News

Komentari 0

Islamska država preuzela odgovornost za bombaški napad na hram sikha u Kabulu

Islamska država preuzela odgovornost za bombaški napad na hram sikha u Kabulu

Napad se dogodio nakon posjeta indijskog izaslanstva Kabulu koje je s talibanskom vladom razgovaralo o humanitarnoj pomoći za Afganistan i mogućnosti ponovnog otvaranja veleposlanstva Indije u Kabulu

Džihadistička skupina tzv. Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na hram sikha u afganistanskom glavnom gradu Kabulu koji je u subotu završio smrću dviju osoba, a ranjeno je sedmero.

Lokalni ogranak IS-a objavio je putem svog propagandnog kanala Amaq da je subotnji napad odgovor na vrijeđanje proroka Muhameda. Riječ je vjerojatno o izjavi glasnogovornice indijske vlade o odnosu proroka i njegove najmlađe supruge Ajše, a koju su osudile brojne muslimanske zemlje u svijetu.

Napad se dogodio nakon posjeta indijskog izaslanstva Kabulu koje je s talibanskom vladom razgovaralo o humanitarnoj pomoći za Afganistan i mogućnosti ponovnog otvaranja veleposlanstva Indije u Kabulu.

New Delhi je održavao dobre odnose s prethodnom afganistanskom vladom, a veleposlanstvo je zatvorio lani kada su 15. kolovoza talibani osvojili vlast.

Talibani tvrde da je Afganistan siguran otkako su preuzeli vlast u kolovozu prošle godine, no međunarodni dužnosnici i analitičari ističu da je i dalje visok rizik od ponovnog rasplamsavanja vojnih sukoba.

Militantna teroristička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za neke od napada tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

IS je objavio da je jedan napadač samoubojica napao hram u subotu ujutro naoružan strojnicom i ručnim granatama pošto je ubio čuvara. IS dodaje da su drugi njegovi borci tri sasta pružali otpor talibanskim borcima koji su pokušali intervenirati kako bi zaštitili hram.

Napad u subotu osudili su Pakistan kojega je vlada izrazila zabrinutost zbog "porasta terorističkih napada na bogomolje u Afganistanu".

Napad na hram sikha osudila je i UN-ova misija u Afganistanu objavom da manjine u zemlji moraju biti zaštićene, a indijski predsjednik Narendra Modi objavio je na Twitteru da je "šokiran".

Sikhi su sićušna vjerska manjina s oko 200 pripadnika u pretežito muslimanskom Afganistanu u kojem je živjelo oko 300 obitelji prije nego što je zemlja pala u ruke talibana, a sedamdesetih bilo ih je u gotovo pola milijuna, piše agencija AFP.

Mnogi su napustili Afganistan nakon dolaska talibana, a preostali sikhi su, poput drugih vjerskih manjina, neprestana meta nasilja u Afganistanu.

Eksplozija u subotu slijedila je nakon napada na džamiju u sjevernom afganistanskom gradu Kunduzu u kojem je jedna osoba poginula, a dvije su ozlijeđene, prema podacima vlasti.

Najčitaniji članci