Obavijesti

News

Komentari 37

ISIL-ovci prijete policajacu koji je ubio Amrija: Umrijet ćete!

ISIL-ovci prijete policajacu koji je ubio Amrija: Umrijet ćete!
27

29-godišnji Luca Scata se, prema izvještajima talijanskih medija, skriva radi vlastite sigurnosti. Njegov Facebook profil, kao i profil njegovog partnera, obrisani su

VIDEO

Talijanski policajac koji je ubio Anisa Amrija, napadača iz Berlina, i tako postao heroj nacije, u velikoj je opasnosti od toga da postane meta fanatičnih džihadista - jer se ispostavilo da u startu nije znao na koga puca.

29-godišnji Luca Scata se, prema izvještajima talijanskih medija, skriva radi vlastite sigurnosti. Njegov Facebook profil, kao i profil njegovog partnera, obrisani su nakon što su primili poruke poput: "Platit ćete jer ste ubili Alahovog glasnika. Umrijet ćete sporo i bolno".

Također, policajci diljem Italije upozoreni su kako bi džihadisti mogli krenuti osvetničke napade. 

Vjeruje se da je Amri došao u Italiju vlakom preko Francuske. Njemački istražitelji negiraju objave talijanskih medija u kojima se tvrdi da je u Amrijevom ruksaku pronađena nizozemska kartica za mobitel, zbog čega se razmatralo je li on u Italiju stigao preko te države. 

Talijanske dnevne novine La Repubblica u srijedu pišu kako su SIM kartice te vrste distribuirane u trgovačkim centrima u tri nizozemska grada između 20. i 22. prosinca. 

Francuska televizija TF1 tvrdi kako je Amri putovao autobusom iz Amsterdama u Lyon, te da tijekom tog putovanja dugog 15 sati nije provjeravan. 

Jedna britanska svjedokinja je prošlog tjedna za Sky News rekla kako je uvjerena da je vidjela Amrija u Chamonixu, francuskom skijalištu u blizini švicarske i talijanske granice, dva dana prije no što je upucan kod Milana. 

Snimke videonadzora su u srijedu pokazale da je Amri prošao i kroz Torino, objavila je talijanska policija. Nekoliko sati poslije toga snimljen je i na milanskoj željezničkoj stanici, nedugo prije no što ga je talijanska policija upucala tijekom rutinskog pregleda, nakon što je izvukao svoj pištolj. 

Napadač nije računao na 'pametni' sustav u kamionu

 Anis Amri se 19. prosinca zabio kamionom u štandove na božićnom sajmu u Berlinu, ubivši 12 i ozlijedivši oko 50 ljudi. 

Prema novim podacima iz istrage, na koje se poziva više njemačkih medija, kamion marke Scania u vlasništvu poljske špediterske kompanije imao je ugrađen sustav automatskog kočenja, koji se aktivira odmah pri udaru u neku prepreku. Aktivirao se i prilikom naleta na božićni sajam i istražitelji vjeruju da je zaustavni put zahvaljujući ovom sustavu skraćen za barem 70-80 metara, čime je spriječeno da teretnjak projuri kroz doslovce sve kućice na sajmu i usmrti znatno više od 12 ljudi.

Policija je znala da je pokušao kontaktirati ISIL

Antiterorističke jedinice njemačkih tajnih službi i prije napada znale su da je Amri na internetu tražio podatke o eksplozivima poput TNT-a. Također je pokušavao stupiti u kontakt s Islamskom državom, kojoj je kasnije položio i zakletvu, a ISIL je preuzeo odgovornost za napad. Sve je to činio još u veljači, dakle desetak mjeseci prije predbožićnog krvoprolića u njemačkoj prijestolnici.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije