News

Komentari 23

Island s 89% cijepljenih uvodi još restrikcija: Obvezne maske

Island s 89% cijepljenih uvodi još restrikcija: Obvezne maske

Nošenje maski u Islandu postaje obavezno u subotu svugdje gdje se razmak od 1,5 ne može održati...

Islandska vlada najavila je u petak novi set mjera, među kojima je ponovna obveza nošenja maske na mjestima gdje se razmak od 1,5 metara ne može održati, naročito u trgovinama, a to stupa na snagu od subote.

Da bi suzbila skok broja novozaraženih covidom-19, islandska vlada u petak je najavila niz mjera, među kojima ponovnu obvezu nošenja maske na nekim mjestima i smanjenje broja sudionika javnih skupova. Glavni epidemiolog na Islandu usto je uputio poziv na primanje treće doze za sve starije od 16 godina koji su primili dvije doze u posljednjih šest mjeseci, dok je u zemlji 89 posto stanovništva starijeg od 12 godina potpuno cijepljeno.

- Stanje je takvo da je potpuno jasno da je docjepljivanje još jednom dozom korisno radi jačanja imuniteta pojedinca i čitavog društva- istaknuo je Thorolfur Gudnason u priopćenju.

Island je u protekla 24 sata prijavio 179 novozaraženih, što je najviše od izbijanja pandemije, objavile su zdravstvene vlasti.

- Nelagodno je gledati ovako strmu krivulju, a porast je veći nego prije-, rekla je novinarima Svandis Svavarsdottir, ministrica zdravstva, nakon ministarskog sastanka.

Da bi se izravnala krivulja četvrtog vala, vlada je odlučila ponovno uvesti pravilo fizičke udaljenosti od 1 metra.

Svugdje gdje se taj razmak ne može poštovati, naročito u trgovinama, nošenje maske postaje obavezno od subote.

Na javnim skupovima od srijede ponovno ne može biti više od 500 osoba ,trenutno je dopušteno 2000, a barovi i restorani moraju se zatvoriti dva sata ranije nego što je sad slučaj, u 23 sata.  

Ove restrikcije bit će na snazi najmanje mjesec dana.

- Dnevni broj zaraženih mora se smanjiti na 40-50 i takvo se stanje uz restrikcije mora održati sve dok se zahvaljujući docjepljivanju i prirodnoj infekciji ne postigne bolji kolektivni imunitet -, obrazložilo je ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Posljednje mjere koje su još na snazi - znatno ublažene - trebale su se ukinuti 18. studenoga.

Island, zemlja s 375.000 stanovnika, imala je 14.255 oboljelih od covida-19 i 34 umrla od početka epidemije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je u četvrtak "krajnju zabrinutost" zbog širenja covida-19 u Europi koja je ponovno središte pandemije.

Najčitaniji članci