Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Iran i Europa skupa pokušavaju spasiti nuklearni sporazum...

Zagovornici spašavanja sporazuma govore da je on ključan za sprječavanje Irana da dođe do nuklearnog oružja i sprječavanje šireg rata na Bliskom istoku

Britain's Foreign Secretary Johnson, German Foreign Minister Maas, French Foreign Minister Le Drian and EU High Representative for Foreign Affairs Mogherini take part in meeting with Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif in Brussels
Foto: YVES HERMAN
0 komentara

Europa i Iran su u utorak pokušali utvrditi zajednička stajališta za spašavanje sporazum o iranskom nuklearnom programu bez Sjedinjenih Država, no neki diplomati su privatno izrazili sumnju da bi mogao preživjeti ponovno uvođenje sankcija SAD-a koje je zatražio Donald Trump.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif doputovao je u Bruxelles na sastanak s britanskim, francuskim i njemačkim kolegom prije no što je Washington objavio dodatne sankcije za iranske dužnosnike.

Zarif je održao "dobar i konstruktivan" sastanak sa čelnicom diplomacije Europske unije Federicom Mogherini i dodao da će se razgovori s tri europske države nastaviti u iduća dva tjedna. "Na dobrom smo putu za dalje", rekao je. "Što god da se odluči treba očuvati i zajamčiti iranska prava".

Unatoč osobnim sumnjama mnogih europskih diplomata njihove vlade govore da će se držati sporazuma iz 2015. koji je ukinuo većinu sankcija Teheranu u zamjenu za okončanje njegovih nuklearnih ambicija.

Novinska agencija Fars prenijela je izjavu čelnika iranske Agencije za atomsku energiju, Alija Akhbar Salehija da nije optimističan glede perspektiva razgovora s Europljanima.

Zagovornici sporazuma govore da je on ključan za sprječavanje Irana da dođe do nuklearnog oružja i sprječavanje šireg rata na Bliskom istoku.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je izjavio da je Bliski istok eksplozivan i da bi mogao biti na rubu rata.

Mogherini, koja je predsjedala posljednjom fazom 12 godina dugih pregovora o sporazumu je najavila: "Svi ćemo ga zajedno spasiti".

Diplomati EU-a kažu da im je potrebno neko vrijeme da shvate stajalište SAD-a.

"Jedno od pitanja koja moramo postaviti Amerikancima jest je li njihov konačni cilj da Iranci odustanu od nuklearnog programa ili da se riješe režima", rekao je jedan viši francuski dužnosnik, priznavši da je Pariz zabrinut ideološkim zaokretom u Washingtonu otkako je John Bolton imenovan  savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson parlamentu je rekao da promjena režima u Iranu nije politika za kojom bi Britanija trebala ići.

Francuski diplomati su rekli i da žele procijeniti iranske namjere glede pridržavanja sporazuma, ali i koliko je Teheran otvoren za ozbiljne razgovore o zabrinutostima Zapada, uključujući pitanja njegovog programa proizvodnje balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Poništenje sporazuma moglo bi ravnotežu moći prebaciti u korist iranskih tvrdolinijaša koji žele ograničiti mogućnosti pragmatičnom predsjedniku Hassanu Rouhaniju da se otvori prema Zapadu. Ako sporazum, propadne, Rouhani bi mogao postati politički ranjiv jer ga je zagovarao. Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, a ne Rouhani, ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima.

Europski diplomati su priznali da podrška EU-a, koliko god iskrena, riskira izgledati šuplja nakon što je Trump prošlog tjedna ponovno uveo niz sankcija Iranu koje će pogoditi europske tvrtke koje tamo posluju.

Ministarstvo financija SAD-a  u utorak je objavilo nove sankcije za dužnosnike iranske središnje banke, uključujući guvernera Valiollaha Seifa, jer su navodno prebacili milijune dolara iranske Revolucioarne garde šijitskom Hezbollahu u Libanonu.

EU, koja je s Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom, Kinom i SAD-om, potpisala sporazum ima na raspolaganju neke korake kojima bi mogla zaštiti europske poslove u Iranu.

Oni uključuju uzvratne sankcije, dopuštenje Europskoj investicijskoj banci da ulaže izravno u Iran i koordinaranje kreditnih linija europskih vlada u eurima.

No doseg financijskog sustava SAD-a, dominacija dolara i poslovanje europskih tvrtki u SAD-u slabe bilo kakve možebitne mjere EU-a. 

"Bit će nam vrlo teško očuvati ekonomske koristi iranskog sporazuma", ocijenio je jedan viši europski diplomat. "Pokušat ćemo obraniti našu stranu dogovora", rekao je.

'Europa traži brzo rješenje za spašavanje nuklearnog sporazuma s Iranom'

Europska unija ne može osigurati pravna i gospodarska jamstva Iranu ali ozbiljna je u nastojanju da pronađe način da se nastavi dotok investicija i izaći će s mjerama u narednih nekoliko tjedana, rekla je u utorak šefica diplomacije EU-a.

Nakon sastanka ministara  vanjskih poslova Irana, Britanije, Francuske i Njemačke, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Federica Mogherini rekla je kako je skupina zadužila stručnjake da zaštite europske poslove u Iranu. Skupina će se sastati u Beču sljedeći tjedan na razini zamjenika ministara vanjskih poslova.

"Radimo na pronalaženju praktičnih rješenja", rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.

"Govorimo o rješenjima da se dogovor održi na životu", rekla je ona dodajući kako će mjere nastojati dopustiti Iranu da izvozi naftu a europskim bankama da rade.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif je nakon razgovora ocijenio da su Iran i europske sile napravile dobar početak u razgovorima o tome kako spasiti nuklearni sporazum iz 2015. nakon što su iz njega istupile Sjedinjene Države, ali da mnogo ovisi o tome što će se dogoditi narednih nekoliko tjedana.

"Na pravom smo putu...mnogo će ovisiti o tome što možemo učiniti narednih nekoliko tjedana", rekao je Zarif nakon 90-minutnog sastanka.

Unatoč osobnim sumnjama mnogih europskih diplomata njihove vlade govore da će se držati sporazuma iz 2015. koji je ukinuo većinu sankcija Teheranu u zamjenu za okončanje njegovih nuklearnih ambicija. 

Europski diplomati su priznali da podrška EU-a, koliko god iskrena, riskira izgledati šuplja nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna ponovno uveo niz sankcija Iranu koje će pogoditi europske tvrtke koje tamo posluju.

EU, koja je s Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom, Kinom i SAD-om, potpisala sporazum ima na raspolaganju neke korake kojima bi mogla zaštiti europske poslove u Iranu.

Oni uključuju uzvratne sankcije, dopuštenje Europskoj investicijskoj banci da ulaže izravno u Iran i koordinaciju kreditnih linija europskih vlada u eurima.

No doseg financijskog sustava SAD-a, dominacija dolara i poslovanje europskih tvrtki u SAD-u slabe bilo kakve možebitne mjere EU-a. 

Iran neće ponovno pregovarati o nuklearnom sporazumu

Iran je u utorak poručio da neće pregovarati o izmjenama sporazuma o svojem nuklearnom programu niti o svojim balističkim projektilima te zaprijetio da će nastaviti obogaćivati uran ako se ne pronađe način da se spasi sporazum sklopljen 2015. iz kojeg se SAD prošli tjedan povukao.

Visoki savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija, Ali Akbar Velayati, rekao je da Iran neće ponovno pregovarati o sporazumu o svojem nuklearnom programu niti o svojim balističkim projektilima, prenijela je agencija Fars.

Također je upozorio Izrael da će se suočiti sa "snažnijim odgovorom" ako ponovno napadne Siriju.

Glasnogovornik iranske vlade zaprijetio je pak da će Iran nastaviti obogaćivati uran ako se ne pronađe način da se spasi nuklearni sporazum.

"Ako naši interesi ne budu zaštićeni, povući ćemo se iz sporazuma i nastaviti obogaćivati uran na 20 posto ili bilo koju drugu razinu koju budemo željeli", rekao je Mohammad Bagher Nobakht, prenijela je poluslužbena agencija Tasnim.

Po odredbama nuklearnog sporazuma, Iran smije obogaćivati uran na razinu od oko 4 posto.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message