Obavijesti

News

Komentari 20

Iran, Turska i Rusija nastavit će suradnju oko mira u Siriji

Iran, Turska i Rusija nastavit će suradnju oko mira u Siriji
1

Ministri vanjskih poslova i obrane triju država sastali su se u Moskvi dan nakon što je u Ankari ubijen ruski veleposlanik u Turskoj. Rusija i Iran na suprotnoj su strani ...

VIDEO

Rusija, Iran i Turska spremni su pomoći u postizanju mirovnog sporazuma između sirijske vlade i oporbe, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nakon sastanka s iranskim i turskim kolegom u Moskvi, prenose agencije.

Lavrov je istaknuo da su se Rusija, Iran i Turska suglasili da je prioritet u Siriji borba protiv terorizma i da ne treba rušiti vladu Bašara al-Asada.

Na sastanku je usvojena izjava u kojoj se poziva na obnovu sirijskih mirovnih pregovora i podržava teritorijalna cjelovitost Sirije, kazao je.

"Iran, Rusija i Turska spremni su pomoći u pripremi sporazuma između sirijske vlade i oporbe i biti njegov jamac", rekao je, citirajući zajedničku izjavu.

"Ministri se slažu da je važno proširiti prekid vatre, osigurati slobodnu dostavu humanitarne pomoći i kretanje civila na sirijskom teritoriju", dodao je.

Istaknuo je da je kazahstanski predsjednik ponudio da njegova zemlja bude domaćin mirovnih pregovora.

Ministri vanjskih poslova i obrane triju država sastali su se u Moskvi dan nakon što je u Ankari ubijen ruski veleposlanik u Turskoj.

Rusija i Iran na suprotnoj su strani u sirijskom sukobu u odnosu na Tursku. Moskva i Teheran podržavaju Asada, a Ankara one koji ga žele srušiti. No Rusija i Turska počele su nedavno surađivati u evakuaciji ustanika i civila iz Alepa.

Crveni križ objavio je u utorak da je iz istočnog Alepa dosad otišlo najmanje 25.000 ljudi otkako je prošli tjedan počela evakuacija, a Lavrov je rekao da bi evakuacija trebala potrajati još najviše dva dana.

"Evakuacija se sada privodi kraju", rekao je. "Nadamo se da je to pitanje jednog ili najviše dva dana."

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da će Turska nastaviti raditi na mirnom rješenju u Siriji, uspostavi prekida vatre u cijeloj zemlji i slanju humanitarne pomoći.

Cavusoglu je apelirao da se prekine pružanje potpore izvana svim skupinama u Siriji, istaknuvši da bi bilo pogrešno kriviti samo jednu stranu.

Kazao je također da se turska vojna akcija protjerivanja Islamske države sa sirijske granice nastavlja kod grada Al Baba te naglasio da Turska nema nikakve skrivene namjere.

Sirijska vlada odobrila je UN-u da pošalje dodatnih 20 promatrača u istočni Alep, gdje će pratiti odvijanje evakuacije, rekao je u utorak glasnogovornik UN-a Jens Laerke na brifingu u Ženevi.

Dodao je da je iz dvaju opkoljenih šijitskih sela, Fuje i Kefraje, u susjednoj pokrajini Idlib dosad evakuirano oko 750 ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature