Obavijesti

News

Komentari 121

Irci stigli po hrvatske radnike: Dobra plaća nikad nije problem

Irci stigli po hrvatske radnike: Dobra plaća nikad nije problem
1

U Splitu se u srijedu 370 potencijalnih zaposlenika sastalo s predstavnicima agencije za zapošljavanje u hotelima u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu

VIDEO

Na stotine kandidata zainteresiranih za život i rad u Irskoj pristiglo je u srijedu u splitski hotel Radisson Blu na razgovor s potencijalnim poslodavcima.

Agencija za zapošljavanje Action Recruitment iz Irske pregledala je petstotinjak životopisa ljudi koji su se prijavili  za poslove u turizmu i ugostiteljstvu iz cijele Hrvatske, a u srijedu se njih 370 sastalo s potencijalnim poslodavcima, predstavnicima hotela visoke kategorije, u pokušaju dobivanja novog posla izvan domovine, piše Slobodna Dalmacija

Agencija zastupa neke od najvećih i najuglednijih hotelskih grupacija iz Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, a prema svemu sudeći, Irci su ozbiljno zainteresirani za naše radnike i spremni su im omogućiti bolje uvjete nego što ih imaju ovdje.

– Puno je sličnosti između Hrvatske i Irske. Obje se zemlje nalaze uz more i imaju razvijen turizam, stoga je bilo logično ovdje potražiti kadrove koji su nam potrebni. Osim toga, Hrvati su poznati kao vrlo srdačni ljudi, što je u turizmu jako bitno – kaže Noel Cafferkey, vlasnik agencije Action Recruitment.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Hrvati su u Irskoj cijenjeni radnici'

- Tu je osam poslodavaca iz Irske i tri iz Velike Britanije. Riječ je o vlasnicima hotela i hotelskih grupacija koji imaju više od 500 otvorenih radnih mjesta. Hrvati su u Irskoj poznati kao jako marljivi i lojalni radnici koji govore dobar engleski, dosta su ambiciozni, pa su zato vrlo cijenjeni i traženi – dodao je Cafferkey.

Od traženih kvalifikacija, poslodavci ističu odlično poznavanje engleskog jezika, jer se radi o poslovima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, ali i volja kandidata za učenjem novih vještina i znanja. Međutim, Cafferkey kaže da poslodavci traže i kvalificirane i nekvalificirane radnike, koji su u prvom redu voljni napredovati.

- Ako radnik ima pravi stav prema poslu, može sve! Naravno da je poželjno biti kvalificiran i govoriti dobar engleski, imati iskustva, međutim, tko želi raditi, tko je inteligentan i spreman učiti, on će brzo usvojiti znanja u struci i napredovati – ističe Cafferkey.

Poteglo se i pitanje stanovanja i problema s pronalaženjem smještaja radnika koji dođu raditi u Irsku.

- Istina, u Dublinu i Corku to zna biti problem, ali u drugim krajevima Irske nije problem. Često poslodavci pomažu radnicima da pronađu dobar smještaj ili im ga oni sami osiguraju – tvrdi Cafferkey.

Na neizbježno pitanje o plaćama, kaže da to ovisi o više faktora - poziciji, kvalifikacijama, iskustvu...

- Mogu reći da bi dobra plaća koja ostaje radniku bila oko 2000 eura. Ako u prvih šest mjeseci poslodavci prepoznaju radnika kao marljivog i lojalnog, plaće nikad nisu problem. Što se tiče kadrova, naši klijenti trebaju sve: od sobarica, konobara i kuhara do menadžera - objasnio je. 

Reporteri Slobodne raspitivali su se među kandidatima koji su njihovi motivi za odlazak iz Hrvatske.

A sad ono najvažnije: što to Hrvate tjera u Irsku? Koji im je glavni motiv?

Novac! Hrvatski je turizam, što se toga tiče, u padu. Ne mogu reći da su moja osobna iskustva ne znam kako loša, ali sve se svodi na to da vas poslodavac maksimalno iskorištava, a niste dobro plaćeni – izjavio je Nikola Čanić iz Dubrovnika, koji je nakon razgovora dobio posao u Irskoj.

Objasnio je da je u Hrvatskoj prošao svašta, ali da su prevare, izrabljivanje i potplaćenost vrlo česta pojava u turizmu u Hrvatskoj. 

– Prošao sam sve pozicije u hijerarhiji, od konobara do menadžera. I u principu vidite svega; od toga da vas prevare, ne ispune ono što ste dogovorili, što vam je obećano, ali, velim opet, glavni problem našeg turizma je potplaćenost radne snage. Traži se od vas da radite jako puno, a plaćeni ste jako malo.

Ovo nije prvi put da agencija Action Recruitment organizira intervjue za posao s potencijalnim kandidatima u Hrvatskoj - slični su već bili u Zagrebu, a po svemu sudeći, bit će ih ponovno i u Splitu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1