Obavijesti

News

Komentari 610

Policija ih oduzela: Ipak nisu postavili ploču Juri Francetiću

Policija ih oduzela: Ipak nisu postavili ploču Juri Francetiću
7

Suvlasnik kuće na kojoj je ploča trebala biti postavljena kaže da ne želi kršiti zakon, ali da će se ljudi ipak okupiti ispred kuće i da će ploča "biti s njima u mislima"

VIDEO

Sinoć je došla policija i na nagovor Vlade, korektno su oduzeli ploču, potpisali smo izjave, ja sam prijavljen odvjetništvu i optužen da s ovom pločom potičem mržnju, a ako po njihovoj procijeni nije utuživo vratit će nam ploče, a ako ne, slijede sankcije. Bile su dvije ploče, jedna kaširana, a jedna od aluminija i obje su oduzeli, rekao je Ivan Biondić, glasnogovornik Udruge Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori koja je u subotu svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu obilježila 105. obljetnicu rođenja Jure Francetića povodom čega su i namjeravali postaviti spomen ploču na njegovu rodnu kuću u ulici Vivoze u Otočcu.

francetic

- Prva ploča je bila sporna zbog karakteristične slike Jure Francetića sa šljemom na kojem ima slovo U, zatim tekst da je ustaša, a ono što je najspornije kao i u Jasenovcu jest uzvik  „Za dom spremni“. Mi smo respektirali prigovore i napravili reviziju ploče, dali izraditi novu ploču s novim portretom, izmijenili sadržaj i dodali da je Francetić hrvatski rodoljub, antifašista, antikomunista, kao i natpis „Za istinu spremni“. Smatrali smo da će sada biti sve u redu, no Vlast to nije dozvolila pod nikakvu cijenu. – rekao je Biondić.

Obljetnici je prisustvovao i utemeljitelj i predsjednik UHZUD-a Dragan Hazler koji je rekao da je on zadnji Hrvat koji se rukovao s Jurom Francetićem kada je ranjen dovezen u Slunj i da nije istina da se ne zna gdje mu je grob tvrdeći da je zajedno sa pilotom bačen u bezdan kraj bunara kod škole u Močilama. Napomenuo je da smo mi Hrvati kapitulirali sami pred sobom i da je to žalosno, te najavio osnivanje akademije i u Hrvatskoj. Dolaskom u Vivoze Hazler je okupljene pozdravio „Za dom spremni“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
francetic

- Akademija Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori osnovana je 1978. godine jer u dijaspori živi više Hrvata nego u domovinu, a u dijaspori su Hrvati svi nacionalno zdravi, na njih nije utjecao niti komunizam, fašizam, niti četništvo, a osnovat ćemo i u hrvatskoj Akademiju znanosti i umjetnosti domovine i dijaspore – rekao je Hazler.
   
Suvlasnik kuće na koju je trebala biti postavljena ploča Robert Crnković nije bio razgovorljiv, kratko je rekao da ploča neće biti postavljana na kuću jer je Vlast zabranila, ali da je neće niti postaviti unutar kuće kako je najavljivao. Svetu misu predvodio je don Anđelko Kaćunko koji je u propovijedi istaknuo kako smo danas zarobljenici medijske kulture, te da kada netko pozdravi i odzdravi „Za dom spremni“ slijedi užasna medijska oluja koju trpe desetljećima od liberalnih medija koji to nazivaju ustaštvom, pitajući što je to zloglasno u pozdravu „Za dom spremni“ i što znači uopće ta spremnost koja je nekima trn u oku.

francetic

- Za dom je spreman onaj koji je stalno voljan ako je potrebno i do smrti braniti svoj dom i domovinu, za razliku od onih koji su spremni druge likvidirati ako su proglašeni fašistima. Ovdje je riječ ljubavi prema domovini i o spremnosti da se umre za svoju domovinu. Međutim kod nas se smatra da su to raspoloženje izmislili u ljubavi prema svome narodu ustaše, no još su stari Rimljani imali izraze da je časno umrijeti za svoju domovinu. – rekao je don Kaćunko. 

Nakon mise okupljeni su se ipak okupljali ispred rodne kuće Jure Francetića u Vivozama gdje je policija osiguravala područje i pregledavala svaki automobil, te skup snimala kamerom.

Pu ličko senjska je izvijestila da su policijski službenici tijekom petka poslijepodne na području Otočca zaustavili osobni automobil u kojem su se nalazila trojica hrvatskih državljana starosti 40, 74 i 87 godina, te pronašli i oduzeli sporne ploče.

francetic

- U osobnom automobilu pronađene su dvije ploče koje su, prema najavama, trebale biti istaknute kao spomen obilježje Juri Francetiću, te su ih policijski službenici oduzeli od 87-godišnjaka. Policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provode kriminalističko istraživanje a ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela, pokušaja javnog poticanja na nasilje i mržnju. O dovršetku kriminalističkog istraživanja pravodobno ćemo izvijestiti javnost – priopćuje Pu ličko senjska.

Plenković osudio pokušaj postavljanja ploče

- Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dao je izjavu za medije nakon prvog sastanka koji je bio vrlo kvalitetan, stručnjaci imaju zadatak i u smirenom kontekstu važan posao suočavanja s prošlošću i ostavštinom nedemokratskih režima. To je proces koji u Hrvatskoj nije proveden -  rekao je Plenković.

- Devedesetih je Hrvatska bila ugrožena, imali smo agresiju kada je velikosrpski Miloševićev projekt ugrozio našu zemlji i integritet. U tom trenutku politika prvog hrvatskog predsjednika nije bila samo politika pomirbe već i jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske - podsjetio je.

Poanta je da je vrijeme sada da kroz rad jednog takvog vijeća, kroz neko vrijeme, napravimo ono što su učinili i drugi, a što se tiče ploče, naravno da je osuđujemo, to smo rekli već nekoliko puta, rekao je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara u subotu u Dubrovniku, gdje sudjeluje u radu Dubrovnik foruma.

Nakon mise okupljeni su nas spomenik hrvatskim braniteljima nalijepili 'papirnatu' ploču. 

- Policijski službenici PP Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 74-godišnjakom iz Zagreba koji se sumnjiči da je danas u Otočcu na Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata nalijepio naljepnicu sa simbolom neprimjerenog sadržaja, dok se 87-godišnjaka iz Slunja sumnjiči da je u Vivozama, grad Otočac, izvikivao neprimjereni sadržaj. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira protiv njih će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu – priopćuje PU ličko senjska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 610
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina