Obavijesti

News

Komentari 45

Iranski tanker iz 'flote duhova' luta Jadranskim morem i želi izigrati sankcije Amerikanaca

Iranski tanker iz 'flote duhova' luta Jadranskim morem i želi izigrati sankcije Amerikanaca

Iranski brod je navodno trebao iskrcati naftu u Omišlju, ali su se Amerikanci pobunili. Nakon kruga po Jadranu opet je završio pored Rijeke, no Janaf nema zabilježeno da bi trebao pristati kod njih

VIDEO

Tanker ARC1, koji prevozi naftu iz Irana i kojem je zabranjeno njezino iskrcavanje u Omišlju na otoku Krku, u srijedu se i dalje nalazio u riječkom akvatoriju. Koliko on ondje dugo smije uopće biti usidren, Lučka kapetanija Rijeka nije željela odgovoriti.

Taj veliki brod, kako je pisao Večernji list, već tjedan dana plovi Jadranom. U naš akvatorij ušao je 4. svibnja i stigao gotovo do Omišlja. Ondje je trebao iskrcati teret u Janaf, no cijeli posao je propao nakon što je američka organizacija i lobistička skupina UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala upozorenje Janafu kako se radi o nafti koja je od 2018. pod američkim sankcijama.

Iz Janafa su nam u srijedu kratko odgovorili kako im nije najavljen dolazak tog broda pa nam ne mogu reći nikakve informacije.

Iako Europska unija nije ograničila takvo poslovanje s Irancima, svi koji sudjeluju u trgovini riskiraju bijes SAD-a. Kako bi obeshrabrili kupovinu, najavili su kazne za takve kupce na američkom tržištu, kao i sankcije za banke koje obavljaju transakciju. Upozorenje je, osim Janafu, stiglo i slovenskoj lučkoj agenciji Capris, preko koje je angažiran tanker, i Luci Rijeka. Tanker se zato okrenuo, vratio do Jonskog mora, ali je u nedjelju ponovno krenuo u Jadran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fantomski tanker pun iranske nafte danima luta Jadranom
Fantomski tanker pun iranske nafte danima luta Jadranom

Prema upozorenjima UANI-ja, ARC1 nalazi se na popisu iranske "flote duhova", koja godinama trguje izigravajući američke sankcije. Takvih je najmanje 196 i često mijenjaju svoje zastave, obilježja i vlasnike kako bi prikazali da legalno trguju naftom. Najviše takvih plovila nalazi se pod zastavom Paname, kao i ARC1, a slijede Maršalovi Otoci, Liberija i Palau. Osim takve prevare, piše UANI, često pribjegavaju i prebacivanju tereta s broda na brod, gase svoje odašiljače i plaćaju drugima kako bi izbjegli sankcije. Koliko je taj posao isplativ govori činjenica da samo jedan tanker može prenositi oko 100 milijuna dolara vrijednu naftu.

- Iranski model počeli su preuzimati Rusi u svojoj trgovini s Kinom. Oni su Irancima izravna konkurencija - piše UANI.

Stručnjak za geopolitiku energenata i profesor Igor Dekanić pojasnio je kako zasad iranska nafta neće ući na međunarodno tržište.

- Sve je to zbog sankcija SAD-a i teško je reći bi li Europska unija, zbog problema s budućom kupnjom ruske nafte, odlučila ići kontra politike saveznika. Dakako, uvoz iranske nafte značio bi olakšanje za europsko, pa i naše tržište - kaže Dekanić. Osim Irana, alternativu Rusima predstavljaju energenti iz Alžira, Libije, pa i Nigerije, no pitanje je koliko oni imaju kapaciteta i dugoročnih ugovora.

- Do svake velike supstitucije, a tu računamo oko 200 milijuna tona nafte i njenih derivata koje uvozimo iz Rusije, ne može doći brzo i bez troška. Iako Iranci nemaju odmah spremnu naftu kojom bi zamijenili Ruse, imaju ležišta, kapacitete i potencijale. Naravno, odluka o tome mora biti politička - pojašnjava Dekanić. Dodao je kako ondje strane naftne kompanije godinama nisu provodile istraživanja zbog sankcija, no sve bi se moglo brzo pokrenuti.

- Hrvatska je uvijek imala dobre odnose s Iranom, no ne znam jesmo li spremni riskirati kako bismo ih obnovili - jasan je Dekanić.

Što se pak Libije tiče, govori kako je ondje EU doslovno sama sebi pucala u nogu. Imaju dobre kapacitete i naftu pogodnu za preradu, no ondje se postavlja pitanje političke stabilnosti. Prethodnih deset godina, otkako je svrgnut Gadafi i pokušana uvesti demokracija, sistem je ostao urušen.

- Pojavljivalo se i pitanje što s Venezuelom, koju opet pritišće SAD, a koja ima velike potencijale i rezerve nafte. Prije 50-ak godina naš RGN i Institut za geologiju radili su hidrogeološku kartu te zemlje. Imali smo ondje dobre reference i vidjet ćemo hoće i to Hrvatska iskoristiti - kaže Dekanić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a