Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
105 komentara

Miran ispraćaj žrtava u Sotinu, Matiću upućen jedan zvižduk

Nakon što su pozvali na odavanje počasti, čim se prozvalo ime ministra jedan je muškarac zazviždao. Ostali su izrazili zgražanje: 'Pa nećete valjda i na pogrebu'

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
105 komentara

U 13 sati u ponedjeljak više stotina hrvatskih branitelja, obitelji ubijenih žrtava i mještana Sotina došli su na pokop četiri hrvatska branitelja i sedmero civilnih žrtava, ekshumiranih u travnju 2013. iz masovne grobnice u Sotinu. 

Ispraćaju su nazočili ministar branitelja i izaslanik Vlade, Predrag Matić, izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić te vukovarski gradonačelnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Sabo, ali i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Matiću jedan zvižduk

Nakon što su pozvali na odavanje počasti, čim se prozvalo ime ministra Matića jedan je muškarac glasno zazviždao. Ostali su izrazili zgražanje.  

- Pa nećete valjda i na pogrebu - moglo se čuti od okupljenih, nakon čega se taj muškarac okrenuo i otišao.

'Nevine žrtve suludog zločina konačno našle mir'

- Izražavam zahvalnost obiteljima ubijenih što su iskazali dostojanstvo u čekanju istine o sudbini svojih najmilijih. Nevine žrtve suludog zločina agresora danas će konačno pronaći svoj mir. U ime premijera, predsjednika države, Hrvatskog sabora,  i gradske i županijske vlasti izražavam najdublju i iskrenu sućut - rekao je Matić.

Misu za ubijene je na groblju predvodio nadbiskup Đuro Franić koji je rekao kako sahranjuju 11 nevinih žrtava. 

Nadbiskup Hranić: Sotin je podnio veću žrtvu nego Vukovar

- Tu su otac i kći kojoj je bilo 25 godina i koja je najmlađa žrtva. Tu su dva bračna para, i najstariji među njima koji je imao 72 godine. Vi mještani Sotina tražite samo istinu o ovim i drugim žrtvama koje još nisu pronađene. To ne tražite nasiljem nego mirnim putem, a manje od toga ne možete tražiti. U Sotinu su stradale 64 osobe, a to je 10 posto nesrpskog stanovništva. Samim time, Sotin je podnio veću žrtvu nego Vukovar po broju ubijenih. U Sotinu poslije rata nije zabilježen ni jedan čin nasilja nad nesrpskih stanovništvom, a još se traži 18 nestalih - rekao je Hranić. 

Inače, žrtve koje su danas pokopane pronađene su u masovnoj grobnici kod Stare klaonice. Bili su omotani u najlonske vreće i zakopani na dva metra dubine. Lokaciju masovne grobnice odao je Srbin iz Sotina koji je osumnjičen za ratni zločin.

Spomen-obilježje u Jelašu: 'Neka se zapitaju možemo li zaboraviti'

U općini Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji otvorit će se spomen-obilježje masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata 'Šuma Jelaš'Spomen obilježje je postavljeno u sjećanje na devet hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. u jugosrpskoj agresiji na Hrvatsku, ekshumiranih iz jedne masovne i tri pojedinačna groba u Šumi Jelaš, javlja HRT

Ante Gliba, sin Tome Glibe, i ministar branitelja Predrag Matić otkrili su spomen-obilježje.

Matić je rekao da je ovo 62. crni obelisk dosad otkriven te da je od ukupno 148 masovnih grobnica, koliko ih je pronađeno u Hrvatskoj, obilježeno njih 107, javlja Večernji list. Samo je na području Vukovara i okolice 55 masovnih grobnica. 

- Ti su ljudi ubijeni samo iz osvete, jer su oni plaćali svaki njihov neuspjeh u agresiji na Vukovar. Oprostiti im sigurno možemo, ali neka se zapitaju hoćemo li to i zaboraviti - rekao je Matić. 

Pohranili i pepeo žrtava koje nisu mogli identificirati

Nakon što je 11 tijela ubijenih Sotinjana položeno u grobove, kod centralnog križa na groblju pohranjen je i pepeo nerazvrstanih fragmenata kostiju žrtava koje nije bilo moguće identificirati.

Ministar Predrag Matić tom je prilikom rekao kako njegovo ministarstvo neće odustati od daljnjeg traženja 1689 nestalih u RH.

Stožer zbog pijeteta prema Sotinjanima danas miruje

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručili su kako u ponedjeljak neće poduzimati nikakve aktivnosti u znak pijeteta prema 11 Hrvata iz Sotina. Uz to, Stožer neće činiti ništa i zbog možebitnog dolaska premijera Zorana Milanovića u Vukovar i na sahranu Sotinjana. 

O nastavku aktivnosti odlučit će nakon toga, a imaju svu vjeru da će se održati sastanak. Pozivaju i sve pojedince koji imaju neku namjeru oštetiti ili skinuti nove ploče da ne čine ništa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message