Obavijesti

News

Komentari 25

'Istanbulska - najveći sukob s vjernicima još od komunizma'

'Istanbulska - najveći sukob s vjernicima još od komunizma'
1

HDZ-ov tim "Pobjednički put", u kojem su kandidat za predsjednika Miro Kovač te Ivan Penava, Milijan Brkić, Tomislav Tolušić i Davor Ivo Stier objavio je programske smjernice...

VIDEO

Iz stožera "Pobjedničkog puta" doznaje se da su programske smjernice planirali objaviti deset dana prije unutarstranačkih izbora, 15. ožujka, a podijeljene su u tri cjeline - H kao Hrvatska, D kao demokratska i Z kao zajednica.

Navodeći kako je HDZ doživio dva izborna neuspjeha zaredom (europski i predsjednički), upozoravaju da za to nitko nije preuzeo odgovornost niti je predstavljena analiza lošeg rezultata.

Istanbulska konvencija - najveći sukob s vjernicima nakon pada komunizma

Razloge tome vide u činjenici što je vodstvo HDZ-a zauzelo pozicije s kojima se mnogi članovi i simpatizeri ne mogu poistovjetiti te se umjesto u demokratsko nadmetanje s ljevicom išlo u svađe s vlastitim biračkim tijelom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mnogi su se tradicionalni birači HDZ-a odmaknuli od stranke pod dojmom da se forsiranjem ratifikacije Istanbulske konvencije ušlo u najveći sukob vlasti s kršćanskim vjernicima nakon pada komunizma u Hrvatskoj. To se nikad više ne smije dogoditi, navodi se.

Odbacuju bilo kakvu pomisao na ideju velike koalicije s SDP-om jer bi to značilo ne samo prevaru njihovih birača, već bi HDZ time sam sebe difamirao kao političku stranku bez jasnih svjetonazorskih stavova.

Tim „Pobjednički put” zalaže se za "jaku Hrvatsku u jakoj Europi uspješnih država" te će dosljedno zagovarati Europu koja će suradnjom i solidarnošću osigurati trajni mir među europskim narodima i osnažiti, a nikako zamijeniti nacionalne države. 

Predsjednik HDZ-a i vodstvo moraju odgovarati cijelom članstvu

Vezano uz demokratizaciju stranke ističu kako predsjednik HDZ-a i stranačko vodstvo moraju odgovarati cijelom članstvu - više se ne smije članovima poručiti da su samo oni pri vrhu važni, a ostali irelevantni.

Umjesto da se prva mjesta na listama odlučuju iza zatvorenih vrata u središnjici u Zagrebu, to treba odrediti na stranačkim predizborima. Također treba razmotriti promjenu izbornog zakona, uvažavajući volju građana za boljim predstavljanjem.

Inicirati će i promjene izbornog zakonodavstva koje bi eliminirale diskriminirajuće odredbe prema hrvatskom iseljeništvu, gdje gotovo četiri milijuna Hrvata ima samo tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru. 

Hrvatska nije spremna na uvođenje eura

Smatraju kako u ovom trenutku Hrvatska nije spremna za pristupanje tečajnom mehanizmu i usvajanju eura te se stoga ne bi smjela obavezati na usvajanje zajedničke valute u doglednom srednjoročnom razdoblju.

- Dok se reforme ne provedu i dok nemamo uvjerljive dokaze da naša zemlja doista ekonomski konvergira, da je rast proizvodnosti snažan, trajan i održiv, da su temelji rasta zdravi, a institucije dostatno kvalitetne, ne bismo trebali obećavati brzo uvođenje zajedničke valute, poručuju.

Obećavaju da će voditi ekonomsku politiku koja podrazumijeva neprestanu borbu protiv korupcije, manju administraciju i jeftiniju državu te, s druge strane, niže poreze i manju redistribuciju novca i izvlačenje države iz nestrateških tvrtki. 

Najavljuju i da će u središte politike HDZ-a staviti obitelj, kao temelj društva i čuvaricu identiteta hrvatskog naroda, stoga će "bez ustručavanja isticati kako je svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti veliki dar i kako je vrijedan življenja".

Što se tiče reforme obrazovanja, HDZ više Hrvatsku ne smije dovesti u situaciju da procesom reforme rukovode minorni politički akteri, kaže se u smjernicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...