News

Komentari 1

Irački Vrhovni sud ratificirao rezultate parlamentarnih izbora

Irački Vrhovni sud ratificirao rezultate parlamentarnih izbora

Formiranje vlada u multikonfesionalnom i multietničkom Iraku uključivalo je složene pregovore od američke invazije na Irak 2003. i rušenja diktatora Sadama Huseina

Irački Vrhovni sud ratificirao je u ponedjeljak rezultate parlamentarnih izbora održanih 10. listopada nakon što je odbacio pokušaj osporavanja ishoda izbora poraženog bivšeg paravojnog saveza Hashed al-Shaabija.

Ratifikacija je kasnila više od dva mjeseca, a otvorila je put inauguracijskoj sjednici novog parlamenta u roku od dva tjedna prema iračkom zakonu.

"Savezni Vrhovni sud ratificirao je rezultate parlamentarnih izbora", priopćio je glasnogovornik suda.

Formiranje vlada u multikonfesionalnom i multietničkom Iraku uključivalo je složene pregovore od američke invazije na Irak 2003. i rušenja diktatora Sadama Huseina.

Šijitski klerik Moqtada al-Sadr proglašen je 30. studenog najvećim pobjednikom izbora.

Sadrov pokret osvojio je gotovo petinu mjesta, 73 od ukupno 329 u skupštini, puno više od Saveza Fatah (osvajanje) - političkog ogranka proiranskog Hasheda koji je osvojio tek 17 zastupničkih mjesta.

Vođe Hasheda odbacile su rezultate izbora kao "prijevaru". U odlazećem sazivu parlamenta imali su 48 mjesta.

Hashed je organizirao prosvjede i žalio se na rezultate. Nadao se da će oni biti poništeni jer su "prekršena izborna pravila".

Savez Fatah tvrdi da sustav elektroničkog glasanja nije uspio prepoznati identifikaciju otiska prsta mnogih birača i žalio se na neispravnost novog elektroničkog stroja korištenog na izborima.

Nakon inauguracijske sjednice parlamenta, zastupnici će izabrati predsjednika, a on će imenovati premijera.

Najčitaniji članci