Obavijesti

News

Komentari 140

Izbjeglice uplovile u luku Gruž, dočekali su ih liječnici i policija

Izbjeglice uplovile u luku Gruž, dočekali su ih liječnici i policija
11

Tijekom pregovora posada jedrilice je potvrdila da imaju dovoljno vode i hrane te da su lijekovi koje su dobili pomogli sedmorici članova posade jedrilice "Maria Drink"

VIDEO

Nakon pregovora s posadom jedrilice "Maria Drink" Obalna straža Hrvatske je u ponedjeljak ujutro dobila suglasnost posade da jedrilicu otegle u luku Gruž. Jedrilica sa 65 imigranata u ponedjeljak je u 17.30 sati uplovila u dubrovačku luku Gruž. U luci su ih dočekali liječnici i policija. Muškarcima s broda dat će hranu i piće, a odlučili su kako će ih smjestiti u prostorije luke Gruž.

Izlaskom na rivu nekoliko emigranata je kleknulo i poljubilo tlo sretni što su živi. U luci su ih dočekala četiri liječnička tima koja su ih nakon tuširanja  u podignutom šatoru detaljno pregledala. Tvrtka Sanitat je dezinficirala jedrilicu i napuštenu zgradu u luci gdje će biti do daljnjega u karanteni. Grad Dubrovnik je darovao je 65 ležajeva i posteljinu te cisternu za vodu, Crveni križ im je podijelio čistu odjeću, higijenske potrepštine i hranu. Policija je pregledala jedrilicu i uz pratnju psa za otkrivanje opojnih droga.

- Ljudi su u relativno dobrom stanju jer su mladi, ne stariji od 30 godina. Dva prva Afganistanca koja smo obradili i smjestili u prihvatilište imaju 14 i 15 godina, onda vam je sve jasno. Zasad je samo jedan mladić odvezen u bolnicu radi pregleda, kazao je predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje dožupan Frano Skokandić te dodao da već u utorak stožer nastavlja s radom.

Policija će u utorak nastaviti s utvrđivanjem okolnosti u kojima su se emigranti našli i osobnih podataka radi daljnjeg postupanja. Sumnja se da su krenuli iz Grčke prema Italiji. 

Ministarstvo obrane je na svojim internetskim stranicama objavilo kako je tijekom pregovora posada jedrilice potvrdila da imaju dovoljno vode i hrane te da su lijekovi koje su dobili pomogli sedmorici članova posade jedrilice. U ponedjeljak rano ujutro je MORH poslao zrakoplov Obalne straže RH na mjesto gdje je jedrilica plutala kako bi utvrdili stanje na brodu. 

Besciljno lutali po moru dva dana

Ophodni brod "Hrvatska Kostajnica" preuzeo je jedrilicu u tegalj, a kako ophodni brod nije pogodan za obavljanje teglja, noćas su u područje operacije poslali spasilački brod Obalne straže RH "Faust Vrančić" koji ih je trebao presresti i preuzeti jedrilicu te nastaviti tegalj do luke Gruž. 

Podsjetimo, zbog kvara na motoru jedrilice 65 emigranata je besciljno lutalo Jadranskim morem posljednja dva dana. U akciji spašavanja sudjelovalo je oko 150 ljudi. Ne zna se pod čijom zastavom je jedrilica 'Maria Drink' duga 25 metara plovila, jer se nitko od putnika ne želi izjasniti tko je zapovjednik jedrilice. Na njoj su muškarci iz Afganistana, Sirije i Somalije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21