Obavijesti

News

Komentari 31

Iran izveo veliki napad na Izrael s preko 300 dronova: 'SAD ih je srušio više od 80 komada'

Iran izveo veliki napad na Izrael s preko 300 dronova: 'SAD ih je srušio više od 80 komada'
3

Iran je pokrenuo napad na izraelski teritorij bespilotnim letjelicama i projektilima u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji 1. travnja u kojem su ubijeni najviši zapovjednici Revolucionarne garde

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
PORUKA ČELNIKA

Macron, Scholz i Cameron pozvali Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomacije David Cameron pozvali su u ponedjeljak Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba s Iranom, javljaju svjetske novinske agencije.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika. Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. travnja. 

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije", rekao je Macron za BFM TV i RMC radio. "Situacija je danas jako nestabilna."

Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

"Način na koji je Izrael uspio s međunarodnim partnerima i onima na mjestu događaja odbiti taj napad zaista je impresivan... To je uspjeh koji se ne smije prokockati i prema tome savjetujemo da pridonese deeskalaciji", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tijekom posjeta Kini. 

PORUKA BORRELLA

Borrell: Možda je nekome u interesu širi regionalni rat na Bliskom istoku

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je ponedjeljak da je "možda nekome u interesu" izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih djelovanja u Pojasu Gaze i i pozvao je na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginua sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika.

Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. travnja. 

"Nalazimo se na rubu litice i moramo se odmaknuti", rekao je Borrell za španjolski radio Onda Cero. "Moramo stisnuti kočnice i krenuti unatrag."

Borrell je u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE rekao da je Europska unija očekivala takav odgovor Irana.

ISTRAGA BRODA

Iran "istražuje" brod povezan s Izraelom koji je zaplijenio u Zaljevu

Kontejnerski brod koji je Iran u subotu zaplijenio u Zaljevu optužujući ga da je "povezan s Izraelom" nalazi se "u iranskim teritotijralnim vodama" kako bi se "provele potrebne istražne radnje", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iranske vlasti nisu objavile nikakve informacije otkako su specijalne pomorske snage Čuvara revolucije u subotu u Hormuškom tjesnacu zaplijenile brod MSC Aries.

"Brod je odveden u iranske teritorijalne vode", rekao je novinarima glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Nije ništa rekao o sudbini 25 članova posade, među kojima su Indijci i jedan Rus.

'IMPRESIVNA MOĆ'

Scholz: 'Impresivna je izraelska moć kojom su odbili napade Irana'

PORUKA GLASNOGOVORNIKA

'Na Izraelu će kako će obraniti ljude'

David Mencer, glasnogovornik Izraela, rekao je kako oni imaju pravo na obranu.

- Mi nismo zemlja koja traži ratovanje. Izraelci su proveli noć u bunkerima diljem zemlje. Mame, tate i djeca. Znamo da su tiranini iz Teherana pripremili ne samo ovaj napad, već i onaj 7. listopada - dodao je Mencer.

- Na Izraelu je kako će obraniti svoje ljude. 
 

Komentari 31