Obavijesti

News

Komentari 0

Irska i Estonija zbog globalnog sporazuma dižu porez na dobit

Irska i Estonija zbog globalnog sporazuma dižu porez na dobit

Nakon njih, sve oči su uprte u Mađarsku jer se nalazi među onima koje do sada nisu potpisale sporazum. Podržat će ga samo ako ne šteti njezinim interesima, rekao je Peter Szijjarto

VIDEO

Irska i estonska vlada pristale su u četvrtak povećati porezne stope za korporacije kako bi se pridružile sporazumu o globalnoj poreznoj reformi dogovoren pod pokroviteljstvom OECD-a, uklonivši tako jednu od posljednjih prepreka za uspjeh projekta. 

Nakon "detaljnih rasprava, vlada je usvojila moju preporuku da se Irska pridruži međunarodnom konsenzusu o oporezivanju", izjavio je ministar financija Paschal Donohoe na konferenciji za novinare. 

"To je jako važna etapa" u svjetskoj reformi, dodao je i precizirao da se za postizanje kompromisa sada govori o minimalnom korporativnom porezu po stopi od 15 posto, a ne više o "najmanje 15 posto", formulaciji kojoj se Dublin protivio jer je ostavljala otvorena vrata budućim povećanjima.  

Estonska premijerka je u četvtak također rekla da se Talin pridružuje sporazumu. "To ništa neće promijeniti za većinu estonskih gospodarskih subjekata i odnosit će se samo na podružnice velikih multinacionalnih kompanija", naglasila je Kaja Kallas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sada su sve oči uprte u Mađarsku koja je među zemljama koje do sada nisu potpisale sporazum. 

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u četvrtak da će Mađarska podržati globalni sporazum o minimalnom korporativnom porezu samo ako ne šteti njezinim interesima i predlaže desetogodišnje prijelazno razdoblje prije njegova uvođenja.

Mađarska trenutno ima stopu poreza na dobit od devet posto, najnižu u EU, i vlada će prihvatiti samo prijedloge koji neće ugroziti prednost niskih poreza u sklopu nastojanja da se privuku što veća ulaganja i otvori što više radnih mjesta, izjavio je Szijjarto u priopćenju objavljenom u srijedu.

Vlada je također preporučila određene iznimke u predložnom globalnom porezu i pokazala kako bi se troškovi rada i vrijednost opreme koju kompanije koriste mogli uključiti u njegovo određivanje, naveo je ministar.

"Ako ih druge zemlje prihvate, moguć je kompromis koji će omogućiti uvođenje globalnog minimalnog poreza i neće naštetiti mađarskim interesima", istaknuo je.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire osvrnuo se u srijedu na sastanku u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OCD) na prijedlog da se kompanijama iz izračuna globalnog poreza izuzmu troškovi rada i imovina u određenoj zemlji.

To bi zahtijevalo kompromis, rekao je francuski ministar. I dodao: "Zašto ne?"

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1