekla u slučaju da njihova imena stoje kao zapreka boljoj društvenoj ili gospodarskoj integraciji.

On je upozorio na slučaj turske obitelji kojoj je sud u Braunschweigu odbio zahtjev za promjenom prezimena. Turska obitelj se odlučila na taj korak jer su htjeli izbjeći "trpanje u ladicu" u svakodnevici. Konkretno je obitelj navela primjer svoje djece kojoj se u vrtiću turske odgajateljice automatski zbog imena obraćaju na turskom "iako djeca ne govore ni riječi turskog".

Sudovi odbacivanje zahtjeva za promjenom imena opravdavaju potrebom "zadržavanja kontinuiteta imena".

"Postoji javni interes zadržavanja imena kako bi se omogućila socijalna i sigurnosno-politička identifikacija", stoji u obrazloženju jedne presude.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS