News

Komentari 4
SVJEDOK UŽASA

Ispovijest vojnog tužitelja JNA: 'Vidio sam kako tuku Hrvate u logoru. Mlatili su i osakaćene'

NOVI EXPRESS: Lakić Đorović, umirovljeni potpukovnik pravne službe JNA, svjedok je brojnih događaja u zimu 1991. i 1992., kad je agresija JNA i Srbije na istok Hrvatske bila na vrhuncu

Lakić Đorović, potpukovnik JNA, nesumnjivo je jedan od hrabrijih, časnijih ljudi na prostoru bivše Jugoslavije. Jedan je od onih osoba koja je puno riskirala i propatila onoga trenutka kad je odlučila časno raditi svoj posao i govoriti istinu o ratnim događajima. U ekskluznivnom intervjuu za Express, koji sam vodio s njim u Beogradu, do detalja objašnjava kako su logori osnovani, kako je postupano prema ratnim zarobljenicima, kakav je bio zapovjedni lanac, o umiješanosti policijskih i vojnih struktura u zataškavanja zločina na području Slavonije itd. Za njega je ključno pitanje zašto se šuti poslije toliko godina o logorima na području Republike Srbije i zašto vojska nikad nije kaznila one koji su odgovorni za zločine počinjene prema ratnim zarobljenicima. I ponavlja kako nema govora o sabirnim centrima, kako ih nazivaju institucije u Srbiji. Taj termin je, kaže, namjerno izabran kako bi se prikrio počinjeni zločin.
Lakić Đorović prošao je sve funkcije u pravnoj službi JNA. Jedno vrijeme radio je u zapovjedništvu divizije, zatim u zrakoplovnom korpusu, a onda je prebačen u Ministarstvo obrane, u pravnu upravu. Poslije je postavljen za zamjenika vojnog tužitelja u Beogradu, a početkom rata na Kosovu 1999. postaje ratni vojni tužitelj u Beogradu, te iste godine i vojni tužitelj za Kosovo. No, kako nam kaže, na Kosovu je vladao kaos pa je želio raditi po zakonu i pravilima službe te uspostaviti red, pa je nakon nekog vremena ekspresno smijenjen. 
Kad je riječ o logorima u Srbiji za zarobljene Hrvate, odgovara nam kako je od listopada 1991. pa do sredine kolovoza 1992. JNA - Vojna bezbednost u Srbiji formirala šest zarobljeničkih logora za Hrvate i druge nesrbe iz Hrvatske.